Haller egyenlített a Benficának, majd előnyt szerzett saját csapatának

CSEH BENJÁMIN (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)CSEH BENJÁMIN (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.02.23. 20:50
null
Haller: újabb két gól (Fotó: AFP)
A Benfica hazai pályán fordulatos, izgalmas mérkőzésen 2–2-es döntetlent játszott az Ajaxszal a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első felvonásán.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
BENFICA (portugál)–AJAX (holland) 2–2 (1–2)
Lisszabon,
Estádio da Luz, 54 760 néző. Vezette: Vincic (szlovák)
BENFICA: Vlahodimosz – Gilberto Júnior (Diogo Goncalves, 90+1.), Otamendi, Vertonghen, Grimaldo – Rafa Silva, Weigl, Taarabt (Paulo Bernardo, 85.), Everton (Jaremcsuk, 61.) – Darwin Núnez (Lazaro, 90+1.), Goncalo Ramos. Vezetőedző: Nélson Veríssimo
AJAX: Pasveer – Mazraui (Rensch, 90+2.), Timber, Lisandro Martínez, Blind (Tagliafico, 73.) – Edson Álvarez, Berghuis, Gravenberch (Klaassen, 73.) – Antony, Haller, Tadics. Vezetőedző: Erik ten Hag
Gólszerző: Haller (26. – öngól), Jaremcsuk (78.), ill. Tadics (18.), Haller (29.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Csapatkapitányhoz méltóan a pályán kívül és azon belül is igazi vezérként viselkedik Dusan Tadics. A Benfica elleni nyolcaddöntőt megelőzően elárulta, csapattársaival hisznek magukban, hiszen az Ajax nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy megnyerje idén a Bajnokok Ligáját

Tartja magát a „szavak helyett a tettek beszéljenek” mondáshoz a szerb támadó, a 17. percben a „harctéren” bizonyította, komolyan gondolja, amit mondott, s ha kell, akkor ő maga áll a csapata élére: egy jobb oldali centerezést követően előnyhöz juttatta az amszterdamiakat.

Megszokhattuk a hihetetlen idényt futó Sébastien Hallertől, hogy megannyi góljával segíti csapatát, ám az első találatánál nem ez történt, sőt… a Benfica egyenlített, hiszen az elefántcsontparti gólvágó – tőle szokatlanul – nem az ellenfél kapuját, hanem a sajátját vette be.

Nem hagyhatta Haller, hogy ünnepelt hősből negatív főszereplővé váljon, ezért megrázta magát, és kisvártatva a régi fényében tündökölt – ugyan Tadics bal oldalról érkezett beadásánál először hibázott, de a kipattanót már az ellenfél kapujába irányította, így még a fordulás előtt (újfent) magához ragadta a vezetést az Ajax.

Haller elképesztő formáját mutatja, hogy ő lett az első játékos, aki az első hét BL-fellépése mindegyikén betalált, s összességében immár 11 gólnál tart a legrangosabb kupasorozatban.

Az öngóljánál is rosszabbul érintheti Hallert, hogy a második játékrész derekán ismét egyenlített a Benfica – hiába védte esetlen mozdulattal a 38 éves Remko Pasveer a távoli kapura lövést, a leggyorsabban nem a veterán kapus védői, hanem a portugálok csereként pályára lépő ukrán támadója, Roman Jaremcsuk csapott le a labdára, és a kapuba fejelt. Erik ten Hag vezetőedző talán már megbánta, hogy nem Andre Onanát nevezte a kezdőbe.

Több kétes tizenegyes-szituáció is akadt a hátralévő időben, de a játékvezető egyik oldalnak sem ítélt büntetőt, s mivel senki sem köszönt be újra, 2–2-es döntetlennel zárult az összecsapás.

Döntés a továbbjutás sorsáról a március 15-i visszavágón várható.

A MÁSIK SZERDAI MÉRKŐZÉSEN
Atlético Madrid (spanyol)–Manchester United (angol) 1–1 (Joao Félix 7., ill. Elanga 80.)

PERCRŐL PERCRE

Ten Hag 16 idegenbeli BL-meccsen vezette az Ajaxot, és a holland együttes csak egyszer kapott ki, a Liverpool otthonában!


90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!


90+2. perc Devyne Rensch váltja a lesérült Mazrauit. Antony lő ballal a jobb felső felé 16-ról, középről, hatalmas légi út végén hárít Vlahodimosz!

Négy perc a ráadás.

90+1. perc Valentino Lazaro be, Núnez le. Diogo Goncalves be, Gilberto le, védőcsere a szélsőcserére.

Az Ajax mind a hat meccsét megnyerte a BL-ben ebben az idényben, ez holland rekord. Előző három meccsét nem bukta el a Benfica ellen idegenben.


86. perc Dulakodás, Núnez a földön, az általa lerántott Antony felé intett fejjel. Összeért az orruk picit, de Núnez nagy színész. Aztán már ölelik egymást... Sárga lapot kapott az ajaxos.

85. perc Paulo Bernardo be, Taarabt le. Motorcsere.

84. perc Haller passzát Antony feladja a kapusnak 24-ről. Ballal.

79. perc Klaassen labdát szerez, jobbra passzol Hallernek, aki jobbal a léc fölé lő 14-ről. Jócskán.

76. perc Núnez ad be balról laposan az ötösre, Jaremcsuk már lőne, de megelőzi őt Timber!


74. perc Hosszas VAR-ozás, előtte Timber elesett a másik 16-oson belül Otamendi mellett. De ér a gól!

73. perc Nicolás Tagliafico be, Blind le, Davy Klaassen be, Gravenberchnek nem ment ma.

72. perc Sárga lap mezlevételért Roman Jaremcsuknak. A pólóján egy ukrán címer volt, azt csókolta meg,

72. PERC ROMAN JAERMCSUK EGYENLÍT! Ramos ballal kapura lő 20-ról, középről, ment a léc alatt, a jobb felső alatt a hatalmasat nyújtózkodó Pasveer, a kipattanó az ukráné, aki a bal sarok elől két lépésről a kapu rövid felső sarkába fejel, Berghuist megelőzve. 2–2!

70. perc Silva passzát Jaremcsuk az ötösön átpörgeti a kiforduló kapus mellett, de a gólvonal előtt utoléri a labdát Timber!

68. perc Semmit... Érdekes.

67. perc BÜNTETŐ? Egy szöglet után Álvarez megrúgja a kapu előtt Ramost. Mit mond a VAR?

64. perc Álvarez Grimaldo hátára csap, majd eldobja a labdát... sárga lap nincs.

63. perc Martínez emel távolról a kapu elé, Mazraui jobbal kapura lő az ötös jobb sarkáról, Verthongen beleér picit, Vlahodimosz ballal eléri a labdát a bal alsó előtt!


61. perc Évertonnak nem ment ma, Roman Jaremcsuk váltja.

61. perc Núnez ballal nem sokkal lő a bal alsó mellé 19-ről.

59. perc Silva nem lő kapura kissé jobbról, 14-ről, Álvarez mellől, a beadásra hiába repül az ötösön Núnez, hosszú a passz.

A Benfica egyszer volt hátrányban a szünetben ebben az idényben, akkor ki is kapott.

58. perc Tadics ütempasszát Gravenberch rosszul veszi át a bal alsó előtt!

57. perc Núnez kapura tör Ramos lapos passzával, de Mazraui gyors... és "cselálló". Hazaad aztán a megszerzett labdából.

56. perc Ismét öngólhelyzet, Éverton lő ballal a jobb alsó felé középről, 18 méterről, Timberről a bal alsó mellé pattan a lövés, nem sokkal!

54. perc Mellé,
Haller bal oldali beadását az ötös előteréből a bal alsó mellé teszi Tadics! Lest fújtak, de nem volt az. A Benfica pedig előző 7 BL-meccséből 5-ön nem kapott gólt, sőt a másik két meccsen is csak a Bayern München talált be a portugáloknak. Kilencszer...

52. perc Núnez fut el a bal szélen, beadását Silva elől kirúgja a jobb sarok mellé három lépésről Martínez.

Eleddig csak Erling Haaland jutott 10 gólig első hét BL-meccsén.

49. perc Goncalo Ramos ellöki a mellette elfutó Timbert, sárga lap.

Haller: 29 meccs az idényben, 29 góllal és 8 gólpasszal.

46. perc Darwin Núnez odarúg idegi alapon Martíneznek, aki az imént ellökte őt.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

2018 óta csak hárman értek el a BL-ben tíz vagy annál több gólt és gólpasszt is.


Igazából rekorder, mert 12. A legtöbb gól holland klubban egy európai kupaidényben.


2018 őszén a BL csoportkörében már összemérték erejüket, Amszterdamban 1–0-s hazai siker született, míg Lisszabonban 1–1-re végeztek a felek. A Benfica az idén kilenc tétmeccsen lépett pályára, négy bajnokit megnyert, kettőn döntetlent játszott, a Gil Vicente viszont elvitte tőle a három pontot. A Ligakupa elődöntőjében 1–1 után 11-esekkel még túljutott a Boavistán, a Sporting CP elleni finálét viszont elbukta (1–2). Ugyanakkor az Ajax kirobbanó formában van az idén, mind a hét tétmérkőzését megnyerte, összesen 28 gólt szerzett, s csupán egyet kapott, az eindhoveni rangadón a PSV-től.


E párharc legjobb góllövői:
Inge Danielsson 4
Johan Cruyff 3
Dusan Tadics 2
José Torres 2


Forrás: Weltfussball.de



45+4. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+3. perc Timber állja útját még bőven az ötös előtt Silva jobblábas, 20 méteres lövésének.

45+2. perc Antony ballal tízről, középről nagyon gyatrán lő kapura. Nem gond Vlahodimosznak.

Három perc a ráadás.

45. perc Steven Berghuis kap sárga lapot Weigl felrúgásáért.

44. perc EZ HOGYAN MARADT KI?! Timber tökéletes ütempasszát az ötös jobb sarkáról, Verthongen mellől jobbal a túloldali kapufa alsó sarkára lövi Álvarez, a kipattanó Halleré, aki a jobb sarok elől, két lépésről az üres kapu mellé kanalazza a labdát! Ballal.

A rekord folytatódik, az első 7 meccsen 11 (+1...) gól.


41. perc
Silva törhet kapura Núnez csele és csodás passza után, kicsit hosszan szökteti magát, keresztez Timber, akit ellök Silva. Jobb híján...

38. perc Remek támadás, Gravenberch a főszerepben, Tadics tízről nem tud lőni, Mazraui ballal 18-ról, középről meg éppen a kapust találja el.

37. perc Újra ápolni kell Otamendit.

32. perc Otamendi és Martínez összefejel, ápolás. Folytatják.

29. perc SÉBASTIEN HALLER ismét betalál, egy balról, Berghuistól érkező lapos labdát ballal kapura tesz az ötös rövid sarkáról, de véd a vetődő Vlahodimosz, a kipattanó is az elefántcsontparti játékosé, aki már nem hibázik, ballal a bal alsóba lő három méterről, kissé balról. 1–2!

Verthongen anno 220 meccsen 39 kanadai pontot termelt az Ajaxban.

28. perc Núnez kap jó passzt Weigltől, kapura tör a bal szélen, de Martínez nekimegy, és szereli is. Dél-Amerika! Kemény, de szabályos szerelés.

26. PERC SÉBASTIEN HALLAR ismét betalál! Egy bal oldali Grimaldo-szögletet kapura fejel kissé balról, tízről Verthongen, de csapattársa, Ramos hátát találja el. A labda Verthongen elé pattan, lövését blokkolja Martínez, ám az újabb kipattanó is a belgáé, aki a bal szélről, éles szögből ballal nagy erővel középre lő, a kapus nem éri el, hiába vetődik ki, HALLER jobbal lábbal egy méterről mentés címén a saját kapuja közepébe lő. 1–1!

25. perc Mekkora védés! Silva elmegy a jobb szélen Martínez mellett, jobbal középre adna, a labda megpattan a védő, félmagasan a rövid sarokba pattanna, de visszanyúj bal kézzel a jobbra eldődő Pasveer.

23. perc Éverton pazar csellel indul meg, Nusszair Mazraui azonnal ellöki. Sárga lap.


Tadics 33 éves, az idényben 10 gólnál és 18 gólpassznál jár, 31 meccsen. Jó az öreg...

18. PERC VEZET AZ AJAX, DUSAN TADICS! Grimaldót szereli a jobb szélen Mazraui, jobbal középre ad, Tadics jobbal tízről a bal felső sarokba lő. Belsővel. Nagyon egyedül maradt középen a szerb, a kapus nem védhetett: 0–1!

11. perc Mezőnyharc, nagy iram, kevés izgalom.

6. perc Haller passzát Antony jobbal 17-ről, középről feladja a görög kapusnak, Vlahodimosznak.

3. perc Helyzet, Grimaldo bal oldali beadását Verthongen hat méterről a kapus ölébe fejeli!

1. perc Antony kétszer is megvillan a jobb szélen, felbőrözi Weiglt, a beadást azonban elcsípi az ötös előtt a visszafutó Taarabt.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak piros mezben és fehér nadrágban, a vendégek tiszta feketében.


Dettó rekorder


Tíz gól, máris klubrekord!

Egy kis örökmérleg: 7 mérkőzés, 1 portugál és 4 holland sikerre, 5, ill. 10 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
A Benficától az Ajaxhoz:

2019, Bruno Varela, kölcsönbe, 1 000 000 euró
2018, Bruno Varela, k.
Az Ajaxtól a Benficához:
2013, Miralem Szulejmani, ingyen
2000, Dani


Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Haris Seferovic, Rodrigo Pinho és Lucas Veríssimo sérült, a vendégektől Zakaria Labjad, Mohamed Ihattaren, Sean Klaiber, Brian Brobbey és Maarten Stekelenburg maródi.


Sébastien Haller tavaly januárban érkezett Amszterdamba a West Hamtől, s ezalatt 51 mérkőzésen 41 gólt szerzett. Ebben az idényben minden sorozatot figyelembe véve 28 találkozón 28-szor volt eredményes.

„Ha a csoportküzdelmek előtt megkérdezik, képes vagyok-e tíz gólt szerezni a kiírásban, nemet mondtam volna – mondta az Ajax hivatalos honlapjának a csatár, akinek ez az első idénye a BL-ben. – Fantasztikus szám, de sokat köszönhetek a társaimnak. Egyébként a helyzeteim alapján még több gólt is szerezhettem volna, de nem vagyok elégedetlen. A Bajnokok Ligája-labdák kifejezetten tetszenek, szívesen hazavinnék még egyet Lisszabonból szerdán.”

Sébastien Haller ott folytatná, ahol abbahagyta. Az Ajax csatára a csoportküzdelmek során mind a hat mérkőzésen betalált, összesen tízszer volt eredményes és vezeti a góllövőlistát. Ennek rendkívüli ritkaságát jól mutatja, hogy egyedül 2017-ben Cristiano Ronaldónak sikerült még ugyanez a Real Madrid játékosaként (a portugál akkor kilencszer talált be az ellenfelek kapujába). Most a nyolcaddöntőben a Benfica védőinek okozhat fejfájást az elefántcsontparti támadó, aki ebben a kiírásban járt már Lisszabonban, akkor négy gólt lőtt a Sportingnak, a vége 5–1-es Ajax-győzelem lett.

Szerdán (ma) rendezik a Benfica–Ajax Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első felvonását. Utóbbi a csoportküzdelmek során járt már Lisszabonban, akkor 5–1-re kiütötte a Sportingot, azon a meccsen Sébastien Haller négy gólt szerzett. Az elefántcsontparti csatár most a Benfica életét keserítené meg.

Built on history. pic.twitter.com/DViNbUdh9d


Sébastien Haller elképesztően teljesít a mostani BL-évadban (Fotó: AFP)

EDERSON – kapus
Nevelkedett:
Benfica (58 szereplés)
Eladva:
40 millió euróért
Jelenlegi klubja: Manchester City
Jelenlegi értéke: 50 millió euró

SERGINO DEST – jobb oldali szárnyvédő
Nevelkedett: Ajax (38 szereplés)
Eladva: 21 millió euróért
Jelenlegi klubja: Barcelona
Jelenlegi értéke: 18 millió euró

RÚBEN DIAS – belső védő
Nevelkedett: Benfica (137 szereplés)
Eladva: 68 millió euróért
Jelenlegi klubja: Manchester City
Jelenlegi értéke: 75 millió euró

SVEN BOTMAN – belső védő
Nevelkedett: Ajax (0 szereplés)
Eladva: 8 millió euróért
Jelenlegi klubja: Lille
Jelenlegi értéke: 30 millió euró

MATTHIJS DE LIGT – belső védő
Nevelkedett: Ajax (117 szereplés)
Eladva: 85.5 millió euróért
Jelenlegi klubja: Juventus
Jelenlegi értéke: 65 millió euró

JOAO CANCELO – bal oldali szárnyvédő
Nevelkedett: Benfica (2 szereplés)
Eladva: 15 millió euróért
Jelenlegi klubja: Manchester City
Jelenlegi értéke: 60 millió euró

RENATO SANCHES – belső középpályás
Nevelkedett: Benfica (35 szereplés)
Eladva: 35 millió euróért)
Jelenlegi klubja: Lille
Jelenlegi értéke: 30 millió euró

FRENKIE DE JONG – belső középpályás
Nevelkedett: Ajax (89 szereplés)*
Eladva: 86 millió euróért
Jelenlegi klubja: FC Barcelona
Jelenlegi értéke: 70 millió euró

* Frenkie De Jong a Willem II akadémiáján nevelkedett gyerekként, de 2015-ben lecsapott rá az Ajax U21-es együttese, onnantól az amszterdamiak egyengették az útját.

RYAN GRAVENBERCH – belső középpályás
Nevelkedett: Ajax (91 szereplés)
Eladva:
Jelenlegi klubja: Ajax
Jelenlegi értéke: 35 millió euró

BERNARDO SILVA – visszavont csatár
Nevelkedett:
Benfica (3 szereplés)
Eladva: 15.75 millió euró
Jelenlegi klubja: Manchester City
Jelenlegi értéke: 75 millió euró

JOAO FÉLIX – csatár
Nevelkedett:
Benfica (43 szereplés)
Eladva: 127.2 millió euró
Jelenlegi klubja:
Atlético Madrid

Jelenlegi értéke: 60 millió euró

Szerdán rendezik a Benfica–Ajax Bajnokok Ligája-párharc első felvonását. A Squawka Football ennek apropóján összeállított egy kezdőtizenegyet azokból a játékosokból, akit az említett két csapat akadémiáján nevelkedtek. A végeredmény elképesztő...

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A BENFICA–AJAX MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik