BL: Bárhonnan nézem, a Dinamóhoz vagyunk a legközelebb – Dibusz

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2020.10.27. 07:22
null
Dibusz Dénes szeme előtt a kapott gól nélküli mérkőzés lebeg (Fotó: Szabó Miklós)
Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusa a Dinamo Kijev elleni esélyekről, Szerhij Rebrov profizmusáról és a saját motivációjáról is beszélt a szerdai Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt.

 

MISTER X ÉS A SZTÁROK

Mister X – harsogta címlapján a Juventust irányító Andrea Pirlo képével a La Gazzetta dello Sport. A titulus nem az újoncedző titokzatos, visszahúzódó személyiségének szólt, hanem annak, hogy a Ferencváros csoportellenfele ötödik bajnokiján már a harmadik döntetlenjét játszotta vasárnap a Verona ellen (1–1). A torinóiak egyébként veretlenek a Serie A-ban, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy két győzelmükből az egyiket (a Napoli ellenit) a tárgyalóasztal mellett érték el. Az olasz lapok abban is egyetértettek, hogy a koronavírusos Cristiano Ronaldo (jobbra) nagyon hiányzik a csapatból. A portugál elvileg kihagyja a Barcelona elleni szerdai összecsapást is, igaz, vannak olyan források (Tuttosport, La Repubblica), amelyek szerint még van kis esély a játékára, ha a keddi tesztje negatív lesz. Jelen állás szerint inkább az a valószínű, hogy nem nézhet szembe a barcelonai Lionel Messivel, aki magához képest nem kezdte valami jól az idényt. Ugyan az argentin a játékszervezésben jobb, mint portugál ellenfele, de az is tény, eddigi hat tétmérkőzésén még nem szerzett akciógólt (két tizenegyesgólja van, az egyiket a Ferencvárosnak lőtte), ennél rosszabbul csak a 2005–2006-os évadban kezdett. Márpedig az elmúlt években egyre hangsúlyosabbá vált, hogy a Barca eredményessége jórészt tőle függ.

SZ. E. M.

– Jöhet a Dinamo Kijev?
– Jöhet, és valószínűleg jön is – válaszolta a Ferencváros tízszeres válogatott kapusa, Dibusz Dénes, aki a rá jellemző derűvel várja a szerda esti Bajnokok Ligája-csoportmérkőzést. – Jóllehet a hétfő délelőtti edzés keretében még nem a következő ellenfelünkön volt a fókusz, az Újpest és a Kisvárda elleni bajnoki meccset elemeztük. Mondhatni, félúton voltunk az NB I és a BL között, de kár lenne tagadni, sokunk fejében már a Dinamo elleni találkozó járt.

– Ha már szóba került a szombati rangadó, gyanítom, vezetőedzőjük, Szerhij Rebrov nem fukarkodott
a dicsérettel.

– Tény, javarészt a pozitívumokról esett szó, ám akadtak olyan jelenetek, amelyekről érdemes volt beszélni. Jó is, hogy előkerültek, mert muszáj okulnunk belőlük. Annál is inkább, mert lehet, hogy legutóbb még belefért egy-két kisebb hiba, de legközelebb már nagy árat fizethetünk érte. Bízom abban, hogy amiből kellett, tanultunk.

– Ha jól számoltam, idénybeli tizennegyedik tétmeccsére készül. Bírja a tempót?
– Semmi probléma ezzel, tudtuk, hogy feszített lesz a menetrend, klub- és válogatott szinten egyaránt sűrűn követik egymást a mérkőzések. Mivel erre vágytunk, furcsa lenne, ha most elkezdenék panaszkodni a sűrű program miatt. Mentálisan és fizikailag is rendben kell lennünk ahhoz, hogy minden fronton helytálljunk – eddig nem éreztem, hogy gond lenne. Nekem talán egy fokkal könnyebb a helyzetem, mint a mezőnyjátékosoké, hiszen nem kell fel és alá futnom, arra viszont ügyelnem kell, hogy az első másodperctől fogva az utolsóig éles legyek. A legjobb folyamatosan meccset játszani, ráadásul a jelentős tét újra és újra feldobja az embert. Szeretném minden pillanatát kiélvezni ennek az időszaknak.

– Sokan állítják, a Kijev elleni hazai összecsapáson van a Fradinak a legnagyobb esélye a győzelemre. Egyetért ezzel?
– Papíron valóban van némi keresnivalónk a Groupama Arénában a Dinamo ellen. Bárhonnan nézem, az ukrán csapathoz vagyunk a legközelebb, és az is igaz, hogy a hazai pálya is a mi malmunkra hajtja a vizet. Ez apróság, mégis jelenthet előnyt. Mindent összevetve hiszem, hogy jó eredményt érünk el. Azzal, hogy bejutottunk a csoportkörbe, mi már elértük a célunkat. Álmodni persze lehet, és a Ferencvárosnál mindig a győzelem a cél – de azért reálisak vagyunk.

– Szerhij Rebrov kijevi múltja pluszmotivációval szolgál?
– Nem vettem észre az edzőnkön, hogy másként állna ehhez a mérkőzéshez. Nagyon jól kezeli az ehhez hasonló szituációkat, lerí róla, hogy ki tud zárni mindent, ami szerinte nem fontos, nem koncentrál másra, csak a feladatára. Meggyőződésem, nincsenek álmatlan éjszakái amiatt, hogy a Dinamóval találkozunk, nem csinál presztízskérdést a meccsből. Egyvalami lebeg az ő szeme előtt is: nyerjünk!

SZAVAZÁS

Milyen eredményt ér el a Ferencváros szerdán a Dinamo Kijev ellen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

– Ukrán csapattársai, Olekszandr Zubkov és Ihor Haratin már felkészítették a kijevi támadókból?
– Zubkovval vasárnap beszélgettünk róluk, többségüket jól ismeri a válogatottból. Elmondta, hogyan látja őket, kik azok, akikre az átlagosnál is jobban kell figyelni.

– Az eszükbe jut egy BL-csata előtt, hogy a remélt jó eredménnyel párosuló jó teljesítményre nevesebb klubok illetékesei is felkaphatják a fejüket?
– Nem vitás, e mérkőzéseket más szinten kezelik, sokkal nagyobb figyelmet fordítanak rájuk mások is. Vannak fiatal futballistáink, akiknek a következő lépcsőfok elérésében csakugyan sokat jelenthet, ha a nemzetközi porondon is megmutatják, mire képesek. Ez külön inspirációt adhat nekik.

– Önt mi hajtja leginkább szerda este?
– Hogy megóvjam a kapunkat a góltól. Ha kapott gól nélkül játsszuk le a meccset, nagy baj már nem lehet.

BAJNOKOK LIGÁJA, 2020–2021
A G-CSOPORT MENETRENDJE
1. FORDULÓ
Október 20., kedd
Dinamo Kijev (ukrán)–Juventus (olasz) 0–2 (Morata 46., 84.)
Barcelona (spanyol)–FERENCVÁROS 5–1 (Messi 27. – 11-esből, Fati 42., Coutinho 52., Pedri 82., O. Dembélé 89., ill. Haratin 70. – 11-esből)

2. FORDULÓ
Október 28., szerda
21.00:
Juventus (olasz)–FC Barcelona (spanyol)
21.00: FERENCVÁROS–Dinamo Kijev (ukrán)

3. FORDULÓ
November 4., szerda
21.00:
FC Barcelona (spanyol)–Dinamo Kijev (ukrán)
21.00: FERENCVÁROS–Juventus (olasz)

4. FORDULÓ
November 24., kedd
21.00:
Juventus (olasz)–FERENCVÁROS
21.00: Dinamo Kijev (ukrán)–FC Barcelona (spanyol)

5. FORDULÓ
December 2., szerda
21.00:
Juventus (olasz)–Dinamo Kijev (ukrán)
21.00: FERENCVÁROS–FC Barcelona (spanyol)

6. FORDULÓ
December 8., kedd
21.00:
FC Barcelona (spanyol)–Juventus (olasz)
21.00: Dinamo Kijev (ukrán)–FERENCVÁROS

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Barcelona 1 1 5–1 +4 3
2. Juventus 1 1 2–0 +2 3
3. Dinamo Kijev 1 1 0–2 –2 0
4. FERENCVÁROS 1 1 1–5 –4 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik