BL, A-csoport: sima PSG-, dadogós Real-siker; a Bruges-é az El!

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2019.12.11. 22:54
null
Neymar és Mbappé is villogott a Galatasaray ellen (Fotó: AFP)
A Bajnokok Ligája A-csoportjában az utolsó fordulóra csupán kérdés maradt: a Galatasaray vagy a Bruges meg tudja-e lepni a két nagy vagyis a Paris Saint-Germain és a Real Madrid valamelyikét. Hát nem sikerült... ennek pedig a belgák örülhettek, velük tavasszal az Európa-ligában is találkozhatunk, míg a törökök búcsúznak Európától – legalábbis erre az idényre.

 

Ennyire jó estéje egyszerre Neymarnak és Kylian Mbappénak vélhetően még nem volt…

A brazil és a francia klasszis egy-egy gólpasszal kezdett az első félidőben, utóbbi Mauro Icardit, előbbi Pablo Sarabiát hozta remek helyzetbe a tizenhatoson belül, ezzel a 35. percre megpecsételve a Galata sorsát. Pedig a törökök nem kezdtek rosszul: az első fél órában több kapura lövése volt a vendégcsapatnak, mint a franciáknak – csak a helyzetekkel élni is tudni kell... 2–0

Úgy fest, Icardi számításai bejöttek Párizsban: a PSG mezében lejátszott ötödik BL-találkozóján ötödször volt eredményes az argentin.

Fordulás után két perccel tovább növelte előnyét a PSG: Mbappé adott „forintos” labdát Neymarnak, majd a 63. minutumban a brazil visszaadta a kölcsönt, a bal szélen felgyorsító Mbappét ugratta ki, aki beadás helyett a rövidbe vágta a labdát. Klasszis megoldás volt mind a kettő – ettől még a török kapuját védő (védeni próbáló) Fernado Muslera feje főhetett... 4–0

Az i-re a pontot a csereként beálló Edinson Cavani tette fel, aki a 83. percben tizenegyesből talált a kapuba.5–0

Mbappé a 30. BL-meccsén a 19. gólját szerezte és a tizenegyedik asszisztját jegyezte – vagyis pont harminc találatból vette ki direkt módon a részét. Neymar 2013-as debütálása óta a kilencedik BL-meccsén adott gólpasszt és lőtt gólt is, ennél többször csak Lionel Messi (10) és Cristiano Ronaldo (11) volt képes hasonló teljesítményre ebben az időszakban.

Rodrygo szerzett vezetést a Realnak (Fotó: AFP)
Rodrygo szerzett vezetést a Realnak (Fotó: AFP)

A Bruges abban a tudatban léphetett pályára, ha megtréfálja a Real Madridot (a Bérnabeuban közel járt ehhez, a „királyiak” 0–2 után álltak fel és mentettek pontot), akkor biztos, hogy El-résztvevő lesz tavasszal. A belga csapat az első félidőben közel állt a vezetés megszerzéséhez, a két csapat első találkozóján is villogó – konkrétan a két gólt szerző – Emmanuel Dennis lőtt szép cselek után a hálóba – pehjére az asszisztens, majd a VAR-ellenőrzés után a videobíró szerint is lesről.

Fordulás után szinte a semmiből jutott előnyhöz a Real: Rodrygo talált a kapuba – minden sorozatot figyelembe véve a legutóbbi nyolc pontos lövéséből vagy fejeséből már hatodszor (0–1)! Mesterlövész?

Amennyire váratlan volt az ifjú brazil gólja, olyan váratlanul és gyorsan jött a válasz a hazaiaktól: Dennis átadása után Hans Vanaken csavart a tizenhatos bal sarkából a hosszúba alig másfél perccel később (1–1).

Ám a második félidőben érezhetően magasabb fordulatszámon pörgő Real – az elsőben összesen három kísérlete volt Zinédine Zidane tanítványainak, ilyen kevés próbálkozások pedig az egész eddigi idényben, egyetlen ellenféllel szemben sem volt – Vinícius Jr. találatával a 64. minutumban újfent megszerezte a vezetést (1–2). Ez pedig már a győzelemhez is elég volt a spanyolok számára.

A hosszabbítás pillanataiban a 80. Bajnokok Ligája-mérkőzését játszó Luka Modric állította be az 1–3-as végeredményt.

A PSG 16 ponttal, veretlenül lett csoportelső, a Real 11 egységgel zárt a második helyen. A Bruges három ponttal harmadik és Európa-liga-résztvevő, a Galatasaray kettővel a negyedik.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
6. FORDULÓ
A-CSOPORT
Paris Saint-Germain (francia)–Galatasaray (török) 5–0 (Icardi 32., Sarabia 35., Neymar 47., Mbappé 63., Cavani 83. – 11-esből)
FC Bruges (belga)–Real Madrid (spanyol) 1–3 (Vanaken 55., ill. Rodrygo 53., Vinícius Jr. 64., Modric 91.)

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Paris SG 6 5 1 0 17–2 +15 16
2. Real Madrid 6 3 2 1 14–8 +6 11
3. FC Bruges 6 0 3 3 4–12 –8 3
4. Galatasaray 6 0 2 4 1–14 –13 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik