BL, C-csoport: a Sporting kétgólos győzelmével megpecsételődött a Dortmund sorsa

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2021.11.24. 22:51
null
Haller a cserepadról beállva fordított az Ajaxnak (Fotó: AFP)
Eredetileg csak a kispadra jelölte Erik ten Hag vezetőedző Sébastien Hallert a Besiktas elleni meccsre, azonban az elefántcsontparti csatár duplája kellett ahhoz, hogy az Ajax legyőzze a törököket (2–1), s biztosítsa csoportelsőségét a labdarúgó Bajnokok Ligája C jelű kvartettjében. Mivel a Sporting hazai pályán két góllal legyőzte a Dortmundot (3–1), biztossá vált a nyolcaddöntős szereplése.

 

BESIKTAS–AJAX 1–2

Nagy nap volt a mai André Onana számára, hiszen a doppingvétség miatt kapott kilenc hónapos eltiltása után ismét tétmérkőzésen védhette az Ajax kapuját, ráadásul rögtön az elitsorozatban. A kameruni válogatottban már a novemberi vb-selejtezőkön is védett, méghozzá kitűnően, de a klubcsapatánál eddig csak az edzéseken vett részt.

Mivel az amszterdamiak a Besiktas elleni összecsapás előtt már hat ponttal vezették a C-csoportot, Erik ten Hag vezetőedző úgy gondolta, alaposan megvariálja a kezdőt, és az előző, Dortmund elleni összeállításhoz képest hat cserét is eszközölt. Többek között a cserepadra ültette a BL-ben eddig remekelő Sébastien Hallert.

Nem ilyen visszatérésről álmodozhatott Onana, hiszen már a találkozó elején vezetést szerzett a Besiktas Rasid Gezzal büntetője révén, amit egy kezezés után ítélt meg a játékvezető.

Mivel az első játékrészben nem vezettek eredményre az Ajax támadásai, Ten Hag mester a szünetben a „titkos” fegyveréhez, Hallerhez nyúlt, aki beállása után szinte rögtön egyenlített, sőt, a 69. percben szerzett második találatával megfordította a meccset. Az elefántcsontparti-francia az első játékos, aki az első öt Bajnokok Ligája-meccsén kilenc gólig jutott. A korábbi csúcstartó – nyolc találattal – Erling Haaland volt.

A sikerrel az amszterdamiak továbbra is hibátlanul állnak a kvartettben, és már biztos a csoportelsőségük is.

SPORTING CP–BORUSSIA DORTMUND 3–1

Erling Haalandról október végén kiderült, hogy sérülés miatt kérdéses a játéka az év hátralevő részében. Hiánya is okozhatja, hogy a Dortmund az utóbbi időben nem nyújt túlságosan meggyőző teljesítményt. Novemberben – a Sporting elleni meccs előtt – két vereség és egy győzelem volt a mérlege (1–3 az Ajax, 1–2 az RB Leipzig, 2–1 a VfB Stuttgart ellen).

Mégis, talán a legrosszabb rémálmukban sem gondolták volna a Ruhr-vidékiek, hogy veszélybe kerülhet a Bajnokok Ligája-továbbjutásuk. Később kiderült, hogy nemcsak veszélybe kerültek, ki is estek.

Már az első félidőben jött a hideg zuhany. A hatalmas tehetségnek kikiáltott Pedro Goncalves előbb egy felíveléssel megiramodva lőtt a kapuba hihetetlen magabiztossággal, majd a tizenhatoson kívülről szerzett bombagóllal duplázott.

Ahogy telt az idő, a fekete-sárgák egyre frusztráltabbá váltak: Emre Cannak olyannyira eldurrant az agya, hogy durván nekiment az egyik portugálnak, amiért azonnali piros lapot kapott.

Tettével azt érte el, hogy a Sporting még inkább dominált. Goncalvesnek még mesterhármas is összejöhetett volna, azonban tizenegyesből képtelen volt betalálni. Igaz, a kipattanót azért Pedro Porro befejelte.

A hajrában az idei átigazolási időszakban szerződtetett Donyell Malenszépített, de mivel a portugálok két góllal nyertek, biztossá vált a továbbjutásuk (a Dortmund a csapatok előző egymás elleni meccsén csak egy góllal győzte le a Sportingot).

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ
C-CSOPORT
Besiktas (török)–Ajax 1–2 (holland) (Gezzal 22. – 11-esből, ill. Haller 54., 69.)
Sporting CP (portugál)–Borussia Dortmund (német) 3–1 (Pedro Goncalves 30., 39., Pedro Porro 81., ill. Malen 90+3.)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Ajax 5 5

16– 3 +13 15
2. Sporting CP 5 3
2 12– 8 +4 9
3. Borussia Dortmund 5 2
3 5–11 –6 6
4. Besiktas 5
5 3–14 –11 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik