BL: az Eb legjobbja és a brit transzferrekorder is debütálásra vár

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2021.09.14. 14:59
Kedd este kezdetét veszi a 2021–2022-es labdarúgó Bajnokok Ligája-idény. Mint minden évben, ezúttal is rengeteg újoncot avat a sorozat, az idén azonban kiugróan sok sztárt találunk a BL-debütálásra készülő játékosok között – róluk készítettünk összeállítást.

Gianluigi Donnarumma Eb-győztesként mutatkozhat be a Bajnokok Ligájában, a PSG kapusaként (Fotó: Getty Images)
Gianluigi Donnarumma Eb-győztesként mutatkozhat be a Bajnokok Ligájában, a PSG kapusaként (Fotó: Getty Images)
Gianluigi Donnarumma Eb-győztesként mutatkozhat be a Bajnokok Ligájában, a PSG kapusaként (Fotó: Getty Images)

GIANLUIGI DONNARUMMA

Friss Európa-bajnok Olaszországgal, ráadásul a kontinenstorna legjobb játékosának is megválasztották, a Bajnokok Ligájában azonban még egyszer sem lépett pályára. Donnarumma ezen a nyáron szerződött Paris Saint-Germainhez, egész eddigi karrierjét az AC Milanban töltötte. Annál a csapatnál, amely hét BEK/BL-győzelmet számlál, de a 2013–2014-es idény óta nem szerepelt a legrangosabb európai kupasorozat főtábláján.

A még mindig csak 22 esztendős olasz kapus 251 BL-szereplés nélküli tétmeccsen védte a milánóiak kapuját, s bár ebben az évadban végre szerepelhetne nevelőklubjával a sorozatban, nyári klubváltása miatt ezt már PSG-játékosként teheti meg. Az persze egyelőre kérdéses, hogy a Bajnokok Ligájában (is) kiszorítja-e Keylor Navast a párizsiak kapujából.

VISSZATÉRŐK

Az AC Milan keretének nagy része BL-debütálásra készül, mégis találunk a csapatban három olyan, nemzetközi rutinnal felvértezett játékost, aki jó néhány év után tér vissza a legrangosabb európai kupasorozatba. Közülük a legnagyobb név Zlatan Ibrahimovic – aki sajtóhírek szerint sérülés miatt hiányzik majd a Liverpool elleni, első fordulós csoportmeccsről. A 39 éves svéd klasszis 2002-ben mutatkozott be a BL-ben, legutóbb pedig 2017-ben lépett pályára, a Manchester United játékosaként. A milánóiak francia védője, Theo Hernández 2017 (Real Madrid), míg új kapusa, Mike Maignan 2019 (Lille) után szerepelhet ismét a sorozatban. Az Atlético Madrid két nyári szerzeménye, a Herthától érkező friss olimpiai bajnok Matheus Cunha, valamint a Copa América-győztes Rodrigo de Paul is visszatér – előbbi 2019-ben az RB Leipzig, utóbbi 2015-ben a Valencia játékosaként szerepelt már a sorozatban.

JACK GREALISH

Minden idők legdrágább brit igazolása lett augusztusban, amikor a Manchester City 100 millió fontot fizetett érte az Aston Villának. A szélső, bal oldali nyolcas és irányító középpályás szerepkörben is feltűnő angol válogatott sztár a birminghamiek nevelése, és egy évet, a Notts Countynál kölcsönben eltöltött idényt leszámítva egész eddigi karrierjét ott töltötte.

A most 25 esztendős Grealishnek a Villával kevés esélye volt bejutni a Bajnokok Ligájába – sőt, a 2015–2016-os idényt követően arra is három évet kellett várnia, hogy újra a Premier League-ben szerepelhessen –, a Manchester City játékosaként azonban végre a nemzetközi kupaporondon is próbára teheti magát. Igaz, az elvárások is sokat változtak, hiszen csapatánál egyértelmű a cél a sorozat megnyerése.

MANUEL LOCATELLI

Egy újabb Eb-győztes játékos, aki csak idén mutatkozhat be a legrangosabb európai kupasorozatban. A 23 éves középpályás az AC Milanban nevelkedett, amelynél ki is próbálhatta magát az Európa-ligában, a BL-ig azonban nem jutott el. Ezt követően töltött el három évet a Sassuolóban, amelynél elképesztő fejlődésen ment keresztül.

A nyári kontinenstornán remekelt, öt meccsen is pályára lépett a végső győztes olasz csapatban, és a Svájc elleni csoportmeccsen duplázott. Az átigazolási időszakban kölcsönbe a Juventushoz került, amellyel végre részt vehet a Bajnokok Ligájában is.

GERARD MORENO

Kijelenthetjük: kiérdemelte a BL-szereplés lehetőségét. A már 29 esztendős spanyol válogatott támadó eddigi karrierje során a Mallorcában, az Espanyolban és a Villarrealban játszott – utóbbival az előző idény végén harcolta ki a Bajnokok Ligája-részvételt.

Csapata ugyan csak hetedik lett a La Ligában a 2020–2021-es évadban, az Európa-ligát azonban megnyerte – tizenegyesekkel a Manchester United ellen. Ha ez nem lenne elég, Moreno gólkirály lett az El-ben és az évad legjobbjának is megválasztották.

ANTE REBIC

A horvátok 27 éves, vb-ezüstérmes támadója az Európa-ligában már nagy rutinra tett szert, hiszen a Fiorentina, a Frankfurt és a Milan színeiben is pályára lépett a sorozatban – összesen 16 meccsen –, de a BL-szereplés egyszer sem jött össze neki.

Egészen idáig, hiszen az előző idényben jelentős szerepet vállalt abban, hogy a Milan ezüstérmes lett a Serie A-ban, s ezáltal hosszú idő után ismét kvalifikálta magát az európai kupaporond első számú sorozatának főtáblájára.

EMLÍTÉSRE MÉLTÓ NEVEK

A Wolfsburg keretéből több magasan jegyzett, már tapasztalt játékos – például a holland válogatott csatár, Woug Weghorst – is az első BL-meccsére készül, de kiemelésre méltó a már német felnőttválogatott, U21-es Európa-bajnok Ridle Baku, valamint a kétszeres korosztályos Eb-győztes, a 2021-es U21-es fináléban győztes gólt szerző csatár, Lukas Nmecha is. A Chelsea 22 éves saját nevelésű belső védője, Trevoh Chalobah is debütálásra készülhet, ahogyan a Lille 21 éves kanadai támadója, Jonathan David is.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
E-CSOPORT
21.00:
Dinamo Kijev (ukrán)–Benfica (portugál)
21.00: Barcelona (spanyol)–Bayern München (német) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
F-CSOPORT
18.45:
Young Boys (svájci)–Manchester United (angol) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
21.00: Villarreal (spanyol)–Atalanta (olasz)
G-CSOPORT
18.45:
Sevilla (spanyol)–Salzburg (osztrák) (Tv: Sport2)
21.00: Lille (francia)–Wolfsburg (német)
H-CSOPORT
21.00:
Malmö (svéd)–Juventus (olasz) (Tv: Sport2)
21.00: Chelsea (angol)–Zenit (orosz) (Tv: Sport1)

A szerdai játéknap programja
A-CSOPORT
21.00:
FC Bruges (belga)–Paris Saint-Germain (francia)
21.00: Manchester City (angol)–RB Leipzig (német) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
B-CSOPORT
21.00:
Atlético Madrid (spanyol)–Porto (portugál)
21.00: Liverpool (angol)–Milan (olasz) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
C-CSOPORT
18.45:
Besiktas (török)–Borussia Dortmund (német) (Tv: Sport1)
21.00: Sporting CP (portugál)–Ajax (holland)
D-CSOPORT
18.45:
Sheriff Tiraspol (moldovai)–Sahtar Doneck (ukrán)
21.00: Internazionale (olasz)–Real Madrid (spanyol) (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik