A Real Benzemát korán elveszítette, de a meccset megnyerte

Vágólapra másolva!
2022.09.06. 20:50
null
Fantasztikus hangulat, szurkolói élőkép a Celtic Parkban (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája 1. fordulójában a címvédő Real Madrid remek második félidei teljesítményének köszönhetően 3–0-ra győzött a csoportkörbe öt év után visszatérő skót bajnok Celtic otthonában, még úgy is, hogy Karim Benzemát már az első félidőben le kellett cserélni.

 

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ

F-CSOPORT

Celtic (skót)–Real Madrid (spanyol)0–3 (0–0)
Glasgow
, Celtic Park. Vezette: Schärer (svájci)
Celtic: Hart – Juranovic, Carter-Vickers, Jenz, Taylor – O'Riley (Mooy, 72.), McGregor, Hatate (Turnbull, 72.) – Abada (Maeda, a szünetben), Jakomakisz (Furuhasi, 72.), Jota (Haksabanovic, 82.). Menedzser: Ange Postecoglou
Real Madrid: Courtois – Carvajal, Militao (Rüdiger, a szünetben), Alaba, F. Mendy – Modric (Asensio, 80.), Tchouaméni (Camavinga, 71.), Kroos – Valverde, Benzema (E. Hazard, 30.), Vinícius Júnior (Rodrygo, 80.). Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Gólszerző: Vinícius Júnior (56.), Modric (60.), E. Hazard (77.)

A csoport másik meccsén
RB Leipzig (német)–Sahtar Doneck (ukrán) 1–4

ÖSSZEFOGLALÓ

Lenyűgöző hangulatban, nagy iramban, lendületes hazai akciókkal, időnként skót labdabirtoklási fölénnyel kezdődött a címvédő Real Madrid vendégjátéka a Celtic Parkban, a BL csoportkörébe 2017 után visszatérő Celtic vendégeként. A Realt már a saját térfelén letámadó Celtic a jó értelemben véve agresszív játékának is köszönhette, hogy húsz perc alatt kétszer is megdolgoztatták támadói Thibaut Courtois kapust, majd pedig Callum McGregor a kapufát is eltalálta.

Az igazi csapást azonban az jelentette a Real számára, hogy a 30. percben sérülés miatt le kellett cserélnie az előző idény BL-gólkirályát, Karim Benzemát, akit Eden Hazard váltott. A francia csatár lecserélése azonban nem hatott bénítólag a vendégekre, ugyanis a cserét követően két helyzetig is eljutottak, de az első 45 percben gól nem született. Ráadásul a szünetben a hírek szerint szintén sérülés miatt Éder Militaót is le kellett cserélnie a Realt irányító Carlo Ancelottinak, a spanyol bajnoknál az első BL-meccsén szereplő, nyáron igazolt Antonio Rüdiger váltotta.

A folytatásban már a Real akarata érvényesült. Előbb Vinícius Júnior lőtt gólt kontra végén a bal oldalon érkezve, majd Eden Hazard passzából Luka Modric szerzett különleges gólt: jobbról, jobb lábbal lőtt a hosszúba.

Ezzel el is dőlt a három pont sorsa, a Celtic ugyanis már nem volt képes olyan veszélyes támadásokra, mint az első félidőben, ráadásul Eden Hazard a vendégek harmadik gólját is megszerezte, így 3–0-ra győzött a címvédő, Carlo Ancelotti pedig edzői pályafutása első sikerét aratta a Celtic Parkban.

 

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MECCSNEK! A REAL A MÁSODIK FÉLIDŐBEN FELŐRÖLTE A CELTICET. 0–3

90. perc. RODRYGO! A brazil balról húzott középre, a tizenhatosról lőtt, de nem találta el a kaput.

86. perc.COURTOIS! Haksbanovics éles szögből, az ötös közeléből lőtt, de Courtois a rövid saroknál védett.

82. perc. Hasabanovic állt be Jota helyére.

80. perc. Vinícius helyett Rodrygo, Modric helyett Asensio állt be.

78. perc. Jota passzából Furuhasi térddel lőtt balról a kapu mellé.

77. perc. ITT A HARMADIK! Carvajal laposan passzol jobbról Hazard-hoz, aki öt méterről passzolt a kapuba. 0–3

72. perc: Cserék a hazaiaknál is. O'Riley helyett Mooy állt be, Hatate helyett Turnbull, Jakomakisz helyére Furuhasi.

71. perc: Francia helyett francia a Realnál: Camavinga állt be Tchouameni helyére.

A második félidőben már nem képes olyan lendületes akciókra a Celtic mint az első félidőben, egy kicsit talán a szurkolók biztatása is alábbhagyott.

64. perc. Maeda könykléért kapott sárga lapot.

60. perc. SZENZÁCIÓS MODRIC-GÓL! Miközben Tchouameni egy kemény ütközésnél lent maradt a középpályán, a felezővonalnál Hazard indult meg a labdával, majd jobbra játszott Modrichoz, aki 11 méterre a kaputól csinált egy finom cselt majd jobb, kissé külsővel emelt a kapu hosszú oldalába. 0–2

Vinícius Júniornak (jobbra) voltak veszélyes megugrásai a szélen már az első félidőben is, a másodikban pedig ő szerezte meg a vezetést a Realnak (Fotó: AFP)
Vinícius Júniornak (jobbra) voltak veszélyes megugrásai a szélen már az első félidőben is, a másodikban pedig ő szerezte meg a vezetést a Realnak (Fotó: AFP)

 

56. perc. VEZET A REAL! Valverde jobbról játszotta meg a bal oldalon érkező Viníciust, aki az ötösről kilőtte a hosszú alsót. 0–1

55. perc. Szándékos hazaadást reklamálnak a hazaiak, miután Courtois megfogott egy vendéglábról hozzá pattanó labdát, de a játékvezető nem ítélt tizenhatoson belüli szabadrúgást.

47. perc. MEKKORA HAZAI HELYZET! Juranovic beadását Maeda nem találta el, így a kapusé lett a labda. Esetleg majd a következőt...

A szünetben mindkét oldalon csere: a hazaiaknál Abada helyett Maeda állt be, a hírek szerint megsérült Militaót Rüdiger váltotta.

ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ.

Benzema sérülése kapcsán egyébként írhatnánk, hogy Böde Dániel éppen ma lett szabadon igazolható Pakson, ha pótlásra lenne szükség, de az az igazság, hogy Benzema lecserélését követően még lendületesebb támadásokat tudott vezetni a Real, mint a csere előtt.

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK. A Celtic kezdett jobban, de McGregor kapufáját, illetve Benzema kényszerű lecserélését követően a vendégek is eljutottak helyzetekig, de gólig nem, így 0–0-val vonulhatnak szünetre a csapatok.

43. perc. HART-VÉDÉS. Vinícius Júnior ment el a bal oldalon és már csak a kifutó Hart kapussal állt szemben, akiben elakadt a labda.

41. perc. RÖGTÖN EGY HAZARD-HELYZET. Carvajal beadásából lőhetett középről a belga, közvetlen közelről, de nem találta el a labdát, ami így mellé ment.

Szomorú képsorok a Real-szurkolók számára Benzema lecserélésekor.

 


 

30. perc. BENZEMÁT LE KELL CSERÉLNI. Hazard váltotta a nem sokkal korábban bicegő, a térdét fájlaló csatárt.

29. perc. AZ ELSŐ VALAMIRE VALÓ REAL-LÖVÉS. Valverde lőtt 15 méterről, jobbról a kapu mellé.

Nem jó jel madridi részről, Benzema biceg.

26. perc. Újabb hazai szöglet. A Celtic fölényét mutatja, hogy 4:1 a szögletarány.

21. perc CELTIC-KAPUFA! McGregor balról Jakumakisz legurított labdájából, a tizenhatosról a jobb oldali kapufára lőtt.

20. perc. BESZORUL A REAL. Egy megpattanó bedobás után szögletet harcolt ki a Celtic, amely után Coutroisnak kellett védenie.

Az első bő tíz percben a Real többé kevésbé elejét tudta venni a labdabirtoklási fölényre is törekvő Celtic széleken indított támadásait, ám ellenakciókra eddig kevésbé futotta a címvédő erejéből.

13. perc. AZ ELSŐ IGAZI HELYZET A HAZAIAK ELŐTT. Az üresen kilépő Abada a 16-os vonaláról lőhetett Jota keresztpasszából, de Coutrois könnyedén védett.

11. perc. Némi kapu előtti kavarodás után Modric lövését blokkolták a másik oldalon a hazaiak.

11. perc. REMEK HAZAI KÉNYSZERÍTŐ. Alabának kellett kivágnia a labdát McGregor passzánál.

10. perc. Mendy volt túl kemény egy ütközésnél, sárga lap.

1. perc. RÖGTÖN TÁMAD A CELTIC. 23 másodperc elteltével Abada került lövőhelyzetbe a jobb oldalon, szögletre blokkoltak a vendégek, majd nem sokkal később egy újabbszögletig eljutott a Celtic, de újabb helyzet nem alakult ki.

ELKEZDŐDÖTT A MECCS! A feketében játszó Real kezdett, zöld-fehérben a Celtic.

42 év után találkozik ismét tétmeccsen a Celtic és a Real, akkor a spanyolok jutottak tovább a BEK-ben.

A Real ásza, Karim Benzema (elöl) 15 góllal lett gólkirály a BL előző idényében (Fotó: AFP)
A Real ásza, Karim Benzema (elöl) 15 góllal lett gólkirály a BL előző idényében (Fotó: AFP)

 

ELŐZMÉNYEK

A Real Madrid az F-csoportban kezdheti meg szereplését a címvédés reményében. A királyiaktól a nyáron ugyan távozott a Manchester Unitedhez Casemiro, de aligha gyengült ezzel a csapat, a brazil védekező középpályás helyére 80 millió euróért jött a Monacótól Aurélien Tchouaméni.

Az első ellenfél az 1967-es BEK-győztes, skót Celtic, amely az orosz klubok, így a bajnok Zenit kizárásának is köszönhetően került egyből főtáblára. A két éve a selejtezőben még a Ferencváros által búcsúztatott Celtic 2017 után szerepelhet ismét a csoportkörben, akkor a PSG és a Byern mögött, illetve az Anderlecht előtt a 3. helyen zárt.

Ebben a csoportban szerepel még az RB Leipzig, a BL-idény mindhárom magyar játékosával (Gulácsi Péter, Willi Orbán, Szoboszlai Dominik), továbbá itt található a háború miatt varsói albérletbe kényszerülő Sahtar Doneck is, amelynek két frissen igazolt labdarúgója, Ivan Petrjak (FTC, Mol Fehérvár) és Olekszandr Zubkov (FTC) éveken át az NB I-ben futballozott.

A Celtic a legutóbbi nyolc tétmeccsét megnyerte, az előző öt találkozón pedig úgy szerzett 24 gólt, hogy közben csak egyet kapott. A Real Madrid ellen ezzel együtt várhatóan nehezebb dolga lesz. Amúgy a Real is kiváló formában van, hiszen sorozatban hat tétmeccset nyert meg – közte a Liverpool elleni BL-döntőt és a Frankfurt elleni Szuperkupa-meccset.

A labdarúgás statisztikáival is foglalkozó Gracenote elemző cég vezetteEuroClubIndex mutató szerint a címvédő Real Madrid, a trófeát még soha el nyerő Manchester City, valamint a legutóbb 2019-ben diadalmaskodó Liverpool a legesélyesebb a Bajnokok Ligája 2022–23-as kiírásának megnyerésére: 60 százalékos a valószínűsége, hogy ebből a hármasból kerül ki a végső győztes 2023. június 10-én este, az isztambuli Atatürk Stadionban.

Ugyanakkor a fogadóirodáknál négy csapatot is esélyesebbnek gondolnak a Bajnokok Ligája 2022–2023-as idényének megnyerésére, mint a címvédő Real Madridot. Ez a 4 klub a Bayern München, a Paris Saint-Germain, a Manchester City és a Liverpool. Érdekesség ezek közül az utóbbi hármat épp a Real Madrid ejtette ki/győzte le az elitsorozatban. A PSG-t a nyolcaddöntőben, a Cityt az elődöntőben, a Poolt a döntőben.

„Nem bánjuk, hogy sokak szerint ismét esélytelenek vagyunk a végső győzelemre, mi tudjuk, hogy az előző idény óta csak még jobbak lettünk. Ez egyáltalán nem egy könnyű csoport. Minden ellenfelünket tisztelnünk kell, s bárki okozhat meglepetést, mint legutóbb a Sheriff Tiraspol. Itt, a BL-ben bármi megtörténhet" – nyilatkozta az előzetes esélyekre is reagálva Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik