BL: az Inter először győzte le a Milant a nemzetközi porondon

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.05.11. 10:49
null
Az Inter először nyert meccset a városi rivális Milan ellen a BL-ben (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, az Inter Edin Dzeko és Henrih Mhitarjan góljával már a 11. percben 2–0-ra vezetett az AC Milan pályaválasztásával rendezett Bajnokok Ligája-elődöntő-odavágón, és végül meg is tartotta a különbséget, így a fekete-kékek történetük során először győzték le városi riválisukat nem csupán a BL-ben, de a nemzetközi porondon összességében is.

 

A két milánói klub a 2002–2003-as Bajnokok Ligája-kiírás elődöntőjében két döntetlent játszott egymással, majd az AC Milan tizenegyespárbaj után jutott fináléba. Két évvel később, a 2004–2005-ös idény negyeddöntőjében a piros-feketék kettős győzelemmel búcsúztatták a városi riválist. Azaz az Inter most szerezte meg első győzelmét a Milan ellen a nemzetközi porondon.

Simone Inzaghiéknak egyébként ebben az idényben kiválóan megy Stefano Pioliék ellen, hiszen az olasz Szuperkupa és a bajnokság mellett harmadszor nyertek, s ilyenre eddig csak kétszer volt példa: az 1973–1974-es és az 1994–1995-ös évadokban.

Ráadásul az Inter ezen a három meccsen még csak gólt sem engedett ellenfelének, hiszen a Szuperkupában 3–0-ra, míg a bajnokságban 1–0 nyert a szerdai 2–0-s győzelem mellett (idénybeli legelső mérkőzésükön, amely még tavaly volt a Serie A-ban, a Milan kerekedett felül 3–2-re – a szerk.).



Az Inter mindössze a negyedik olyan csapat, amely kétgólos előnybe került egy BL-elődöntő első 11 percében. Ilyenre korábban csak 1999 áprilisában a Juventus a Manchester United ellen, 2009 májusában az MU az Arsenal ellen, illetve 2022 áprilisában a Manchester City a Real Madrid ellen volt képes. A második gólt szerző Henrih Mhitarjan a BL-elődöntők történetének harmadik leggyorsabb 2–0-s állását alakította ki, hiszen a torinóiak és a manchesteri „vörös ördögök” is egy másodperccel hamarabb, 10:15 után vezettek két góllal.

 



„Jó az öreg a háznál”
– gondolhatja Simone Inzaghi, hiszen csapata két gólját Edin Dzeko és Henrih Mhitarjan szerezte, akik egyaránt ott vannak a BL-elődöntők történetének legidősebb gólszerzői között. A bosnyák 37 évesen és 54 naposan, az örmény 34 évesen és 109 naposan volt eredményes. Sőt, Dzeko a 11. olyan labdarúgó – Phillip Cocu, Cristiano Ronaldo, Robert Lewandowski, Fernando Morientes, Dieter Müller, Park Dzsi Szung,Andrij Sevcsenko,Dejan Szavicsevics, Fernando Torres és Zinédine Zidane után –, aki két különböző csapat színeiben is gólt szerzett egy európai kupasorozat elődöntőjében. Ráadásul Dzeko a hetedik olyan futballista lett, aki legalább 20 gólt ért el a Bajnokok Ligájában 30 évnél idősebb korában.

 



Az Inter győzelméhez nagyban hozzájárult a kameruniAndré Onana, aki a csapat történetének első olyan kapusa, akinek egy idényen belül hét (!) kapott gól nélküli meccse volt a BL-ben, ráadásul 43 védése a legtöbb a sorozat mostani évadában.



Bár gólt ezúttal nem szerzett, sokat tett a „vendégek” győzelméért Lautaro Martínez, aki három helyzetet alakított ki, négy labdát szerzett és ötször szerelt, s mindhárom mutatóban a legjobb számokat produkálta a pályára lépő játékosok közül.

Az AC Milan védője, Fikayo Tomori az első olyan angol labdarúgó 2003 májusa óta – amikor Steve McManaman a Real Madridnál szerepelt –, aki légiósként jutott el a Bajnokok Ligája elődöntőjébe csapatával.

 

A MÉRKŐZÉSRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT BŐVEBBEN!

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Milan (olasz)–Internazionale (olasz) 0–2 (0–2)
Milánó, San Siro, 75 532 néző. V: Jesús Gil (spanyol)
MILAN:
Maignan – Calabria (Kalulu, 82.), Kjaer (Thiaw, 59.), Tomori, Théo Hernandez – Tonali, Bennaszer (Junior Messias, 19.) – Saelemaekers (Origi, 60.), Krunic, Brahim Díaz (Pobega, 82.) – Giroud. Vezetőedző: Stefano Pioli
INTER:
An. Onana – Darmian, Acerbi, Bastoni – Dumfries, Barella, Calhanoglu (Gagliardini, 78.), Mhitarjan (Brozovic, 62.), Dimarco (De Vrij, 70.) – Lautaro Martínez (Joaquín Correa, 78.), Dzeko (R. Lukaku, 70.). Vezetőedző: Simone Inzaghi
Gólszerző: Dzeko (8.), Mhitarjan (12.)
A visszavágót május 16-án rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik