BL: RB Leipzig–Atlético és Atalanta–PSG a nyolc között

Vágólapra másolva!
2020.07.10. 12:31
null
A sorsolás eredménye (Fotó: AFP)
Péntek délben Nyonban az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elkészítette a Bajnokok Ligája augusztusi negyeddöntőjének és elődöntőjének párosítását: RB Leipzig–Atlético Madrid és Atalanta–PSG a nyolc között. A másik ágon a Real Madrid–Manchester City csata továbbjutója a Lyon–Juventus párharc győztesével, míg a Napoli–FC Barcelona párbaj nyertese a Bayern Münchennel vagy a Chelsea-vel találkozik.

BAJNOKOK LIGÁJA, 2019–2020
A NYOLCCSAPATOS TORNA (LISSZABON) PÁROSÍTÁSA
NEGYEDDÖNTŐ
Augusztus 12. (helyszín: Estádio da Luz)

Atalanta (olasz)–Paris Saint-Germain (francia)

Augusztus 13. (Estádio José Alvalade)
RB Leipzig (német)–Atlético Madrid (spanyol)

Augusztus 14. (Estádio da Luz)
Napoli (olasz)/FC Barcelona (spanyol)–Chelsea (angol)/Bayern München (német)

Augusztus 15. (Estádio José Alvalade)
Real Madrid (spanyol)/Manchester City (angol)–Olympique Lyon (francia)/Juventus (olasz)

ELŐDÖNTŐ
Augusztus 18. (Estádio da Luz)

RB Leipzig (német)/Atlético Madrid (spanyol)–Atalanta (olasz)/Paris Saint-Germain (francia)

Augusztus 19. (Estádio José Alvalade)
Real Madrid (spanyol)/Manchester City (angol) vagy Olympique Lyon (francia)/Juventus (olasz)–Napoli (olasz)/FC Barcelona (spanyol) vagy Chelsea (angol)/Bayern München (német)

DÖNTŐ
Augusztus 23. (Estádio da Luz)

NYOLCADDÖNTŐ , VISSZAVÁGÓK
Augusztus 7. és 8.

Manchester City (angol)–Real Madrid (spanyol)
Az első mérkőzésen: 2–1
Juventus (olasz)–Lyon (francia)
Az első mérkőzésen: 0–1
Bayern München (német)–Chelsea (angol)
Az első mérkőzésen: 3–0
FC Barcelona (spanyol)–Napoli (olasz)
Az első mérkőzésen: 1–1
MÁR NEGYEDDÖNTŐS
Atalanta (olasz)
RB Leipzig (német)
Paris Saint-Germain (francia)
Atlético Madrid (spanyol)

A Bajnokok Ligája küzdelmei augusztus 7–8-án indulnak újra, mégpedig a nyolcaddöntő hátralévő négy visszavágójával, melyekre az UEFA csütörtöki döntésének értelmében nem semleges pályán, hanem az eredeti helyszíneken, vagyis a párharcok első mérkőzését idegenben megvívó csapatok otthonában kerül sor. Így tehát a Manchester City–Real Madrid mérkőzést (az odavágó 2–1-es angol sikerrel zárult) az Etihad Stadionban, a Bayern München–Chelsea találkozót (az első meccsen 3–0 a bajoroknak) a müncheni Allianz Arenában, a Juventus–Lyon meccset (az első kör után 1–0 a franciáknak) a torinói Allianz Stadionban, míg az FCBarcelona–Napoli összecsapást (az első találkozón 1–1) a Camp Nouban rendezik meg.

A Paris Saint-Germain, az Atalanta, az Atlético Madrid, valamint a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzig még a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet előtt bejutott a negyeddöntőbe.

A nyolcaddöntőket követően a BL záró tornával ér véget, erre Lisszabonban, a Benfica (Estádio da Luz) és a Sporting CP (Estádio José Alvalade) stadionjában kerül sor augusztus 12. és 23. között. A negyeddöntőket augusztus 12-én, 13-án, 14-én és 15-én, az elődöntőket 18-án és 19-én, míg a finálét 23-án vívják. A döntő helyszíne az Estádio da Luz lesz.

A negyeddöntőben egy ágra került a még a vírushelyzet előtt továbbjutó négy csapat, valamint a nyolc másik együttes, amely még nem játszotta le a nyolcaddöntő visszavágóját. A nyolc között az RB Leipzig a címvédő Liverpoolt búcsúztató Atlético Madriddal, az Atalanta a PSG-vel találkozik. A másik ágon a Real Madrid–Manchester City csata továbbjutója a Lyon–Juventus párharc győztesével, míg a Napoli–FC Barcelona párbaj nyertese a Bayern Münchennel vagy a Chelsea-vel csap össze.

ÉRDEKESSÉGEK

Ami a már ismert két negyeddöntőt illeti: az RB Leipzig az Atlético Madriddal, az Atalanta a Paris Saint-Germainnel nem találkozott még soha a nemzetközi porondon. De azért az megjegyzendő, hogy a PSG a Parma 1996-os legyőzése óta (3–1) nem vert meg olasz csapatot az európai színtéren. Azóta a párizsiak hat döntetlent és két vereséget jegyeznek itáliai ellenfeleikkel szemben. Legutóbb, 2018 őszén a Napolival játszottak a csoportkörben, vele otthon (2–2) és idegenben (1–1) is ikszeltek. Az Atalanta a francia alakulatok közül a Lyonnal játszott már kétszer az Európa-ligában, a 2017–2018-as kiírás csoportkörében: a bergamói együttes otthon 1–0-ra nyert, idegenben pedig 1–1-re végzett az OL-lel. Az Atlético Madrid a német csapatok ellen vívott legutóbbi nyolc egyenes kieséses kupapárharcából egyaránt továbbjutott a nemzetközi sorozatokban.

A másik ágon van már közös múltjuk a csapatoknak. Amennyiben az FCBarcelona túljut a Napolin, akkor valószínűleg a Bayern Münchennel küzd meg a negyeddöntőben. A legutóbbi három alkalommal, amikor a két csapat a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában találkozott egymással, a továbbjutó együttes később el is hódította a trófeát: 2009-ben és 2015-ben a Barca, 2013-ban a Bayern.

A SORSOLÁS ÉLŐBEN

Kezdődik a sorsolás! Alább az eredmény! Egy ágra került a vírushelyzet előtt továbbjutó négy csapat, valamint a nyolc másik együttes, amely még nem játszotta le a nyolcaddöntő visszavágóját.

A NEGYEDDÖNTŐ ÉS AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA (Ágrajz szerint)
RB Leipzig (német)–Atlético Madrid (spanyol)
Atalanta (olasz)–Paris Saint-Germain (francia)
Real Madrid (spanyol)/Manchester City (angol)–Lyon (francia)/Juventus (olasz)
Napoli (olasz)/Barcelona (spanyol)–Chelsea (angol)/Bayern München (német)

A sorsolásban Paulo Sousa, a Videoton korábbi vezetőedzője segédkezik, aki a Juventusszal 1996-ban, a Borussia Dortmunddal 1997-ben nyerte meg a BL-t.

Lassan rátérünk a lényegre, Giorgio Marchetti, az UEFA főtitkárhelyettese ismerteti a sorsolás menetét.

A Bayern München képviseletében a BL-győztes Giovane Élbert kérdezték. Barcelonában öten is ülnek a helyi sajtóteremben, egymástól másfél méteres távolságban és maszkban.

Kapcsolták Madridot is, de az Atléticónál és a Realnál is hanghibák léptek fel, úgyhogy most Txiki Begiristain, a Manchester City futballigazgatója beszél. Őt Juninho Pernambucano, a Lyon sportigazgatója követte.

A Juventus képviseletében Pavel Nedved alelnök és Giorgio Chiellini csapatkapitány jelentkezett be Torinóból.

A helyszínen Pedro Pinto köszönti a nézőket. A klubok képviselői nincsenek Nyonban, minden klubvezető saját egyesülete főhadiszállásáról, videokonferencia keretein belül követi nyomon a sorsolást.

Még a sorsolás előtt a legfontosabb tudnivaló: a negyeddöntőben már nincsenek kiemelési kritériumok, vagyis összekerülhetnek azonos nemzetbeli csapatok, valamint az őszi csoportgyőztesek is.

Köszöntjük kedves Olvasóinkat! Hamarosan kezdetét veszi a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének és elődöntőjének sorsolása Nyonban! Tartsanak velük!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik