BL: az ellenfelek is Haalandról áradoznak, az edzők szerint nem dőlt el semmi

Vágólapra másolva!
2020.02.19. 08:13
null
Haaland nem viccel, újabb két góljához csapattársa, Axel Witsel gratulál (Fotó: AFP)
Amint arról beszámoltunk, a Borussia Dortmund 2–1-re felülmúlta a Paris Saint-Germaint a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A találkozó hőse a második félidőben duplázó Erling Haaland volt, akit csapattársai és az ellenfél sem győzött dicsérni meccs utáni nyilatkozatában.


Büszke vagyok a mérkőzés emberének járó díjra, de úgy érzem, még mindig képes lennék sokkal jobb teljesítményre is. Jobban kell játszanom ezen a szinten, keményen kell még dolgoznom, hogy a szükséges szintre érjek– fogalmazott meg a riválisok számára aggasztó önkritikát Haaland a Paris Saint-Germain elleni duplát követően.

Nyertünk, de az állás még mindig nagyon veszélyes. A PSG-nek nagyon erős csapata van, és még mindig képes lehet a következő fordulóba jutni– tette hozzá óvatosan a norvég.

A lefújást követően a csapattárs, Axel Witsel is Haaland teljesítményét méltatta.

Igazi gólvágó. Még csak tizenkilenc esztendős, de már bizonyította, hogy óriási tehetség – mondta a belga középpályás az RMC Sportnak. – Igazi szupersztár lehet belőle a jövőben. Nagy potenciál van benne, és még sok mindenben tud fejlődni. Remélem, hogy a lehető leghosszabb ideig marad majd velünk. Egyértelmű, hogy különleges játékos lesz belőle.

A francia csapat védője, Presnel Kimpembe is elismerését fejezte ki a BVB támadója kapcsán.

Az első félidőt lehoztuk, ahogyan terveztük, a másodikban viszont két apró megingásból két gólt kaptunk. Ennyi jelentette csak a különbséget, de ennyi is elég, amikor egy olyan csatár van a pályán, mint Haaland, aki iszonyatosan érzi a kaput. Talán alig-alig ér labdához, amikor viszont kell, odaér és a hálóba vágja azt. Ami a mi szempontunkból fontos: szereztünk egy gólt. Ez pedig még sokat jelenthet a visszavágón” – értékelte csapata helyzetét a francia bekk.

„Az elmúlt hetekben az látszott, a Dortmund nem feltétlenül a legstabilabb csapat hátul. Reméltük, hogy mi is problémákat tudunk majd okozni neki, de egyszerűen nem alakítottunk ki elég lehetőséget – vette át a szót Thomas Meunier. – Nagyon intenzív mérkőzés volt, az első félidő sokat kivett belőlünk. Talán egy döntetlenre így is jók lehettünk volna. De a Dortmund nagyon jó volt ma, különösen a kapu előtt.”

A Dortmund mestere, Lucien Favre Haaland mellett a fiatal amerikai támadót, Giovanni Reynát, valamint összességében együttese védekezését emelte ki.

Haaland a góljai mellett a védekezésből is kivette a részét. Remekül tette a dolgát, miként az egész gárda. A második gólunk előtt Reyna egészen remek labdát adott, viszont az, ahogyan Haaland mozdult, még különlegesebbé tette az egészet. Büszke vagyok a csapatomra, és arra, hogy a fiataljaink is ennyire jó teljesítményre képesek a Bajnokok Ligája szintjén is.”

A visszavágón nagyon oda kell figyelnünk, sőt, azt mondom, jobban kell játszanunk még annál is, mint amit ma nyújtottunk. Intelligensnek, hatékonynak, kompaktnak kell lennünk Párizsban. Megvannak a lehetőségeink ahhoz, hogy előrébb lépjünk. A kulcs, hogy Párizsban is tudjunk gólt szerezni.”

A másik oldalon Thomas Tuchel már kevésbé volt elégedett – érthető okokból. A német tréner némi meglepetésre 4–3–3-as formációt választott, ami a meccset követő sajtótájékoztató egyik kulcseleme volt.

Ugyanezt a formációt alkalmaztuk két hete a Dijon ellen. Megvolt az oka, amiért ezt választottuk. Ez a rendszer sokkal stabilabbá tesz minket középen, csökkenti a területeket a védelem és a középpálya között. Az volt a cél, hogy a középpályán irányítani tudjunk, labdavesztések esetén pedig minél magasabban visszatámadni” – ment bele egész részletesen a taktikai elemzésbe a PSG vezetőedzője, hogy megvédje a döntést.

Tudom, hogy nem a legjobb eredmény ránk nézve ez a 2–1, de nem igaz, hogy ennek a játékrendszerünk lenne az oka. A Dortmund jó csapat, sokan vesztettek már itt. Sosem fogjuk megtudni, mi történt volna, ha 4–4–2-ben állunk fel. Úgy érzem, a csapatomban volt egy kis félelem, ezért követtünk el apróbb hibákat. A visszavágóig megtaláljuk ennek az okát és biztos vagyok benne, hogy ki is küszöböljük. Egy kicsit nyugodtabbnak, türelmesebbnek kell majd lennünk” – tekintett előre Tuchel, aki szerint még mindig minden esélye megvan együttesének a továbbjutásra.

BAJNOKOK LIGÁJA 2019–2020
NYOLCADDÖNTŐ

ELSŐ MÉRKŐZÉS
Borussia Dortmund (német)–Paris Saint-Germain (francia) 2–1
(Haaland 69., 77., ill. Neymar 75.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik