BL: amikor a Chelsea Európa trónjára ült Münchenben – videó

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2022.05.20. 10:37
null
Drogba és a Chelsea történetének legfontosabb tizenegyese (Fotó: Getty Images)
Napra pontosan tíz éve történt, hogy a Chelsea labdarúgócsapata az Allianz Arénában megnyerte a Bajnokok Ligáját a Bayern München ellen. Az alábbi cikkünkben felidézzük a londoniak legendás menetelését.


Ki ne emlékezne a Chelsea legendás BL-menetelésére, melynek végén a trófeát is a magasba emelhették a londoni játékosok?

A Roberto Di Matteo vezette csapat a Premier League-ben pocsékul teljesített, csupán a hatodik helyen zárt. Az olasz tréner az idény végén inkább a Bajnokok Ligájára koncentrált, s neki lett igaza. Szinte senki sem gondolta, hogy a Chelsea megnyerheti Európa legrangosabb kupasorozatát, hiszen már a legjobb tizenhat között majdnem búcsúzott: Lampardék a Napolitól 3–1-re kikaptak idegenben, de hazai pályán hosszabbítás után 4–1-re győztek, így bejutottak a negyeddöntőbe, ahol viszonylag simán, 3–1-es összesítéssel búcsúztatták a Benficát.

Ahhoz, hogy a Chelsea a fináléban játszhasson, Pep Guardiola Barcelonáján kellett túljutnia. Az odavágót a Stamford Bridge-en rendezték meg, s Dider Drogba találatával óriási meglepetésre egygólos előnyt harcolt ki az angol együttes. A visszavágó nem is alakulhatott volna drámaibban: 43 percnyi játék után a Barca két góllal vezetett, John Terry kiállítása miatt ráadásul a Chelsea emberhátrányba került. A szünet előtt azonban Lampard egy pazar labdával megtalálta Ramirest, aki szemtelenül átemelte azt Víctor Valdés fölött.

Talán még ekkor sem hitte senki, hogy a fővárosiak továbbjuthatnak. Főleg a 49. percben, amikor Lionel Messi tizenegyest rúghatott. Az argentin a lécet találta telibe, életben maradt a Chelsea. A hazaiaknak egyszerűen semmi sem jött össze, az angolok tíz emberrel is bírták a nyomást még a 90. percben is. Csupán egy ember maradt elöl: Fernando Torres. A „Kölyök” a hosszabbításban lecsapott Ashley Cole felszabadítására, rávezette a labdát Valdésre, eltolta mellette és a döntőbe lőtte a Chelsea-t.

Jöhetett a finálé, amelyben a Bayern München volt a vendéglátó. A bajorok talán sohasem léptek pályára olyan motiváltan, mint 2012. május 20-án: a tét a BL-győzelem volt, amit hazai pályán vívhattak ki.

A Chelsea az esélytelenek nyugalmával léphetett pályára, mindenki tisztában volt azzal, hogy Di Matteóék védekezni mentek Münchenbe. A Bayern rengeteg helyzetet alakított ki, ám 83 percet kellett várni a gólra: Thomas Müller fejesével megszerezte a vezetést a német csapat, s szinte már a kezében érezte a kupát.

A 88. percben a Chelsea elvégezhette az első szögletét a mérkőzésen – a hazaiak összesen hússzor próbálkozhattak a sarokból. Nem is kellett több: Juan Mata remek beadását Drogba csúsztatta meg, Neuer belekapott ugyan, de védeni nem tudott. Hosszabbítás.

Az elefántcsontparti csatár a hősies gólja után egy nagyon buta szabálytalanságot követett el a tizenhatoson belül a hosszabbítás ötödik percében. Arjen Robben, az egykori Chelsea-szélső állt oda a büntetőhöz. Petr Cech nemcsak védett, de ki sem jött róla a labda!

Kevesen hittek benne, de a londoniak kivédekezték: tizenegyesrúgások következtek. Egy angol egy német csapat ellen szétlövésben? Ennek csak egy kimenetele lehet, gondolták sokan…

A Bayernnél Lahm, Gomez és Neuer kapus is berúgta az első hármat, Juan Mata viszont hibázott. A negyedik rúgó Ivica Olic volt a németeknél: Cech érezte az irányt, a Chelsea kiegyenlített. Az ötödik kört Bastian Schweinsteiger kezdte meg, aki talán a legjobb rúgótechnikájú müncheni volt 2012-ben. A lövése a kapufán csattant, majd Didier Drogba sétált a tizenegyesponthoz. A klasszis csatár nem futott neki igazán, két lépésből mértani pontossággal lőtte ki a jobb alsót. A legszebb tizenegyes a Chelsea históriájában.

A „kékek” fennállásuk során először ünnepelhettek BL-sikert, s azóta is „csak” egyszer: Kai Havertz góljával 2021-ben a Manchester City ellen sikerült ismét elhódítani a trófeát.

Az idei Bajnokok Ligája-döntőt május 28-án rendezik meg Párizsban, ahol a Real Madrid és a Liverpool küzd majd meg egymással.

MÁJUS 28., SZOMBAT
BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ
21.00:
Real Madrid–Liverpool (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik