BL, B-csoport: a 87. percben jött Messias, Madridban nyert az AC Milan

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.11.24. 22:54
null
A milánói Messiás: Junior Messias a hajrára állt be, majd a 87. percben eldöntötte az Atlético elleni meccset (Fotó: AFP)
Az AC Milan egy végig rendkívül kiélezett, feszült meccsen 1–0-ra nyert az Atlético Madrid otthonában a Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulójában, ezzel visszahozta a reményeit arra, hogy tavasszal a 16 csapatosra szűkülő mezőny tagja legyen. Eközben a Liverpool az ötödik meccsén sem hibázott, így már 15 pontos. A kérdés az, a második helyre ki fut be a kvartettben? A Porto 5, a Milan és az Atlético 4 pontról vág neki az utolsó körnek!

 

Zsinórban a negyedik győzelmére készült az Atlético Madrid az AC Milan ellen – a két csapat nem is találkozott többször tétmeccsen egymással. A négy meccs után csupán egy ponttal szerénykedő Milan szempontjából az volt a kérdés, marad-e bármi reménye az európai kupatavasz megélésére. Ezzel szemben az Atlético azért hajtott, hogy saját kezében maradjon a sorsa, már ami a Bajnokok Ligája legjobb 16 csapata közé jutást illeti – ehhez persze a csoport másik meccsén a Portónak is lehetett (volna) még egy-két szava…

A mérkőzést az Atléti kezdte lendületesebben, Tatarusanunak már a 4. percben nagy bravúrt kellett bemutatnia De Paul helyzeténél. Míg a spanyolok igyekeztek gyors átmenetekkel, minél rövidebb idő alatt felérni a Milan kapujáig a labdaszerzések után, addig az olaszok épphogy lassítani próbálták a játékot, megfontoltan, minél több oldalirányú passzal szövögették támadásaikat. Azt azonban nem lehet mondani, hogy Stefano Pioli csapatának játékában ne lett volna meg a veszély: Brahim Díaz, majd Giroud próbálkozott meg egy lövéssel.

Tatarusanu bravúrral kezdte az Atlético elleni meccset (Fotó: AFP)
Tatarusanu bravúrral kezdte az Atlético elleni meccset (Fotó: AFP)

Bár a nagy ziccerek elmaradtak, a meccs iramára és lüktetésére nem lehetett panasz. Ráadásul egy-egy szerelési kísérletnél, majd a pontatlanabb megmozdulásokat követő kisebb csetepatéknál tökéletesen érezhetővé vált a játékosokban dolgozó feszültség.

A második játékrész egy ígéretes Saelemaekers-lövéssel indult, Oblak védte a jobbról érkező kísérletet. Néhány perccel később a balról befelé húzó Lemar tesztelte Tatarusanut. A folytatásban Giroud a gólszerzés helyett a második sárga lap, és így egy piros kiharcolásához járt közel, de a játékvezető mindannyiszor megkönyörült a rutinos francián.

A támadó számára azonban így sem ért jó véget a meccs, a 66. percben bicegve hagyta el a játékteret, s jöhetett a helyére Ibrahimovic…

Giroud bő egyórányi játékot követően megsérült (Fotó: AFP)
Giroud bő egyórányi játékot követően megsérült (Fotó: AFP)

A svéd a 72. percben kis híján gólpasszt adott a másik csereembernek, Bakayokónak, ám hiába feküdt már a kapus, a középpályás 14 méterről a bevetődő bekket, Szavicsot találta el – pedig ha kicsit aláemel!

A hajrát a Milan kezdte mezőnyfölényben, a cseréket látva az az érzése támadt az embernek, Diego Simeone egyre inkább kiegyezne a döntetlennel, csak az olaszok el ne vigyék a három pontot a Wanda Metropolitanóból, és jöjjenek ezzel vissza a továbbjutásért folyó küzdelembe.

A 86. percben Ibrahimovic lépett ki a leshatárról, Oblak óriási bravúrt mutatott be, hogy ne kelljen munkára fogni a VAR-szoba vonalazóit. Egy perccel később már sem a kapus, sem a videobíró nem menthette meg a spanyolokat: Kessié balról beívelt labdájára JuniorMessiasérkezett jó ütemben és az ötös jobb csücskétől védhetetlenül bólintotta azt a kapuba (0–1).

A hajrában mindkét oldalon adódott még egy nagy lehetőség, de újabb gól nem született. A Milan továbbjutási reményei megmaradtak, sőt, erősebbek, mint az elmúlt egy hónapban bármikor.

Thiago az 52. percben talált be, s ez öntő gólnak is bizonyult (Fotó: AFP)
Thiago az 52. percben talált be, s ez öntő gólnak is bizonyult (Fotó: AFP)

LIVERPOOL–FC PORTO

A csoport másik mérkőzésén a Liverpool mindenféle nyomás nélkül léphetett pályára: az angolok első helye a B-csoportban már négy forduló után biztossá vált. Jürgen Klopp akár egy csikócsapatnak is bizalmat szavazhatott volna, látva a Mersey-partiakra váró erőltetett menetet a bajnokságban, ám a német menedzser csak két-három helyen nyúlt bele az alapcsapatába. Az FC Porto számára ezzel szemben létfontosságú lett volna egy siker…

A portugálok az első félidőben ugyan többet birtokolták a labdát és több fejessel, lövéssel is próbálkoztak, mint a hazaiak, ám Alisson kapuja előtt rendkívül pontatlannak bizonyultak – csupán egyszer találták el azt. A második játékrész aztán a jóval taktikusabban futballozó Liverpoolé volt. A házigazda az 52. percben Thiago Alcantarakapáslövésével szerezte meg a vezetést, majd a 70. percben Mohamed Szalah döntötte el a találkozót. A kettő között még a hétvégén az Arsenal kapujába is betaláló Minamino is szerzett egy gólt, ám ezt les miatt nem adták meg(2–0).

A Liverpool öt fordulót követően is hibátlan, mögötte viszont szinte bármi megtörténhet a csoport második helyéért folyó harcban. Az utolsó körben a Milan fogadja az angolokat, a Porto hazai pályán az Atléticóval meccsel.

LABDARÚGÁS
BAJNOKOK LIGÁJA

B-CSOPORT
Atlético Madrid (spanyol)–Milan (olasz) 0–1 (Messias Junior 87.)
Liverpool (angol)–FC Porto (portugál) 2–0 (Thiago Alcantara 52., Szalah 70.)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Liverpool 5 5 15–5 +10 15
2. FC Porto 5 1 2 2 3–8 –5 5
3. AC Milan 5 1 1 3 5–7 –2 4
4. Atlético Madrid 5 1 1 3 4–7 –3 4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik