BL: a román sportminiszter elnézést kért a rasszista kijelentés miatt

MTI/H. Á.MTI/H. Á.
Vágólapra másolva!
2020.12.09. 14:40
null
Hategan játékvezető (sárgában) hiába próbálta egyezkedett a csapatokkal (Fotó: AFP)
Ionut Stroe román ifjúsági és sportminiszter elnézést kért a román sport nevében, amiért Sebastian Coltescu bíró a kedd esti Paris Saint-Germain–Basaksehir labdarúgó Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen rasszista megjegyzést tett.

Stroe kijelentette, hogy a rasszizmus nem tolerálható. A román külügyminisztérium is reagált a történtekre: a Twitteren az az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA) rasszizmust elutasító üzenetét tartalmazó felhívását állította be borítóképnek – más egyéb megjegyzés nélkül.

A román Külügyminisztérium Twitter-fiókjának borítóképe
A román Külügyminisztérium Twitter-fiókjának borítóképe

A Twitteren Coltescu maga is elnézést kért, közölte, hogy ilyen körülmények között az ember nem mindig fejezi ki magát helyesen és félreérthetik, írta a román bíró, aki kedden este negyedik, tartalék-játékvezetőként figyelmeztette Ovidiu Hategan játékvezetőt, hogy állítsa ki a török együttes másodedzőjét, Pierre Webót.

Coltescu többször azt mondta Hategannak – aki érdeklődött, kit kellene kiállítania –, hogy „azt a feketét”. Webo rasszizmussal vádolta Coltescut, majd a két csapat játékosai levonultak a pályáról és félbeszakadt a találkozó.

Asztalos Csaba, a román diszkriminációellenes tanács elnöke úgy vélte, hogy nem kell eltussolni az ügyet, de nem is kell keresztre feszíteni Coltescut, aki hibázott. De véleménye szerint nem szándékosan sértette meg a másodedzőt, hanem egyszerűen nem tudta, hogy ez a kifejezés sértő lehet.

Asztalos szerint ugyanakkor a Coltescu használta kifejezés rasszistának minősíthető, és értetlenségét fejezte ki, hogy ilyen magas szinten előfordulhat ilyesmi, amikor az UEFA, a FIFA és a román szövetség is évek óta harcol a rasszizmus ellen. Szerinte valaminek a nem ismerete nem jelenthet mentséget. Úgy vélte, hogy a román futballban is jelen van a rasszizmus.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik