Lewandowski-mesterhármas és sima Barcelona-siker a Plzen ellen

RÓTH ZOLTÁNRÓTH ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.09.07. 20:50
null
Lewandowski mesterhármassal nyitott a Barcelona színeiben a BL-ben (Fotó: AFP)
A Bajnokok Ligája C-csoportjának nyitányán a Barcelona a cseh bajnok Viktoria Plzent fogadta, és Robert Lewandowski mesterhármasára alapozva 5–1-es győzelmet aratott.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
C-CSOPORT, 1. FORDULÓ
FC BARCELONA (spanyol)–VIKTORIA PLZEN (cseh) 5–1 (3–1)

Barcelona, Camp Nou. Vezette: Visser (belga)
BARCELONA: Ter Stegen – Sergi Roberto (Piqué, a szünetben), Christensen, Koundé, Jordi Alba – Kessié (Pablo Torre, 81.), F. de Jong, Pedri (Gavi, 75.) – O. Dembélé (Depay, 75.), Lewandowski, Ansu Fati (Ferran Torres, 66.). Vezetőedző: Xavi
PLZEN: Stanek – Havel, Hejda, Pernica, Jemelka (Holík, 86.) – Kalvach, Bucha – Sykora (Pilar, 79.), Vlkanova (Cermák, 78.), Mosquera (Jirka, 79.) – Chory (Bassey, 66.). Vezetőedző: Michal Bílek
Gólszerző: Kessié (13.), Lewandowski (34., 45+3., 67.), Ferran Torres (71.), ill. Sykora (44.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Négy év szünetet követően tért vissza a Bajnokok Ligája főtáblájára a cseh Viktoria Plzen. Michal Bílek együttese nem aprózta el a visszatérést, rögtön a csoportkör első mérkőzésén a Camp Nouban volt jelenése a Barcelona vendégeként.

A katalánok esélyeshez méltóan kezdték a találkozót, rögtön beszorították kapujuk elé a cseheket, akik azért egy-két veszélyes kontrával igyekeztek megráncigálni az oroszlán bajszát. A Barcelona fölénye a 13. percben érett góllá, amikor Dembélé szögletét követően Kessié vette be fejjel Stanek kapuját. A 24. percben némiképp váratlanul büntetőt kaptak a csehek, de a VAR-vizsgálat után teljesen jogosan visszavonta a játékvezető az ítéletet. A 34. percben jött az újabb katalán találat, Lewandowski 16 méterről lőtte ki a bal alsó sarkot. A 44. percben szépített a Plzen, bal oldalról érkező beadásból Sykora fejelt Ter Stegen kapujába (2–1). Már a háromperces hosszabbítás végén jártak a csapatok, amikor Lewandowski ismét villant: Dembélé beadása után szerezte meg második gólját a találkozón.

Tizenhárom perc kellett a Barcelonának ahhoz, hogy megszerezze a vezetést a Plzen ellen (Fotó: AFP)
Tizenhárom perc kellett a Barcelonának ahhoz, hogy megszerezze a vezetést a Plzen ellen (Fotó: AFP)

A katalánok a második félidőben sem lassítottak a tempón, a 67. percben ismét Lewandowski talált be, ezzel a lengyel lett az első olyan játékos a Bajnokok Ligája történetében, aki három csapatban (Dortmund, Bayern München, Barcelona) is mesterhármast tudott szerezni. A triplázó lengyelen kívül egyértelműen Dembélé volt a Barcelona másik húzóembere, a francia játékos az ötödik hazai gólban is tevékeny szerepelt vállalt, hiszen remek passzal járult hozzá a csereként beálló Ferran Torres találatához. Xavi együttese a hajrában már nem tudott újabb gólt szerezni, míg a csehek Ter Stegen kapuja elé is alig értek fel, így az eredmény a lefújásig nem változott.

Nem tévedünk talán nagyot azzal, ha azt írjuk, lesz még nehezebb mérkőzése is a katalánoknak a csoportkörben. 5–1

 

PERCRŐL PERCRE

90+4. perc: ITT A VÉGE! A Barcelona magabiztos győzelemmel indította a Bajnokok Ligája-idényt! Köszönjük figyelmüket!

90. perc: Három perc a hosszabbítás a mérkőzés végén.

86. perc: Cserélt a Plzen, Holik érkezett Jemelka helyére.

81. perc: Cserélt a Barcelona is, Pablo Torre állt be Kessié helyére.

79. perc: Még kettőt cserélt a cseh csapat, Jira Mosquera, Pilar pedig Sykora helyére állt be.

78. perc: Cserélt a Plzen, Cermak állt be Vlkanova helyére.

76. perc: Lewandowski tekerte kapura a labdát 15 méterről, Stanek védeni tudott.

75. perc: Kettőt cserélt a Barcelona, Pedri helyére Gavi, Dembelé helyére Depay állt be.

Ferran Torres csereként beállva iratkozott fel a góllövők névsorába (Fotó: AFP)
Ferran Torres csereként beállva iratkozott fel a góllövők névsorába (Fotó: AFP)

71. perc: GÓÓÓÓL! Dembelé fantasztikusan emelte be a ladát a 16-oson belülre Ferran Torreshez, a spanyol pedig hét méterről kíméletlenül a léc alá bombázott. 5–1!

70. perc: Dembelé egy cselt követően 18 méterről kapura lőtt, Stanek, ha nehezen is, de védeni tudta a levegőben szitáló lövést.

67. perc: GÓÓÓÓL! Torres passzolt vissza Lewandowskihoz, a lengyel 17 méterről mesterien lőtte a labdát a bal alsó sarokba. 4–1!

66. perc: Mindkét csapat cserélt, a Barcelonában Torres érkezett Fati helyére, a cseheknél Bassey állt be Chory helyére.

65. perc: Mosquera passzolt jó ütembe Choryhoz, a cseh támadó nem tudta jól megjátszani a labdát, így kissé előrevetődve a kapu fölé emelt.

63. perc: Dembelé szabadrúgása után Lewandowski fejelte vissza Pedri elé a labdát, a spanyol játékos 17 méterről a kapu fölé lőtt.

62. perc: Jemelka rántotta le Dembelét, sárga lap.

A csoport másik összecsapásán a Bayern München Sané találatával vezet Milanóban az Internazionale vendégeként. Arról a találkozórólbővebben itt olvashatnak.

A VAR vizsgálta az esetet, hogy esetleg nem-e volt piros lapot érő ütés, de nem változott az ítélet.

56. perc: Chory ütötte meg Pedrit, sárga lap.

50. perc: Egy szabadrúgást követően a 16-oson belül érkező Hejda fejelt a kapu mellé.

46. perc: Nem lassít a Barcelona...Fati tört be a 16-oson belülre, de 11 méterről csúnyán a kapu mellé lőtte a labdát.

A szünetben cserélt a Barcelona, Piqué állt be Sergi Roberto helyére.

46. perc: Elkezdődött a második félidő!

45+4. perc: Véget ért az első félidő!

Robert Lewandowski Barcelonában is megállíthatatlan, a Plzen elleni első félidőben kétszer is betalált (Fotó: AFP)
Robert Lewandowski Barcelonában is megállíthatatlan, a Plzen elleni első félidőben kétszer is betalált (Fotó: AFP)

45+3. perc: GÓÓÓL! Dembelé szerzett labdát a jobb oldali szögletzászló közelében, majd mesterien tekert az ötösön belülre, ahol Lewandowski 3 méterről a kapu közepébe fejelt. 3–1!

45+2. perc: Dembele jobbról bevitte középre a labdát, majd 17 méterről célba vette a jobb alsó sarkot, Stanek gyors vetődéssel védeni tudott.

45. perc: Három perc hosszabbítás lesz az első félidő végén.

Jan Sykora (balra) pályafutása egyik legemlékezetesebb gólját szerezte (Fotó: AFP)
Jan Sykora (balra) pályafutása egyik legemlékezetesebb gólját szerezte (Fotó: AFP)

44. perc: GÓÓÓÓÓL! Kis szerencsével de Jemelka elé került a labda a bal szélen, a cseh játékos az alapvonal közeléből ívelt a 16-oson belülre, ahol a berobbanó Sykora 6 méterről a kapu bal alsó sarkába fejelt. 2–1!

43. perc: Fati cselezte be magát a 16-oson belülre, de szélről leadott lövését Hejda blokkolta.

40. perc: Pedri és Lewandowski összjátéka végén előbbi már eltolta Stanek mellett is a labdát, de Jemelka jó helyen volt és még a gólvonal előtt tisztázni tudott.

37. perc: Sergi Roberto vezetgette egy kicsit a labdát, majd 17 méterről kapura lőtt, a lövés megpattant Pernicán, Stanek bravúrral tolta ki a jobb alsóba tartó lövést.

34. perc: GÓÓÓL! Sergi Roberto passza után Lewandowski bevezette középre a labdát, majd 16 méterről kilőtte a bal alsó sarkot. 2–0!

27. perc: Így igaz! Szabadrúgás következik a Barcelona javára, ráadásul Mosquera sárga lapot is kapott.

A visszajátszások alapján ez inkább szabadrúgás lesz kifelé, mivel Mosquera előbb lekönyökölte Christensent, és a védő csak ezt követően rúgta fel a támadót.

24. perc: EZ VÁRATLANUL JÖTT! Büntetőhöz jutott a Plzen! Christensen buktatta Mosquerát a 16-oson belül.

22. perc: Lewandowski középre lőtt labdája a védőkről levágódva Kessiénél kötött ki, a középpályás 11 méteres középre tartó lövését Stanek hárítani tudta.

18. perc: Fati lőtt 17 méterről a bal kapufa mellé.

Kessié (19) első barcelonai gólját szerezte (Fotó: AFP)
Kessié (19) első barcelonai gólját szerezte (Fotó: AFP)

Kessié első gólját szerezte Barcelona mezben tétmérkőzésen, hatodik Bajnokok Ligája mérkőzésen szintén az első találata ez.

13. perc: GÓÓÓL! Dembelé jobb oldali szögletét Koundé fejelte tovább Kessiéhez, aki 6 méterről a bal alsóba fejelt. 1–0!

Az óriási fölény ellenére a spanyolok nem nyílhatnak ki teljesen, hiszen az előbb a csehek már a második veszélyes kontrájukat vezették.

11. perc: Dembelé passzolta be a labdát Lewandowskinak, a lengyel kapásból lőtt, de az egyik cseh védőről szögletre pattant a labda.

8. perc: Egy eladott labdával meg tudtak indulni a csehek Ter Stegen kapuja felé, de Koundé óriásit sprintelt és megakadályozta azt, hogy a Plzen lövésig jusson.

4. perc: Pernica kapta a mérkőzés első sárga lapját miután Dembelét buktatta.

Rögtön hatalmas nyomás alá helyezte a Barcelona a cseheket, egymás után érkeztek be a labdák a szélről a vendégek kapuja elé, de az első gól még várat magára.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a csehek indították útjára a labdát.

A cseh bajnok Plzen negyedik alkalommal jutott be a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Az idei sorsolás utána azonban nem lehettek felhőtlenül boldogak a csehek, hiszen egy csoportba kerültek a Barcelona, Internazionale, Bayern München hármassal.

A mai mérkőzés játékvezetője a belga Lawrence Visser lesz. Érdekesség, hogy legutóbbi Bajnokok Ligája mérkőzése szintén Spanyolországban volt, azon a találkozón meglepetésre a Sherrif Tiraspol nyerni tudott a sokkal esélyesebb Real Madrid otthonában.

A két csapat 2011-ben már találkozott egymásal a Bajnokok Ligájában, akkor a Barcelona hazai pályán kettő, idegenben négy góllal tudott nyerni. A Plzen a két összecsapás egyikén sem tudott kapuba találni. Az egyik összecsapáson pályára lépett a Barcelona jelenlegi edzője Xavi is.

A Plzen játékosai készen állnak a BL rajtra (Fotó: AFP)
A Plzen játékosai készen állnak a BL rajtra (Fotó: AFP)

Mindkét csapat veretlen még hazája bajnokságában. A Barcelona négy forduló alatt háromszor tudott nyerni és egyszer döntetlent ért el a La Ligában, míg a Plzen ezidáig hat cseh bajnoki meccsen ötször nyert, egyszer döntetlenezett.

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a Bajnokok Ligája C-csoportjában a Barcelona–Plzen összecsapás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik