BL: a Bayern München először kapott ki Hansi Flickkel

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2021.04.08. 11:23
null
Thomas Tuchellel mindhárom BL-meccsét megnyerte a Chelsea (Fotó: AFP)
A keddi játéknappal ellentétben szerdán a vendégcsapatok győztek a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. A Chelsea kétgólos előnyt szerzett az FC Porto vendégeként, míg a Paris Saint-Germain 3–2-re nyert a címvédő Bayern München ellen. Statisztikák, érdekességek!

 

FC PORTO (portugál)–CHELSEA (angol) 0–2

• A 22 éves és 87 napos Mason Mount lett a Chelsea történetének legfiatalabb gólszerzője a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában. Ez volt az angol játékos első gólja a legrangosabb európai kupasorozatban.

Édouard Mendynek ez volt a hetedik kapott gól nélküli meccse a BL-ben. Ez volt csupán a nyolcadik találkozója a sorozatban.

• A Chelsea-ben ezt megelőzően legutóbb 2012 márciusában a Napoli ellen fordult elő, hogy legalább két angol játékos betalált egy BL-meccsen. Akkor John Terry és Frank Lampard volt eredményes.

Thomas Tuchel a második Chelsea-menedzser, aki a londoniakkal a BL-ben az első három, egyenes kieséses szakaszban játszott találkozóját egyaránt megnyerte. Az első Roberto Di Matteo volt a 2011–2012-es idényben, amikor a Chelsea megnyerte a Bajnokok Ligáját.

• A Chelsea a mostani BL-idényben másodszor játszott a Sevilla otthonában, a Ramón Sánchez Pizjuán Stadionban. Mind a kétszer győzött, összesen hat gólt szerzett és egyet sem kapott.

Neymar és Mbappé elemében volt a Bayern München otthonában (Fotó: AFP)
Neymar és Mbappé elemében volt a Bayern München otthonában (Fotó: AFP)

BAYERN MÜNCHEN (német)–PARIS SAINT-GERMAIN (francia) 2–3

Hansi Flick először kapott ki a Bayern München vezetőedzőjeként a Bajnokok Ligájában. A bajorok a német trénerrel 15-ször győztek, egyszer ikszeltek és egyszer (szerdán) vereséget szenvedtek. Hansi Flicknek immár több elveszített tétmeccse (7) van a Bayernnel, mint megnyert trófeája (6).

Kylian Mbappé az első játékos, aki egy BL-idényben a nyolcaddöntőben és a negyeddöntőben összesen legalább öt gólt szerzett idegenben. A világbajnok csatár Barcelonában triplázott, Münchenben duplázott.

• A francia játékosok közül csak Karim Benzemának (19) van Mbappénál (13) több BL-gólja az egyenes kieséses szakaszban. Mbappé ugyanannyiszor volt eredményes a BL-ben PSG-mezben, mint Zlatan Ibrahimovic (20).

• Francia futballista még sohasem szerzett egy BL-idényben nyolcnál több gólt. Kylian Mbappénak a mostani kiírásban nyolc találata van. Wissam Ben Yedder a 2017–2018-as, David Trezeguet a 2001–2002-es évadban zárt ennyivel.

• Ez volt a huszadik BL-mérkőzés, amelyen Mbappé legalább egyszer betalált. A francia támadó 22 évesen és 108 naposan érte el ezt a mérföldkövet, amivel megdöntötte Lionel Messi korrekordját. A Barca argentin klasszisa 23 éves és 118 napos volt a jeles alkalomkor.

Thomas Müllernek a szerdai volt a 48. gólja az elitsorozatban, ezzel beérte Andrij Sevcsenkót és Zlatan Ibrahimovicot az örök góllövőlistán.

• A Bayern München a legutóbbi húsz BL-mérkőzésén összesen 69 gólt szerzett.

• A Bayern 2019 márciusa óta először kapott ki BL-találkozón. Akkor a későbbi győztes Liverpool 3–1-re nyert Münchenben. A német együttes legutóbbi négy vesztes BL-meccse négy vezetőedzőhöz fűződik.
2021: Bayern–PSG 2–3 (Hansi Flick)
2019: Bayern–Liverpool 1–3 (Niko Kovac)
2018: Bayern–Real Madrid 1–2 (Jupp Heynckes)
2017: PSG–Bayern 3–0 (Carlo Ancelotti)

• A Bayern München sorozatban 19 BL-mérkőzésen maradt veretlen. A sorozat történetében továbbra is a Manchester United az egyetlen együttes, amely legalább húsz meccsből álló szériát produkált. Az MU 2007 és 2009 között 25 mérkőzésen át nem talált legyőzőre.

Neymar a 2013–2014-es évadban mutatkozott be a Bajnokok Ligájában. A brazil klasszis összesen 26 gólpasszt adott a sorozatban, a debütálása óta vizsgált időszakban senki sem jegyzett ennél több asszisztot. Ebben a periódusban Cristiano Ronaldónak 23 gólpassza van, Ángel Di Maríának 21, Luis Suáreznek 19, Lionel Messinek 18.

• A brazil játékosok közül Neymarnak van a legtöbb gólja (41) és a legtöbb gólpassza a BL történetében (26). Neymar 66 BL-találkozón játszott pályafutása során.

• A 2003–2004-es idénytől nézve három játékos adott legalább harminc gólpasszt a BL-ben: Cristiano Ronaldo, Lionel Messi és Ángel Di María. Utóbbinak a szerdai volt a harmincadik.

• A Bayern legutóbb 2017-ben kapott legalább két gólt egy BL-mérkőzés első félidejében. Az ellenfél akkor is a PSG volt.

• Megszakadt Manuel Neuer elképesztő sorozata. A Bayern világbajnok kapusa egymás után 17 BL-mérkőzésén hagyta el győztesen a pályát, ami rekord. A leghosszabb aktív széria e tekintetben így Robert Lewandowskié, aki 16 egymás utáni győztes találkozónál tart (és nem játszott szerdán a PSG ellen).

• A BayernMünchen a BL-ben negyedszer kapott ki hazai pályán úgy, hogy két gólt szerzett:
2002: Deportivo La Couruna 2–3
2011: Internazionale 2–3
2013: Manchester City 2–3
2021: PSG 2–3


Eric Maxim Choupo-Moting öt gólnál jár a Bajnokok Ligájában (24 meccsen). A 2017–2018-as évadban a Stoke City játékosaként ugyanennyiszer volt eredményes a Premier League-ben. A kameruni csatár a Schalke és a PSG színeiben 18 BL-találkozón összesen kétszer talált be, a Bayernben hat meccsen összesen három gólt szerzett.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
FC PORTO (portugál)–CHELSEA (angol) 0–2 (0–1)

Sevilla, Ramón Sánchez Pizjuán Stadion,zárt kapuk mögött. Vezette: Slavko Vincic (szlovén)
PORTO: Marchesín – Manafá (F. Conceicao, 83.), Mbemba, Pepe, Zaidu – Corona, Grujics, Uribe, Otávio (Toni Martínez, 83.) – Marega (Fábio Vieira, 83.), Luis Díaz. Vezetőedző: Sérgio Conceicao
CHELSEA: É. Mendy – Azpilicueta, Christensen, Rüdiger – R. James (Thiago Silva, 80.), Jorginho, Kovacic (Emerson Palmieri, 90+2.), Chilwell – Mount (Kanté, 80.), Havertz (Giroud, 65.), Werner (Pulisic, 65.). Menedzser: Thomas Tuchel
Gólszerző: Mount (32.), Chilwell (85.)

BAYERN MÜNCHEN (német)–PARIS SG (francia) 2–3 (1–2)
München,
Allianz Aréna, zárt kapuk mögött. Vezette: Mateu Lahoz (spanyol)
BAYERN MÜNCHEN: Neuer – Pavard, Süle (J. Boateng, 42.), Alaba, L. Hernández – Goretzka (Alphonso Davies, 33.), Kimmich – L. Sané, Th. Müller, Coman – Choupo-Moting. Vezetőedző: Hans-Dieter Flick
PSG: Keylor Navas – Dagba, Marquinhos (A. Herrera, 30.), Kimpembe, Abdou Diallo (Bakker, a szünetben) – Danilo Pereira, Gueye – Di María (Kean, 71.), Neymar (Rafinha, 90.), Draxler – Mbappé. Vezetőedző: Mauricio Pochettino
Gólszerző: Choupo-Moting (37.), Th. Müller (60.), ill. Mbappé (3., 68.), Marquinhos (28.)

Források:
UEFA
Opta
MisterChip

LaLigaEnNúmeros
Gracenote
William Hill

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik