Megvan az első siker, életben maradt a Salzburg

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2020.12.01. 18:45
null
A harmadik gólt így ünnepelték a salzburgiak (Fotó: AFP)
A Salzburg 3–1-re legyőzte a Lokomotiv Moszkvát a Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában, így amellett, hogy megelőzte riválisát, esélyt adott magának, hogy versenyben legyen a második helyért is.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ
A-CSOPORT

LOKOMOTIV MOSZKVA (orosz)–SALZBURG (osztrák) 1–3 (0–2)
Moszkva,
Lokomotiv (RZD) Aréna, 6759 néző. Vezette: Ali Palabiyik (török)
LOKOMOTIV: Guilherme – Zsivogljadov (Ribcsinszkij, 84.), Murilo, Corluka, Rajkovics (Ignyatyev, a szünetben) – Liszakovics (Mukin, a szünetben), Magkejev, Lisztszov (An. Mirancsuk, a szünetben), Rybus – Zé Luís (Kamano, 89.), Éder. Vezetőedző: Marko Nikolics
SALZBURG: Stankovic – Kristensen, Ramalho, Wöber, Ulmer – Mwepu, Junuzovic, M. Camara (Susic, 70.), Szoboszlai (Daka, 77.) – M. Berisha (Onguéné, 90+3.), Koita (Adeyemi, 70.). Vezetőedző: Jesse Marsch
Gólszerző: An. Mirancsuk (79. – 11-esből), ill. M. Berisha (28., 41.), Adeyemi (81.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Már a mérkőzés elején jelezte a Salzburg, hogy komolyan gondolja a továbbjutás lehetőségének fenntartását, a több remek, lendületes ellentámadást vezető osztrákok már az első negyedóra végén betaláltak, balszerencséjükre Mergim Berisha lesen állt az egyébként tetszetős akció végén.

Érezni lehetett, hogy nem bírja sokáig a nyomást a Lokomotiv Moszkva, amelynek az igencsak elöl kezdődő letámadással is meg kellett birkóznia, végül a 28. percben ért (érvényes) góllá a vendégek fölénye: két blokk után ismét Berisha lőtt közelről a kapuba, s bár elsőre lesgyanús helyzetben volt, kétperces videózás után megadták a találatot (0–1).

Három percen belül megduplázhatta volna előnyét Jesse Marsch csapata, és ez már felébresztette az orosz gárdát, amelynek néhány percre sikerült beszorítania ellenfelét: a nagy nyomás nem vezetett szépítéshez, Szoboszlai Dominik a gólvonalról mentett, míg Cican Stankovic kis üggyel-bajjal szögletre ütött egy kellemetlenül pattanó lövést.

A játékrész utolsó percei aztán ismét a Salzburgé voltak, és bár Koita, valamint Szoboszlai is célt tévesztett, Berisha kihasználta az újabb ziccerét: Koita a labdaszerzése után csodás passzal ugratta ki a német utánpótlás-válogatott támadót, aki higgadtan tekert Guilherme mellett a kapuba (0–2).

Szoboszlai köszöntötte a második gólját szerző Berishát (Fotó: AFP)
Szoboszlai köszöntötte a második gólját szerző Berishát (Fotó: AFP)

A szünetben hármat is változtatott Marko Nikolics, és érezni is lehetett a különbséget a moszkvaiak játékán, a gólra azonban egészen a 79. percig kellett várni, Anton Mirancsuk tizenegyesből volt eredményes (1–2).

Mikor már elkezdhettek volna reménykedni a hazai szurkolók, jött a csereként beálló Karim Adeyemi, és óriási hiba után eldöntötte a három pont sorsát (1–3).

Győzelmével a Salzburg megelőzte ellenfelét, és megőrizte esélyét a második helyért folyó harcban, igaz, ehhez az is kellett, hogy az Atlético Madrid ne győzze le az igencsak tartalékos Bayern Münchent...

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Atlético Madrid (spanyol)–Bayern München (német) 1–1 (Joao Félix 26., ill. Th. Müller 86. – 11-esből)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bayern München54116–5+1113
2. Atlético Madrid51315–8–36
3. Salzburg511310–15–54
4. Lokomotiv Moszkva5
325–8–33

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+5. PERC: VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+3. PERC: Még egy csere, Onguéné folytatja Berisha helyett.

90+3. PERC: Mwepu a tizenhatos csücskéről tüzelt,Guilherme a kapu fölé tolta a labdát.

Négy perc a ráadás.

89. PERC: Zé Luíst sérülés miatt elveszíti a Lokomotiv Moszkva, Kamano állt be a helyére.

89. PERC: Ribcsinszkij sem akar lemaradni, nagy helyzetben a rövid felsőbe bombázott, de csak az oldalhálóba.

86. PERC: Mi maradt ki? Daka estében eldönthette volna, de 17 méterről nem találta el az üres kaput.

81. PERC: GÓÓÓL, ELDÖNTI A SALZBURG! Azonnal reagált a kapott gólra az osztrák bajnok, Adeyemi vette el a labdát a felezővonalnál totojázó Murilótól, Dakával kettő az egyben vezethették a labdát Corlukára, de egyedül oldotta meg, és megszerezte az első BL-gólját (1–3).

80. PERC: Stankovic nem adta oda a labdát, a kialakult csetepatéban Ramalho, Murilo és Ignyatyev is sárgát kap.

79. PERC: GÓÓÓL!Mirancsuk higgadtan a jobb alsóba lőtt, a balra vetődő Stankovicnak nem volt esélye (1–2).

78. PERC: LÁTVÁNYOS LÖKÉS, TIZENEGYES! Berisha teljesen feleslegesen, két kézzel öklelte fel Zé Luíst.

77. PERC: A sérülésből felépülő Daka is lehetőséget kap, Szoboszlait váltja.

76. PERC: A túloldalt Berisha lövésébe léptek bele.

75. PERC: Megint Kristensen, előbb egy lövést, majd egy beadást is blokkolt.

A cserék után Mwepu ment át a bal oldalra, Szoboszlai behúzódott középre.

73. PERC: Ezúttal Kristensen figyelt oda, Édert előzte meg Zsivogljadov veszélyes beadásánál.

71. PERC: Adeyemi rögtön helyzetbe is került Szoboszlai passza után, de a védők résen voltak.

70. PERC: Camara helyett Susic, Koita helyett Adeyemi folytatja.

69. PERC: Zé Luís ugratta ki Édert, Ramalho estében mentett nagyot a támadót megelőzve.

67. PERC: Mwepu szerzett labdát a középpályán, több opciója is volt, de a lövés mellett döntött, a kemény löketet Guilherme ütötte oldalra.

66. PERC: Ilyet is ritkán látni, Magkejev keresztlabdája csak bő öt méterrel volt magasabb a kelleténél.

63. PERC: Szoboszlai kapta volna vissza a labdát Koitától, Murilo mentett szögletre. A magyar játékos sarokrúgását Guilherme lehúzta.

62. PERC: Itt a második sárga, a BL-ben debütáló Mukintól kapott egy csomagot Junuzovic.

59. PERC: Zé Luís kapta vissza a passzt a tizenhatosnál, a lövés középre ment, de Stankovicnak így is figyelnie kellett rá, hogy hova üti a labdát.

Érezhetően más ez a Lokomotiv Moszkva, de egyelőre állja a sarat a Salzburg védelme.

49. PERC: Majdnem eldőlt! Koita cselezgetett úgy, hogy Corluka azt sem tudta, hol van, végül nagy helyzetben a bal kapufa mellé lőtt a vendégek támadója.

Marko Nikolics nem vár a csodára, hármat is változtatott a szünetben.

46. PERC:ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!

Szoboszlai köszöntötte a második gólját szerző Berishát (Fotó: AFP)
Szoboszlai köszöntötte a második gólját szerző Berishát (Fotó: AFP)

ELSŐ FÉLIDŐ

45+3. PERC: VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+3. PERC: A tizenhatoson belülre kerülő Szoboszlai egy csellel a bal lábára tette a labdát, majd a kapu mellé lőtt.

45+1. PERC: Camara késett el, csúnyán rácsúszott Corlukára. A középpályásé a mérkőzés első sárga lapja, ami azt jelenti, hogy a mali játékos nem lehet ott az Atlético elleni mérkőzésen.

Három perc a ráadás.

45. PERC: Szoboszlai ívelt középre, végül Koita lőhetett, de sután találta el a labdát.

41. PERC: GÓÓÓL, MEGDUPLÁZTA ELŐNYÉT A SALZBURG! Koita szerzett labdát, és indította csodás passzal Berishát, aki okosan a kapuba tekert Guilherme mellett (0–2).

39. PERC: Nehéz pillanatok a salzburgi kapu előtt! Előbb Szoboszlainak kellett a gólvonalról tisztáznia, majd Stankovic korrigálta hibáját Zé Luís lövésénél, és bravúrral szögletre ütötte a labdát.

35. PERC: Koita remek egyéni alakítással cselezte magát lövőhelyzetbe, de célt tévesztett az ötös sarkáról, a rövidnél az oldalhálóba lőtt.

31. PERC: Kis híján megduplázta előnyét a vendégcsapat: Kristensen lőtt beadásába Mwepu tette bele a fejét, de a labda útja nem változott lényegesen.

Berisha góljával megszerezte a vezetést a Salzburg (Fotó: AFP)
Berisha góljával megszerezte a vezetést a Salzburg (Fotó: AFP)

28. PERC: GÓÓÓL, EZT MÁR MEGADJÁK, VEZET A SALZBURG! Jól járatta a labdát az osztrák együttes, a tizenhatoson belülre eljuttatott labda kétszer megakadt még a blokkban, de harmadjára már Berisha a rövidbe lőtt (0–1). Kétperces videózás, de a jelek szerint nem volt lesen a német.

22. PERC: Megint kontrából veszélyeztetett a Salzburg, Corluka még pont időben pöckölte ki a labdát szögletre Koitát megelőzve. Szoboszlai sarokrúgása után Ramalho lőtt nehéz pozícióból kapu mellé.

19. PERC: A túloldalon Éder kerülhetett volna ziccerbe, de Stankovic jól jött ki, és felvette előle a labdát.

17. PERC: PAZAR TÁMADÁS GÓLLAL BEFEJEZVE, DE LES! Ügyes salzburgi összjáték végén Kristensen lőtte át élesen a labdát a hosszúra, Berisha hiába lőtt öt méterről a kapuba, valóban közelebb helyezkedett az alapvonalhoz.

8. PERC: Most megingott az orosz védelem, Kristensen beadását elvétette Corluka, szerencséjére a visszatett labdánál már résen voltak a társak, és blokkolták a lövést.

5. PERC: Elképesztően lendületes ellentámadást vezetett a Salzburg, a hazaiak szögletéből végül a vendégek jöhetnek sarokrúgással, Rajkovics mentett óriásit Koita elől az utolsó pillanatban.

3. PERC: Liszakovics vitte tovább a labdát több salzburgi gyűrűjéből, a jobbra kitett passza azonban hosszú volt a tizenhatosig felzárkózó Zsivogljadovnak.

1. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS! A Salzburg indította útjára a labdát.

Zöld-piros szerelésben a hazaiak, szürke-neonban a Salzburg.

A csoportkör első fordulójában 2–2-re végeztek Salzburgban a felek, azon a találkozón Szoboszlai remek gólt szerzett.

A mérkőzést a török Ali Palabiyik vezeti.

A csoport másik meccsén az Atlético Madrid a már biztos csoportelső Bayern Münchennel találkozik.

Szoboszlai Dominikék csak akkor őrzik meg továbbjutási esélyüket, ha a záró forduló előtt faragnak a négypontos hátrányukon az Atléticóhoz képest. Ha a Salzburg kikap az oroszoktól, akkor már a kvartett harmadik helyét sem szerezheti meg.



A mérkőzést a Spíler2 élőben közvetíti.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Lokomotiv Moszkva–Salzburg Bajnokok Ligája-mérkőzés online tudósításában. Hamarosan kezdünk, tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

A Salzburg a 2020–2021-es idényben felemás teljesítményt nyújt: amíg hazája bajnokságát a novemberi kis hullámvölgy (a Rapid ellen döntetlent játszott, a Sturm Graztól kikapott) ellenére vezeti, a Bajnokok Ligája csoportkörében bukdácsol. Persze nehéz ezért szemrehányást tenni olyan ellenfelekkel körülvéve, mint az Atlético Madrid és a Bayern München, ráadásul az osztrák csapat szinte mindegyik mérkőzésén meglepetést szerezhetett volna. Eddig mégis csak a Lokomotiv Moszkva ellen tudott pontot szerezni, igaz, arra a találkozóra is keserédesen gondolhatnak vissza a salzburgi futballisták, hiszen a mérkőzés hajrájához közeledve engedték ki kezükből a győzelmet.

Persze még semmi sincs veszve. Kedd este a Salzburg a Lokomotiv Moszkva otthonában lép pályára, és ha nyer, fellép a harmadik helyre a csoport tabelláján, és lehetősége nyílik elérni a tavaszi folytatást az Európa-ligában. Döntetlen esetén jelentősen csökken az esélye erre, míg vereséggel teljesen elszáll. Nem véletlen, hogy a klub honlapján a találkozót felvezető írás is már az elején kiemeli, mindent egy lapra feltéve kell rohamozni Moszkvában.

„Még mielőtt elkezdődtek volna a küzdelmek ebben a hihetetlenül erős csoportban, a tavaszi kupaszereplés kiharcolását tűztük ki célul – nyilatkozta a redbullsalzburg.at-nak Jesse Marsch, klub 47 éves amerikai vezetőedzője. – Ezt figyelembe véve nincs más lehetőségünk, mint nyerni a Lokomotiv otthonában. Ellenfelünk tapasztalt, amit alátámaszt, hogy az eddigi négy fordulóban egyetlen vereséget szenvedett.”

A két csapat összevetésében a Salzburg mellett szól, hogy négy forduló alatt hárommal több gólt szerzett ellenfelénél, azaz a támadójátéka eredményesebb – a házi góllövőlistát Mergim Berisha és Szoboszlai Dominik vezeti két-két góllal. Mindez azonban mit sem ér, ha a védekezése sebezhető. A Bajnokok Ligája csoportkörének mezőnyében az osztrák klub kapta a legtöbb gólt, eggyel megelőzve a listán második Ferencvárost. A Lokomotiv Moszkva elleni pontszerzés kulcsa tehát nemcsak Szoboszlai Dominik és társai jó játéka, egy végigvitt kontratámadás vagy parádésan eltalált szabadrúgás lesz, hanem a hátsó alakzat szervezettsége. Amíg a rúgjunk eggyel több gólt az ellenfélnél taktika a bajnokságban többnyire működőképes, nemzetközi szinten képtelenség eredményt elérni jól záró védelem nélkül. Az összpontosításban segítheti a játékosokat, hogy Moszkvában szurkolók előtt rendezik az összecsapást, a helyszínen valamivel több mint nyolcezren lehetnek jelen.

„Lassan már nem is tudom, milyen érzés drukkerek előtt pályára lépni – jegyezte meg a klub honlapjának Rasmus Kristensen, a Salzburg védője. – Hatalmas élmény lesz mindannyiunk számára, hogy ismét ízelítőt kapunk abból, milyen az igazi futballhangulat. Önbizalmat merítettünk a bajnokságban a Sankt Pölten felett aratott hétvégi nyolc kettes győzelmünkből, azon leszünk, hogy ez érződjön a játékunkon Moszkvában.”

Marko Nikolics, a Lokomotiv Moszkva vezetőedzője az uefa.com-nak:
„Nem értek egyet azzal a véleménnyel, amely szerint mi vagyunk a mérkőzés egyértelmű esélyesei. A Salzburg erős csapat. Aki látta a Bayern München és az Atlético Madrid elleni párharcát, tudhatja, pontot érdemelt, sőt akár nyerhetett is volna. Remek futballistái vannak, gyorsan mennek át támadásból védekezésbe, ezért nem szabad üres területet hagyni nekik. Kemény összecsapásra számítok, de hiszek a játékosaimban. Ha minden a terv szerint alakul, elérjük a kívánt eredményt.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik