A Benfica megnehezítette a Liverpool dolgát, de két góllal így is kikapott

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre), KRASZNAI BENCE (összefoglaló)KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre), KRASZNAI BENCE (összefoglaló)
Vágólapra másolva!
2022.04.05. 20:50
null
Az első félidőben remekelt a Liverpool, amely végül 3–1-re nyert a Benfica otthonában (Fotó: AFP)
A Liverpool egy félidőn át remekelt, egy félidőn át szenvedett a Benfica otthonában, ám így is 3–1-es előnyre tudott szert tenni Portugáliában a labdarúgó Bajnokok Ligája 2021–2022-es kiírásának negyeddöntőjében.

 


BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
BENFICA (portugál)–LIVERPOOL (angol) 1–3 (0–2)
Lisszabon,
Estádio da Luz. Vezette: Jesús Gil Manzano (spanyol)
BENFICA:Vlahodimosz – Gilberto Júnior, Otamendi, Vertonghen, Grimaldo – Rafa Silva, Weigl, Taarabt (Meite, 70.), Everton (Jaremcsuk, 82.) – Goncalo Ramos (Joao Mário, 86.), Darwin Núnez.Vezetőedző:Nélson Veríssimo
A kispadon: Leite (k), Meite, Seferovic, Jaremcsuk, Goncalves, Joao Mário, V. Lazaro, Radonjics, Gil Dias, Almeida, Paulo Barnardo, Morato
LIVERPOOL:
Alisson – Alexander-Arnold (J. Gomez, 89.), Konaté, Van Dijk, A. Robertson – Keita (J. Milner, 89.), Fabinho, Thiago (J. Henderson, 61.) Alcantara – Szalah (Jota, 61.), Mané (Firmino, 61.), Luis Díaz. Menedzser: Jürgen Klopp
A kispadon: Kelleher (k), Milner, Firmino, Joe Gomez, Henderson, Oxlade-Chamberlain, C. Jones, Minamino, Diogo Jota, Cimikasz, Matip, Elliott
Gólszerző: Darwin Núnez (49.) ill. Konaté (17.), Mané (34.), L. Díaz (87.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A Benfica vezetőedzője, Nélson Veríssimo a mérkőzés előtt felhívta a Liverpool figyelmét arra, hogy a „12. játékossal”, a nézőkkel is számolnia kell az Estádio da Luzban. Való igaz, páratlan hangulat uralkodott Lisszabonban, ez azonban nem tántorította el a vendégeket attól, hogy irányítsák a találkozót. Labdabirtoklásban, kapura lövésben és pontosságban egyaránt a papíron esélytelenebb rivális felé nőttek, s ennek az első félidőben kétszer is meglett az eredménye. A 17. percben Andrew Robertson végezhetett el szögletet balról, a labda a kaputól távolodva az ötös előterébe tekeredett, enyhén jobbról Ibrahima Konaté érkezett lendületből és a védőket messze túlugorva 6 méterről a kapu bal oldalába bólintott (0–1) – érdekesség, hogy ez volt a tavaly nyáron, Lipcséből szerződtetett védő első találata a Liverpool színeiben. Bő negyed órával később Trent Alexander-Arnold ívelte fel a labdát jobbról, az ötös előterében a hosszún Luis Díaz érkezett, aki a kapu helyett középre fejelt, onnan pedig Sadio Mané egyetlen mozdulatból, 5 méterről gólt szerzett (0–2).

A második játékrész legelején hatalmasat hibázott a liverpooli védelem, pontosabban Konaté, aki középen simán tisztázhatott volna, de luftot rúgott – Darwin Núnez kihasználta az esélyt, ballal átvette, majd 6 méterről, kissé balról, jobbal a hosszú alsóba tekert (1–2). Az utolsó szó azonban az angoloké lett, a végjátékban Díaz eldöntötte a találkozó végeredményét – Naby Keita ugratta ki a leshatárról, kicselezte a kisprintelő kapust, és 10 méterről az üres kapuba helyezett (1–3). Jürgen Klopp csapata tehát kétgólos előnyből várhatja a jövő szerdai visszavágót.

PERCRŐL PERCRE

90+8. perc: VÉGE A MECCSNEK!

90+7. perc:
Otamendi hibája után Jota lép ki a labdával a védővonalból a 16-os előterében, Vlahodimosz kivetődik a kapujából és valahogy szögletre menti a portugál támadó 12 méterről érkező lövését.

90+5. perc:
Még mindig engedi a spori...

90+3. perc:
Bő kettő, kettő és fél perc eltelt az ápolással. Most jön majd csak a Benfica szöglete... Ami aztán veszélytelen a vendégkapura.

90+1. perc:
Fabinho fejeli ki a labdát az érkező Otamendi elől az ötös bal sarkánál... aztán összebólint a két futballista. Mindketten a földön maradnak. A felvételek alapján Fabinho fejbőre fel is szakadhatott. Kemény csattanás volt.

90. perc: Három perc a tervezett ráadás!

89. perc:
Trent Alexander-Arnold és Keita is befejezte mára, Joe Gomez és Milner jön a hajrára.

87. perc: DÍAZ ELDÖNTI! Legalábbis erre a meccsre!
Keita ugratja ki a leshatárról induló Díazt, Gilberto belóg picit, így nincs les, Díaz pedig átveszi, megtolja, a kapujából kisprintelő kapus mellett elviszi balra, majd 10 méterrőll az üres kapuba helyez! 1–3

86. perc:
Goncalo Ramos helyén Joao Mário.

84. perc:
Jota próbálkozik meg 22 méterről, enyhén balról egy átlövéssel, ezúttal Vertonghen blokkol remekül.

Minden sorozatot figyelembe véve Konaté a Liverpool 20. gólszerzője az idényben.

83. perc:
Egy perc alatt kétszer is Alissonnak kell a 16-oson kívül lábbal mentenie, az utóbbi még nagyobb is, Rafa Silva hatalmas lendülettel rongyolt a kapus irányába, aki egy cselt is bevállalt a portugál szélsővel szemben. Alighanem a szívbaj jött néhány liverpooli szurkolóra...

82. perc: Jaremcsuk váltja Evertont!

81. perc:
Henderson beadása után a középen érkező Jota elől fejelik ki a labdát, de röviden, Fabinho begyűjti, ismét lepasszolja a jobb szélen helyezkedő Hendersonhoz, aki ezúttal nagyobb ívben adja be, ez a centerezés el is jut Luis Díazig, aki átvétel nélkül, akrobatikus mozdulattal próbálja kapura tenni, de a jobb kapufa mellé pattan végül a lövése.

79. perc:
Fabinho és TAA játszanak össze a jobb szélen, ez most egész látványos, a 16-os előteréből a brazil kanyarítja középre, de mélyre csúszik a labdája, így sem Jotának, sem Firminónak nincs egyéle elérni...

77. perc:
Továbbra sincs helyzet. A Liverpoolnak mondjuk az egész második félidőben nem volt helyzete még mindig...

73. perc:
Most inkább a mezőnyjáték dominál, ritkán jutnak el labdával a támadóharmadba a csapatok. Furcsa az első félidő fényében, de sokszor inkább a Liverpool tördeli faultokkal a játékot, nehogy egy-egy elszórt labdából lekontrázza őket a Benfica.

Hiába birtokolja még az első játékrésznél is többet arányaiban a labdát a Liverpool a szünet óta (68 százalék), a vendégcsapatnak egyetlen gólszerzési kísérlete sem akadt ebben a játékrészben még!

70. perc:
Taarabt le, Meite be!

Nincs jelzés a VAR részéről, a jelek szerint Van Dijk valóban nem volt szabálytalan. Akkor viszont hatalmas esélyt hagyott elúszni Núnez...

66. perc: Mit úszott meg megint a Liverpool?! Újabb hazai kontra, két húzásból a bal szélen meginduló, a leshatárról kilépett Darwin Núnez elé kerül a labda, aki jó 40 méteren át vezeti, Van Dijkkal szemben befelé cselez, majd a nyújtott karral utánakapó holland bekk szorításában a földre zuhan. Ismét büntetőt reklamálnak a portugálok, de a játékvezető sípja néma marad.

A liverpooli kezdő csatársorból egyedül Luis Díaz maradt a pályán. Az angolok téli szerzeményének remek mérlege van a Benficával szemben: a Porto színeiben hétszer meccselt a lisszaboniakkal, öt döntetlen mellett két döntetlen és nulla vereség született szempontjából ezen meccseken!

63. perc: Taarabt kap sárgát, Keitát lökte meg hátulról a félpályánál.

A BL Fantasy játékosai örülhetnek, Klopp nem egy perccel hamarabb cserélt...

61. perc:
Már-már sorcsere a Liverpoolnál: Thiago helyén Henderson, Mané helyén Firmino, Szalah helyén Diogo Jota.

60. perc:
ALISSON-BRAVÚR! Taarabt szerez labdát a felezővonalnál Goncalo Ramos gyorsít fel a bal szélen vele, négy a háromban törnek kapura a hazaiak, a 16-os előterében, a pálya tengelyében érkező Evertont választja a támadó, aki 16 méterről a jobb alsót veszi célba, de a liverpooli kapus villámgyors mozdulattal leér az erős lövésre! A kipattanónál aztán Fabinho takarít.

Jota és Firmino is átöltözött, Klopp-pal egyeztetnek még a kispadoknál, de pillanatokon belül be fognak állni.

58. perc:
Thiago kapja a meccs első sárga lapját, Rafa Silva verte át a felezővonalnál Robertsont, majd rágyorsíthatott volna az óriási előtte tátongó területre, a spanyol így inkább bevállalt egy taktikai faultot.

56. perc:
Szalah, Alexander-Arnold, Szalah a labda útja a 16-os jobb oldalánál, utóbbi 7 méterre a kaputól már lövésre lendíti a jobb lábát, amikor Vertonghen szerelni tudja.

55. perc:
Tovább nyom a Benfica, Gilberto passza után Rafa Silva tekeri középre a labdát a 16-os jobb csücskétől, az ötös bal sarkárnál Núnez érkezik és Alexander-Arnoldot megelőzve fejel, de méterekkel kapu mellé!

A Liverpool az előző idényben a negyeddöntőben esett ki a Bajnokok Ligájából, akkor a Real Madrid bizonyult túl nagy falatnak (Madridban 1–3, az Anfielden 0–0).

52. perc:
Újabb labdavesztés a Liverpooltól saját térfélen, Everton Núnezhez passzol, aki egyet igazít, majd 22 méterről megpróbálkozik egy átlövéssel, a löket azonban nem találja el a kaput.

51. perc:
Everton indítaná Goncalo Ramost, ám a kapujából kirobbanó Alisson a 16-os vonalában lábbal tisztázni tud!

Konaté hibáját kihasználva Darwin Núnez szépített a második félidő elején (Fotó: AFP)
Konaté hibáját kihasználva Darwin Núnez szépített a második félidő elején (Fotó: AFP)

 

Megjön a portugál drukkerek hangja!

Ritkán látni ekkora hibát PL-védőtől, mint amit most Konaté elkövetett. Nem is véletlen talán, hogy a bajnokságban többnyire Matip Van Dijk társa ott a védelem tengelyében.

49. perc: MEKKORA HIBA! SZÉPÍT A BENFICA! Rafa Silva veri meg Robertsont a jobb szélen, a portugál szélső laposan centerez, középen simán tisztázhatna Konaté, aki luftot rúg, Darwin Núnez pedig kihasználja az esélyt, ballal átveszi, majd 6 méterről, kissé balról, jobbal a hosszú alsóba teker! Alisson esélytelen. 1–2

48. perc:
Rafa Silva futott lesre.

46. perc: Elkezdődött a második félidő!

A Benfica amúgy kabalának sem rossz a Liverpool számára, eddig mindháromszor minimum a sorozat döntőjéig jutott az angol csapat, ha menet közben búcsúztatni tudta a portugált (1978, 1984, 1985). 1978-ban és 1984-ben meg is nyerte a BEK-et.

VÉGE AZ ELSŐ JÁTÉKRÉSZNEK!

45+1. perc: Tényleges hosszabbítás nélkül, néhány másodperccel túllépve a 45 percen lefújja az első félidőt Manzano.

45. perc:
Újabb hazai kontra végén Taarabt ereszt el egy lövést 13 méterről, jobbról, Van Dijk szorításában méterekkel kapu fölé küldi a labdát!

45. perc: Arnold ad remek labdát Szalah-nak, aki a 16-oson belül át is veszi, ám kissé hosszan, így pedig a rövidnél kimozduló Vlahodimosz mellett már nem tudja elrúgni azt! Ez is nagy esély volt!

Ha már a BEK-negyeddöntőket emlegettem, a Liverpool kétszer is búcsúztatta a Benficát a sorozat ezen szakaszában, előbb az 1977–1979, majd az 1983–1984-es idényben. Mindkétszer oda-vissza legyőzve a portugálokat.

43. perc:
A Liverpool a Benfica 16-osánál járatja a labdát, de már percek óta nem tud helyzetet kialakítani ebből. Kicsit le is ült a meccs a játékrész hajrájára.

Ez a Liverpool 17. BEK/BL-negyeddöntője. Eddig tizenegyszer jutott tovább. A 2018–2019-es idényben például a Benfica nagy riválisát, a Portót búcsúztatva (2–0 hazai pályán, 4–1 Portugáliában)

39. perc:
Robertson passza után Díaz húzott befelé a 16-os bal sarkától, majd 20 méterre a kaputól jobbal pattogós lövést engedett el a jobb alsó felé. Egy méterrel tévesztette el a célt.

37. perc:
Everton veszi át a labdát a 16-os bal csücskénél, megtolja befelé majd 18 méterről megcélozza a kapu bal oldalát – Alisson magabiztosan vetődik rá a labdára, úgy, hogy az ki sem csúszik a kezei közül.

Ez volt Mané harmadik gólja ebben a BL-idényben. Az 51. Bajnokok Ligája meccsén összességében már a 22.

34. perc: OTT A MÁSODIK LIVERPOOL-GÓÓÓL! Alexander-Arnold adja be a labdát jobbról, az ötös előterében a hosszún Díaz érkezik, aki a kapu helyett középre fejeli, onnan pedig Mané egy mozdulatból, 5 méterről a kapuba lövi Vlahodimosz mellett! 0–2

33. perc:
AZ ELSŐ KOMOLYABB HAZAI ESÉLY! Everton balról elvégzett szöglete után kanyarodik veszélyesen a kapu előterébe a labda, középen Otamendi ugorja túl Manét (!), csúsztat, de messze kapu mellé. A hosszúnál egyébként Van Dijk érkezett lendületből, végül elegánsan átlépte a labdát.

30. perc: Óriási füttykoncert a lelátón, Núnez próbálta balról körbefutni Konatét a 16-os előterében majd a földre került. Hiába reklamál ő, hiába reklamál a közönség, a játékvezető szerint a francia bekk csak test a test elleni harcban bizonyult jobbnak.

A Liverpool ebben az idényben mind a négy eddigi idegenbeli meccsét megnyerte. Most az ötödiken is vezet már...

27. perc: Robertson keverget a bal szélen, miközben középen két Liverpool-támadó is látványosan üresen marad, a 16-os vonaláról beadja a skót, az ötös csücskénél, a hosszún Szalah emelkedik védőktől zavartalanul, de egy 5 centivel alacsonyabb a súlypontemelkedése, mint fejelni tudjon. Óriási helyzet lett volna!

A statisztikusok szerint a Liverpool már most nyolc gólszerzési kísérletnél jár...

23. perc:
Keita ugratná ki a leshatárról kilépő Díazt, ezúttal ő a Liverpool centere, aki jó ütemben ki is lép, átveszi, és alá is bök a labdának, ám a kapujából kimozduló Vlahodimosz 10-11 méterre a gólvonaltól tisztázni tud jobb kézzel, reflexszerűen belekapva a lövésbe.

22. perc:
Egy veszélyes kontra balról, Everton jó 30 métert vezeti a labdát, a 16-os előterében sem lépnek ki rá a védők, TAA és Van Dijk is csak kíséri a brazilt, aki a kaputól nyolc méterre még balra tolja a labdát, majd kissé éles szögből az oldalhálóba lő.

Konaté fejesével szerzett vezetést a Liverpool (Fotó: AFP)
Konaté fejesével szerzett vezetést a Liverpool (Fotó: AFP)


A Benfica története során 18. alkalommal szerepel BEK/BL-negyeddöntőben. Nyolcszor továbbjutott, kilencszer elvérzett ezen a ponton. Viszont mióta Bajnokok Ligájának hívják a sorozatot még egy meccset sem tudott megnyerni ebben a szakaszban (3 döntetlen, 5 vereség).

17. perc: GÓÓÓÓL! VEZET A LIVERPOOL! Robertson végezhetett el szögletet balról, a labda a kaputól távolodva az ötös előterébe tekeredett, enyhén jobbról Konaté érkezett lendületből és a védőket messze túlugorva 6 méterről a kapu bal oldalába bólintott. 0–1

A Benfica 18-szor lépett pályára angol csapat vendéglátójaként, ezek közül mindössze hét meccset tudott megnyerni – öt döntetlen mellett hatszor is kikapott.

15. perc:
Thiago küldött kapura egy lecsorgót enyhén jobbról, 22 méterről, de a jobblábas próbálkozás másfél méterrel a keresztléc fölött zúgott el.

12. perc:
Ismét akcióban a görög kapus: Szalah a 16-os jobb oldalától a pálya tengelyében érkező Keita elé teszi a labdát, aki 15 méterről jobbal lő, a kapu közepén álló Vlahodimosz reflexmozdulattal véd ezúttal! A jobbra levágódó labdát Trent Alexander-Arnold rúgja vissza éles szögből a kapu irányába, de ez a kapus kezei közt végzi.

9. perc:
Mané a kapunak félig-meddig háttal egy remek sarkazással meg tudja játszani Szalah-t, aki jobbról, éles szögből lő, Vlahodimosz véd.

8. perc:
Szalah indul be egy a 16-os bal oldalától a védők mögé passzolt labdára, de nem tudja jól átvenni, így oda a helyzet.

A Liverpool eddig 12-szer lépett pályára portugál csapat vendégeként, ötöt megnyert, háromszor döntetlenre végzett, négyszer kikapott ezeken a meccseken.

6. perc:
Nunez egy csellel becsapja a jobb szélen Robertsont, a 16-os vonalából középmagasan centerez, középen Alexander-Arnold kissé könnyelmű, a háta mögül nagy lendülettel érkező Everton meglepi, de végül az angol bekk még pont úgy rá tudja pattintani a hazai játékosra a labdát, hogy az kivágódjon a kapuvonalon túlra.

4. perc:
Robertson adja be a labdát balról, a kaputól 7 méterre, szinte a pálya tengelyéből a magasba emelkedve Keita tud fejelni, de jó egy méterrel a keresztléc fölé bólintja a labdát.

A Benfica piros felsőben, fehér nadrágban és piros sportszárban, a Pool sárga szerelésben futballozik ezen az estén!

1. perc: A Liverpool kezdte a mérkőzést!

A MECCS ELŐTT

Jürgen  Klopp Szalah-nak és Manénak is a kezdőben adott lehetőséget – egyelőre  kevés tartalékolást látni a hétvégi, Manchester City elleni bajnoki  csúcsrangadóra (Fotó: AFP)
Jürgen Klopp Szalah-nak és Manénak is a kezdőben adott lehetőséget – egyelőre kevés tartalékolást látni a hétvégi, Manchester City elleni bajnoki csúcsrangadóra (Fotó: AFP)

Ez lesz a két együttes 11. találkozója az európai kupaporondon, a mérleg Liverpool-fölényt mutat, hat angol siker mellett négy portugál győzelem született eddig, míg döntetlent sosem játszottak egymással tétmeccsen.

Az első találkozásukra az 1977–1978-as BEK-idényben került sor, a Liverpool kettős győzelemmel (2–1 Lisszabonban, 4–1 az Anfielden) jutott tovább negyeddöntőből. Legutóbb 2010 őszén az Európa-liga negyeddöntőjében mérték össze az erejüket, akkor a Benfica hazai pályán 2–1-re nyert, ám Liverpoolban 4–1-re kikapott, így szintén búcsúzott.

Az öt eddigi párharcukból csupán egyszer tudott továbbjutni a portugál csapat. A mostani negyeddöntő esélyesének is egyértelműen a Pool számít. A találkozót felvezető sajtótájékoztatón Jürgen Klopp ismét elemében volt.

„Tíz percig magyarázta a Benfica taktikáját, de egy szót sem értettem belőle – mondta viccesen a Liverpool menedzsere, aki komolyra fordította a szót, és elmondta: habár több játékosuk, köztük Diogo Jota és Luis Díaz is szerzett tapasztalatot a portugál élvonalban, a megszokott módon készülnek ellenfelük játékából, nincsen szükségük belső történetekre.

A német szakember hozzátette: „Minőségi, tapasztalt játékosokból áll a Benfica kerete. Túlteljesítettek a Bajnokok Ligájában, hiszen mindenki az Ajax győzelmére számított az előző fordulóban. Érdekes kihívás előtt állunk. Boldog vagyok és nagyon várom.”

A Benfica vezetőedzője, Nélson Veríssimo úgy gondolja, 50 százalék az esélyük a Liverpool ellen. Felhívta az ellenfél figyelmét arra, hogy a „12. játékossal”, a nézőkkel is számolnia kell.

Kulcsfontosságú lehet Mohamed Szalah formája (Fotó: AFP)
Kulcsfontosságú lehet Mohamed Szalah formája (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik