Havertz és Pulisic is betalált, előnyben a Chelsea

BACSINSZKI ÁDÁM (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)BACSINSZKI ÁDÁM (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.02.22. 20:50
null
Kai Havertz és Christian Pulisic (mindketten balra) góljával nyert a Chelsea (Fotó: AFP)
A Bajnokok Ligája-címvédő Chelsea 2–0-ra legyőzte odahaza a francia bajnokot, a Lille-t a sorozat nyolcaddöntőjében. Visszavágó március 16-án.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
CHELSEA (angol)–LILLE (francia) 2–0 (1–0)
London,Stamford Bridge,38 832 néző.Vezette:Gil Manzano (spanyol)
CHELSEA:É. Mendy – Christensen, Thiago Silva, Rüdiger – Azpilicueta, Kanté, Kovacic (Loftus-Cheek, 52.), M. Alonso (M. Sarr, 80.) – Zijes (Saúl Níguez, 60.), Havertz, Pulisic (Werner, 80.).Menedzser:Thomas Tuchel
LILLE:Jardim – Celik, Fonte, Botman, Djaló (G. Gudmundsson, 76.) – R. Sanches (Ben Arfa, 81.), Am. Onana (Yilmaz, 65.), B. André, Xeka, J. Bamba – J. David (Zhegrova, 81.).Vezetőedző:Jocelyn Gourvennec
Gólszerző:Havertz (8.), Pulisic (63.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Habár csak a második helyen jutott tovább a csoportjából, a Chelsea, favoritként vágott neki a Lille elleni párharcnak. A londoni mérkőzés előtt a fő gondot Romelu Lukaku formája jelentette a címvédőnél, és a belga csatár végül nem is került be a kedd esti kezdőcsapatba.

A helyette bizalmat kapó Kai Havertz gyorsan főszereplő lett az egyébként óriási iramban kezdődő mérkőzésen, két kihagyott helyzet után harmadszor már nem hibázott: a 8. percben Hakim Zijes bal oldalról érkező szöglete után nagyszerűen fejelt hat méterről a kapuba, a labda a földről pattant a jobb felső sarokba (1–0). A Chelsea-nek ez volt a negyedik gólja a BL-idényben sarokrúgást követően, ennél egy csapat sem talált be többször ily módon.

A GÓLT MEGTEKINTHETI IDE KATTINTVA!

Az erős kezdés után némileg visszavett az angol együttes, ám a Lille hiába alakított ki több lehetőséget is, a játékosai pontatlanul céloztak, így Édouard Mendynek csak egyszer kellett védenie az első játékrészben.

A második félidő az elsőhöz hasonlóan indult, Zijes szinte azonnal megduplázhatta volna az előnyt, a franciák szerencséjére jókor érkezett a blokk – hasonlóan a néhány perccel későbbi Marcos Alonso-lövéshez...

Ami nem sikerült ekkor, összejött a 63. percben: Christian Pulisic jó ütemű passzt kapott Kantétól, az átvétellel otthagyta az emberét, és mielőtt a védő odaért volna, estében kilőtte a bal alsót (2–0).

A GÓLT MEGTEKINTHETI IDE KATTINTVA!

Az utolsó negyedórában a Chelsea mindent megtett, hogy már az első meccsen eldöntse a továbbjutást, de újabb gól már született. A „kékek” első angol csapatként nyertek meg öt egymást követő hazai meccset kapott gól nélkül a legrangosabb európai kupasorozatban, és bizakodva várhatják a három héttel későbbi visszavágót.

A MÁSIK KEDDI MÉRKŐZÉSEN
Villarreal (spanyol)–Juventus (olasz) 1–1 (Dani Parejo 66., ill. Vlahovics 1.)

PERCRŐL PERCRE


90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+3. perc Mendy elesik kirúgás közben, Christensen szereli utolsó emberként a 16-os előtt Yilmazt. Majdnem szépített a Lille...

90. perc Havertz rúgja ki az ötösről André beadását, Bamba-korner után rossz André-távoli.

Öt perc a ráadás.

90. perc Szabadrúgás jobbról, Bamba adja be. A 16-oson nagy pogó. Celik a 16-oson rosszul találja el fejjel a labdát, majd Kanté szereli őt. A török lök, szabadrúgás.

87. perc Hatem Ben Arfa kap sárga lapot Werner lerántásáért. Nem olyan gyors már.

86. perc A ma is remeklő Silva szereli a bal oldalon becsúszva a felfutó Xekát. Rüdiger kifejeli Bamba beadását, Ben Arfa ballal 22-ről lő, de blokkol egy védő.

84. perc Havertz jobb oldali beadása a kapusé.

83. perc Ruben Loftus-Cheek kap sárga lapot Bamba felrúgásáért.

81. perc Hatem Ben Arfa a nagyon elfáradt Sanchest váltja, David csalódást okozott ma, Edon Zhegrova be.

80. perc Timo Werner be, Pulisic le. Szélső helyett csatár. Malang Sarr meg Alonsót váltja.

2017 nyara óta Timo Werner (14) lőtte a legtöbb gólt a BL-ben a németek közül, egy idényt még ki is hagyott közben. 10-szer idegenben talált be, ennél jobban idegenben a BL történelmében csak Olivier Giroud (14 gól a 18-ból) szeret játszani.

76. perc Gabriel Gudmundsson be. A legjobb lille-i balhátvédet, Reinildo Mandavát elvitte ugyebár az Atlético Madrid a télen.

76. perc Djalónak is, a földön ül a Milantól vett portugál. Csere lesz!

75. perc Azpilicueta a jobb szélen Djalót szereli, előtte Botman kitette a pályától Havertzet, jégkorongosan. Fájt.

72. perc Sanches elfut a jobb szélen, de Pulisic utoléri, szereli is. Az amerikai 6 gólos a BL-ben, ezzel nemzeti rekorder.

69. perc Bamba kissé balról, 22-ről kapura lő, de Christensent találja el. A szögletet kifejeli Sanches elől Havertz, Bamba újabb beadását Azpilicueta elől Botman hat méterről, kissé jobbról Mendy ölébe fejeli.

Thomas Tuchel 73 százalékát megnyerte BL-es párharcainak, nála jobb mutatóval ebben a szakaszban csak Vicente del Bosque (80), Jupp Heynckes (86) és Zinédine Zidane (88) bír!

65. perc Burak Yilmaz be, Onana le, középpályás helyett török csatárlegenda!

Pulisic: 22 meccs az idényben, 1300 perc alatt 7 kanadai pont.


63. PERC ELDŐLNI LÁTSZIK A MECCS, CHRISTIAN PULISIC BETALÁL! Gyors kontra, Kanté passzol balra az amerikai elé, aki az ötös bal sarkáról, estében, Fonte és Xeka közül jobbal a bal alsóba lő. 2–0!

60. perc Zijes még a pályán... de ismét leül. Aztán leballag, Saúl Níguez váltja. Minőségi csere.

59. perc Nem folytatja a szélső. Havertz labdát szerez a balon André mellett, majd ballal a léc fölé lő tízről, éles szögből.

56. perc Zijes rosszul lép, ápolás a pályán. Celik visszatér közben.

A 49 éves, nehezen felejthető nevű Jocelyn Gourvennec anno remek játékos volt, a Rennes-ben, a Nantes-ban és a Marseille-ben is karmesterkedett. 2006-ban vonult vissza.

Eközben a Juventus...

54. perc Alonso lő ballal kapura az ötös bal sarka elől, a kapus már verve, de Celik blokkol helyette. Ápolás, mert Pulisic beadása után a török mentett Zijes elől az ötösön, de felpattant azonnal.

A jobb combja fáj a horvátnak.

51. perc Kovacic lesérült, Ruben Loftus-Cheek váltja.

46. perc Nagy iramban, Zijes kap jó passzt Kantétől, de a 16-os előtti próbálkozást blokkolja Botman. Pulisicet löki a 16-os előtt... tovább!

46. PERC FOLYTATJUK!

Angol és francia csapatok 14 kieséses párharcot vívtak egymással a BL-ben, hétszer mentek tovább az angolok és a gallok is.

Csak a Manchester City (15) és a Bayern München (14) nyert több BL-meccset a Chelsea-nél (13) 2020 nyara óta.

A Lille másodszor jut csak ilyen messzire a BL-ben, 2007-ben a Unitedtől kapott ki. Kétszer egy nullára.

Segít a netes szótár, de röviden: ZS. E. N. I.



Chelsea: Mindig is gyűjtögető típus voltam – Lőw Zsolt.

E párharc gólszerzői:
Tammy Abraham 2
Victor Osimhen 1
Loïc Rémy 1
Willian 1
César Azpilicueta 1
Kai Havertz 1


A Chelsea 4 gólt szerzett szöglet után ebben az idényben, BL-rekord. Idénybeli.

(Weltfussball.de)



45+1. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

39. perc Silva blokkolja David 16-os előtti lövését, Mendy a nevető harmadik.

Ez a Lille 9. BL-meccse angolok ellen, a harmadik a Chelsea ellen. Hatszor játszott a manchester Uniteddel, és csak egyszer nyertek összesen. két iksz mellett.

38. perc
Sanches két jó csel után jobbal jócskán a bal felső mellé-fölé lő 24-ről, középről.

Már csak 53 százalékban a hazaiaké a labda, volt olykor majdnem 65 százalékos is a labdabirtoklási arány.

36. perc Kanté megindul középen, nincs ellenfele, mint egy fellobogózott hadihajó, hasít, jobbra passzol... Havertz beadását kirúgja az ötösről Fonte.

35. perc Mezőnyharc a pályán, kegyetlen iramban, de kevés izgalommal. Bamba elmegy a jobb szélen Alonso mellett, de rossz a beadás, majd André lő ballal kissé jobbal, 22-ről Mendy ölébe.

Ellenben a szűrő kétszer is bátran helyzetbe került, amikor váratlanul előretört. Xeka-túra.

Sokba került majdnem Xeka hibája, a figyelme elkalandozott. Sokat szekálták volna, ha ilyen hamar eldönti a meccset a bakijával.

29. perc A 16-os előtt Xekát szerelő Kanté passza remek Zijesnek, aki nem lő jobbal kissé jobbról, hétről, cselez, de Botman és Djaló szereli őt közös erővel.

Eközben a Juventus és a Villarreal...

24. perc Xeka lő jobbal 21-ről, kissé ballal Silvába.

Havertz: 30 meccs az idényben, 7 góllal és 4 gólpasszal. Utóbbi 5 gólját 5 különböző sorozatban szerezte, a válogatottat is beleértve.


18. perc Helyzet ez is,
Kanté jobbról jobbal az ötös túlsó sarkára ível, Alonso ballal kapura lő, de balra legördül a labdáért kényelmesen Jardim.

16. perc Alonso beadását Fonte majdnem eladja, kisegíti Celik. Rüdiger nem figyel, de javít, szereli a jobbon Sanchest.

15. perc MELLÉ, Onana lő jobbal a bal alsó mellé Bamba jobb oldali szögletét követően.

13. perc David lő ballal 21-ről jócskán a léc fölé.

12. perc A szöglet után Bamba az ötös bal sarka elől jobbal Rüdigerbe lő, a labda az ötös másik sarka elé pattan, onnan André jobbal próbálkozik, ezt meg Silva blokkolja.

11. perc Alonso nem figyel, Silva kirúgja Celik beadását, majd Rüdiger lő ballal nem sokkal a léc fölé egy jobb oldali Sanches-beadást.

A Chelsea csak egyet bukott előző 10 hazai kupameccséből, amelyeket a franciákkal vívott: 2016-ban, a PSG ellen.


8. PERC HARMADJÁRA MÁR NEM HAGYJA KI KAI HAVERTZ, a bal oldali, ballábas Zijes-szögletet az ötösről, Fonte és Botman közül a jobb felső sarokba fejeli, pattant is egyet a labda a gólvonal előtt. 1–0!

7. perc Pulisic passzát az ötös jobb sarkáról ballal kapura teszi Havertz, de a jobb alsó előtt eléri a labdát hatalmas vetődéssel Jardim.

6. perc Francia szabadrúgás balról, Bamba jól ad be, de Silva kifejeli a labdát az ötösről, Xeka jobbal nagyon a jobb sarok mellé lő.

Ezt nem volt egyszerű onnan kihagyni.

4. perc HELYZET, Azpilicueta ad be jobbról jobbal, három méterről, középről ballal a lé fölé lő Havertz!

3. perc Alonso labdát szerez, a beadása is jó, az ötös jobb sarka elől rossz azonban a Zijes-fejes.

2. perc Lille-i letámadással.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta kékben, a vendégek tiszta fehérben.

A világ legjobbjai az UEFA és a FIFA szerint is!



2020 óta 13-szor sem kaptak gólt: BL-rekord!



Megjöttek...


Egy kis örökmérleg:
2 mérkőzés, 2 angol sikerrel, 4, ill. 2 rúgott góllal.


JÖTTEK-MENTEK!
A Lille-től a Chelsea-hez:

2012, Eden Hazard, 35 000 000
A Chelsea-től a Lille-hez:
2012, Salomon Kalou, ingyen


Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Mason Mount, Reece James, Callum Hudson-Odoi és Ben Chilwell sérült, a vendégektől mindenki bevethető.

Elindultak...


Édouard MENDY, a Chelsea kapusa: – A Lille erős csapat, csoportelsőként lépett tovább, és a Bajnokok Ligájában egyébként sincs értelme szerencsés sorsolásról beszélni. Az egyenes kieséses szakaszban már nincs könnyű párharc. Biztos vagyok benne, hogy a franciák mindent megtesznek, hogy megnehezítsék a dolgunkat.

A Chelsea-nek arra is gondolnia kell, hogy vasárnap a Liverpoollal játszik a Ligakupa döntőjében, majd jövő szerdán a Luton Townnál vendégeskedik az FA-kupa nyolcaddöntőjében. Talán azt sem túlzás kijelenteni, hogy az idény egyik legfontosabb hete előtt áll a másodedzőként Lőw Zsoltot is foglalkoztató együttes

„Mit mondhatnék ? – tette fel a kérdést a német edző a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón. – A statisztika magáért beszél, mostanában nemigen megy neki a játék. De mit tehetek? Az biztos nem segít, ha nevetünk rajta, és viccelődünk a gyenge formája miatt. Ő a mi játékosunk, meg kell őt védenünk. Más csatárok is szenvedtek már a Chelsea-ben. Az biztos, hogy a támadóknak nincs könnyű dolguk nálunk, mert védekezésben is sokat követelünk tőlük. A cél, hogy fizikailag erős, egyúttal összetartó csapatunk legyen, ami sok erőfeszítést követel. A Lille ellen már akkor sem volt könnyű, amikor a PSG vezetőedzője voltam. A francia csapatok tele vannak erős és gyors futballistákkal, akik nagyon jók az egy egy elleni párharcokban, éppen ezért gyakran képesek meglepni az esélyesebbnek tartott ellenfelet – úgyhogy nekünk is résen kell lennünk.”

Később persze kénytelen volt magyarázkodni, ám leginkább jó játékkal és gólokkal feledtethetné a botlást. Kérdés, mennyi lehetősége lesz rá a Lille ellen. És bár láthatóan szenved, amióta visszatért Angliába, a Chelsea menedzsere, Thomas Tuchel védelmébe vette a belga támadót.

De a 17 bajnokin szerzett öt gól sem túl sok, főleg annak fényében, hogy tavaly nyáron 113 millió eurót fizetett érte a klasszis csatárt kereső klub az Inter­nazionalénak. A BL-csoportkörben a Zenit elleni két találkozón szerzett egy-egy gólt, és az angol lapok szerint elképzelhető, hogy gyengébb formája miatt nem lesz kezdő a keddi összecsapáson. Ebben az esetben vélhetően Kai Havertz kezdene elöl. Romelu Lukaku népszerűségének az sem tett jót, hogy egy decemberben adott interjúban elnézést kért az Inter-drukkerektől, amiért távozott, és utalt arra, hogy a jövőben visszatér Milánóba.

A papírforma alapján a Chelsea-nek nem okozhat gondot a Lille elleni párharc, hazai pályán pedig kis túlzással kötelező nyernie a címvédőnek. Romelu Lukaku formája ugyanakkor okkal aggasztja a szurkolókat. A belga csatár a hétvégén a Crystal Palace otthonában 1–0-ra megnyert bajnoki mérkőzésen mindössze hétszer ért labdába, ami negatív rekord, amióta rögzítik az ezzel kapcsolatos statisztikát.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A CHELSEA–LILLE MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik