A Benfica is kiütötte a Barcelonát! Van még lejjebb?

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.09.29. 20:50
null
Az első félidő után gondban a sárgában játszó Barca (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája E-csoportjának 2. fordulójában ismét 3-0-ra kapott ki az FC Barcelona, ezúttal a Benfica vendégeként. A csoport másik mérkőzésén a Bayern München hazai pályán 5–0-val küldte haza a Dinamo Kijevet.

BAJNOKOK LIGÁJA CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ
E-CSOPORT
BENFICA (portugál)–FC BARCELONA (spanyol)
3–0
Lisszabon, 29 454
néző. Vezette: Orsato (olasz)
BENFICA: Vlahodimosz – Vertonghen, Otamendi, Grimaldo (André Almeida, 75.), Lucas Verissimo – Lazaro (Gilberto, 45+1.), Weigl, Joao Mário – Rafa Silva (Pizzi, 86.), Jaremcsuk (Taarabt, 76.), D. Núnez (Goncalo Ramos, 86.). Vezetőedző: Jorge Jesus
BARCELONA: Ter Stegen – Eric García, R. Araújo, Piqué (Gavi, 33.), Dest – F. de Jong, Busquets (Nico González, 68.), Pedri (Coutinho, 68.) – Sergi Roberto (Óscar Mingueza, 89.), L. de Jong (Ansu Fati, 68.), Depay. Vezetőedző: Ronald Koeman
Gólszerző: D. Núnez (3., 79. – a másodikat 11-esből ), Rafa Silva (69.)
Kiállítva:Eric García (87.)

A csoport másik meccsén
Bayern München (német)–Dinamo Kijev (ukrán) 5–0 (Lewandowski 12. – 11-esből, 27., Gnabry 68., L. Sané 75., Choupo-Moting 87.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A Benfica elleni BL-meccsen is folytatódott az előző három tétmeccséből csak egyet megnyerő Barca elmúlt hetekben látott szenvedése. A katalánok, akárcsak múlt héten a Granada elleni bajnokin, már a mérkőzés legelején hátrányba kerültek, az uruguayi Darwin Núnez ugyanis az első hazai lövést gólra váltotta a bal szélről.

A vendégek hiába birtokolták 59 százalékban a labdát az első félidőben, a „hatékonyságukról” sokat elmond, hogy hét lövésükből egy sem találta el a kaput ebben a játékrészben, miközben a hazaiaknál a háromból kettő, és az egyikből gól született.

A Barcában a két De Jong, Frenkie és Luuk tulajdonképpen versenyt űzött abból, hogy melyikük hagyja ki a nagyobb helyzetet. Más kérdés, hogy a katalánoknál a 100. tétmeccsét játszó középpályástól a gólt alapvetően nem várja el senki, hiszen az európai porondon még egyszer sem talált be, a nyáron a Sevillától szerződtetett csatártól pedig hiába is várják a BL-ben, mert minden meccsen azt bizonyítja, hogy nem éri el azt a szintet, ami a nemzetközi szinten ahhoz kellene, hogy segíteni tudja csapatát. A második félidőben még egy méterről sem tudta besodorni a labdát (még ha les is volt, így érvénytelen lett volna a gól).

A második játékrészben egy kontra végén Rafa Silva megszerezte a hazaiak második gólját is, ami után lélekben fel is adta a meccset a Barca, amely egészen hihetetlen módon egymás után a második BL-meccsén nem jutott el kaput eltaláló lövésig, és egymás után a második BL-meccsén kapott ki 3–0-ra, a Bayern után a Benficától is. A hajrához közeledve ugyanis Núnez másodszor is betalált, ezúttal büntetőből. Ráadásul Eric García második sárga lappal a kiállítás sorsára jutott.

A Benfica a BL-érában először győzte le az FC Barcelonát, és ezek után kisebb fajta csoda lenne, ha még a következő meccsen is Ronald Koeman lenne a Barca vezetőedzője…

A gólok

BAYERN MÜNCHEN–DINAMO KIJEV

Az 1. fordulóban a Bayern München nagyszerű rajtot vett, idegenben győzte le a gyengélkedő FC Barcelonát 3–0-ra. A 2. fordulóban hazai pályán még inkább esélyesek voltak a Dinamo Kijev ellen, így elég nagy meglepetés lett volna, ha a nap végén a Nagelsmann-legénység nem állt volna annyi ponttal az E-csoportban, mint a Sheriff Tiraspol a D-kvartettben…

A Bayern nem is adott sok esélyt az ukránoknak: Robert Lewandowski már 12. percben megszerezte a vezetést büntetőből. A lengyel klasszis még az első félidőben folytatta a gólgyártást, a 27. percben szerzett találata a 119. volt a legutóbbi 100 mérkőzést nézve. Továbbá 2021-ben már 41 találatnál jár minden sorozatot figyelembe véve, s ez hattal több, mint bármelyik más játékosé az öt topligában.

Lewandowski második gólja

A németek félgőzzel is sokkal jobbak voltak. A második félidőben Gnabry, Sané és a Lewandowski helyére beálló Choupo-Moting is betalált. Sané gólját érdemes megtekinteni.

Sané gólja

A Bayern tehát 5–0-ra győzött, 8–0-s gólkülönbséggel, 6 ponttal vezeti az E-csoportot.

AZ ÁLLÁS
1. Bayern München228–0+86
2. Benfica2113–0+34
3. Dinamo Kijev2110–5–51
4. Barcelona220–6–60

BENFICA–BARCELONA, PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK! Egymás után másodszor kapott ki a Barca a BL-ben 3-0-ra, úgy hogy egymás után a 2. BL-meccsén nem volt kaput eltaláló lövése.

89. perc.
Sergi Roberto helyére jött Mingueza.

87. perc. KIÁLLÍTÁS! Eric García második sárga lappal kiáll.

86. perc. Núnez helyett G. Ramos állt be, Silva helyett Pizzi.

86. perc. Nico González szabálytalankodott és kapott sárga lapot.

79. perc. GÓÓÓL! Núnez a bal alsóba gurította a büntetőt. 3–0

78. perc. BÜNTETŐ!
Dest kezezése és némi videózás után 11-eshez jutott a Benfica. Dest még egy sárga lapot is kapott.

76. perc. Grimaldo helyett Allmeida, Jaremcsuk helyett Taarabt állt be.

73. perc.
Weigl kapott lapot lerántásért..

71. perc. Jaremcsuk került lövőhelyzetbe a bal szélen, de mellé lőtt.

69. perc. 2–0, RAFA SILVA! Jaremcsuk találta meg a tizenhatoson belül Joao Mariót, akinek a közeli lövését Ter Stegen védte, de kipattanót Rafa Silva középről, kissé kicsavart testhelyzetből is az üres kapuba tudta lőni.

68. perc.
L. de Jong helyett jött Fati, Pedri helyett Coutinho, Busquets helyett Nico González állt be.

67. perc. HELYZET!
Depay ívelt balról keresztbe Sergi Roberto lövését Grimaldo blokkolta a rövid saroknál.

62. perc. Grimaldo kapott lapot.

57. perc. EZ MEG MI VOLT? Araújo lefejelt labdáját Luuk de Jong egy méterről sem tudta a kapuba kotorni, más kérdés, hogy már les is volt.

56. perc. A másik oldalon Rafa Silva kapott sárga lapot.

54. perc. Eric García szabálytalan belépőért kapott sárga lapot.

52. perc. HOVA MENT TER STEGEN? A Barca kapusa rosszul mozdult ki a kapujából a térfél közepéig, így Núnez az üres kaput vehette célba a felezővonal környékéről, de a kapufa tövéről mellé pattant a labda.

48. perc. KEZDÉSNEK MEGINT EGY BENFICA-HELYZET! Otamendi jó 30 méterről tűzte kapura a labdát, a középre tartó lövést Ter Stegen védte.

ELKEZDŐDÖTT A 2. FÉLIDŐ

A Barca többet birtokolta a labdát (59–41 százalék) és többet is lőtt kapura (7–3), de a kaput eltaláló lövések száma 2–0 a Benficának.

VÉGE AZ 1. FÉLIDŐNEK!

45+1. perc. Sérülés miatt cserélt a Benfica is. Lazaro sántikált le a pályáról, Gilberto állt be a helyére.

33. perc. KOEMAN NEM KOCKÁZTAT, CSERÉL! Piqué a sárga lapos szabálytalansága után megúszott egy olyan esetet, amelynél akár a második sárgáját is megkaphatta volna, de ezt megelőzve edzője lecserélte őt, Gavi váltotta.

33. perc. Otamendi sárga lapot kapott reklamálásért.

Ezzel a góllal szerezte meg a vezetést a Benfica

30. perc. DE JONGÉK EZT IS ELRONTJÁK! Frenkie De Jong újabb jó átadásából ismét ziccert ront Luuk De Jong, aki szemben állt a kapuval, de jócskán mellé lőtt.

27. perc. Depay lép ki a bal oldalon F. de Jong passzával, de a lövését Verissimo szögletre blokkolta.

18. perc. Pedri 17 méteres lövésénél nagyot vetődött a Benfica görög kapusa, de védenie nem kellett, mert mellé ment a labda.

17. perc. Vlahodimosz védte Sergi Roberto fejesét.

12. perc. ISMÉT DE JONG! Frenkie De Jong ezúttal a Sergi Roberótól kapott labdával került szembe a kapuval, de ziccerben mellé lőtt.

Frenkie de Jongnak a mai a 100. tétmeccse a Barcában, ugyanakkor az európai porondon az eddigi 40 fellépésén egyetlen gólt sem szerzett. Most meglett volna erre az esélye, de túlságosan is önzetlen volt.

12. perc. Piqué akasztásért sárga lapot kap.

10. perc A KÉT DE JONG ELRONTJA! Frenkie De Jong került szembe a kapussal, de lövés helyett a névrokon Luuk De Jongnak passzolt, aki a kapusba lőtt.

5. perc. A második hazai kísérletnél Jaremcsuk lövését védte Ter Stegen.

3. perc. VEZET A BENFICA! A hazaiak rögtön az első lövésből megszerezték a vezetést: Núnez cselezett befelé a bal szélről és úgy 11 méterről, jobbal a jobb alsóba lőtt. A 22 éves uruguayi csatár a 2. BL-meccsén szerezte meg az első gólját a sorozatban.

ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS. Piros-fehérben a Benfica, sárgában a Barca.

Ansu Fati jókedvűen készült a Benfica elleni meccsre, hiszen több mint tíz hónap után szerepelhet ismét BL-ben, még ha a találkozót a kispadon is kezdi (Fotó: AFP)
Ansu Fati jókedvűen készült a Benfica elleni meccsre, hiszen több mint tíz hónap után szerepelhet ismét BL-ben, még ha a találkozót a kispadon is kezdi (Fotó: AFP)

ELŐZMÉNYEK

♦ A Barcában még mindig sok a sérült: Jordi Alba, Sergio Agüero, Alejandro Balde, Martin Braithwaite, Ousmane Dembélé és Moussa Wague is sérülés miatt hiányzik. Felépült viszont Ansu Fati, aki a legutóbbi bajnokin csereként beállva is góllal tért vissza, Lisszabonban is a cserepadon kezdi a meccset. A Benficából Diogo Goncalves és Haris Seferovic hiányzik sérülés miatt, a svájci válogatott csatár kiesése érzékeny veszteség, hiszen az előző idényben a portugál élvonalban 31 meccsen 22 gólt szerzett, viszont ebben az idényben még csak két tétmeccsen szerepelhetett (gólt még nem szerzett).

♦ A két csapat legutóbb 2012-ben találkozott egymással a Bajnokok Ligájában, akkor Lisszabonban 2–0-ra nyert a Barca, Spanyolországban viszont 0–0-s döntetlen született.

♦ Az 1. fordulóban az FC Barcelona hazai pályán kapott ki 3–0-ra a Bayerntől, és azóta a bajnokságban is három meccsből csak egyet tudtak megnyerni a katalánok, a Levante ellen, igaz, azt 3–0-ra, a Granadával otthon, a Cádizzal idegenben ikszeltek. A három bajnokit kevesebb mint egy hét alatt játszották le, múlt hétfő és vasárnap között. A Benfica az 1. fordulóban ikszelt Kijevben (0–0), azóta viszont mindkét bajnokiját megnyerte és vezeti is a bajnokságot, Spanyolországban az egy meccsel kevesebbet játszó Barca csak a 6.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik