BEK: hiába Puskás és Di Stéfano, skót whiskyt ők sem tudtak szerezni

Vágólapra másolva!
2020.05.18. 10:15
null
Alfredo Di Stéfano és Puskás Ferenc
Az egyik vezető spanyol sportnapilap, az As sem feledkezett meg a hatvan évvel ezelőtti BEK-döntőről, amelyben a Real Madrid a négy gólt szerző Puskás Ferenc vezérletével 7:3-ra legyőzte az Eintracht Frankfurtot – ezzel a királyi gárda sorozatban ötödször ült fel Európa trónjára.

 

Tomás Roncero, az újság főszerkesztő két kevésbé ismert anekdotát idézett fel a kerek évforduló alkalmából.

Az egyik a BEK-győzelem megünnepléséhez kapcsolódik. A madridi együttes Glasgow külvárosában, egy gyönyörű erdő közepén lévő szállodában tartózkodott a finálé előtt és után. A szállás közelében egyáltalán nem voltak kocsmák, sőt a játékosok hiába kérték meg Santiago Bernabéu elnököt, engedje el a belvárosba a csapatot, a prezidente nem egyezett bele. Az As írásában az áll, Alfredo Di Stéfano és Puskás Ferenc meggyőzte a hotel recepciósát, hogy a szálloda éttermében koccinthassanak. Az egyik játékos úgy emlékezett vissza, hogy nem tudtak finom skót whiskyt inni, annak ellenére, hogy annak hazájában voltak. A vendéglátók végül üdítővel, naranccsal és süteménnyel kínálták meg a történelmet író futballistákat.

A másik történet főszereplője Marquitoshoz, a királyiak védőjéhez fűződik, aki részese volt mind az öt BEK-győzelemnek 1956 és 1960 között, s nem mellesleg ő a nagyapja a Real Madridban nevelkedő, jelenleg a Chelsea-ben futballozó Marcos Alonsónak. Marquitos skót szoknyában és dudával a kezében szállt le a repülőgépről, amikor a klub hazatért Madridba. A Real Madridot 1954 és 1962 között erősítő labdarúgó megígérte társainak és Bernabéu elnöknek, hogy így fog megjelenni a reptéren, ha legyőzik a németeket. Marquitost a döntő másnapján Santiago Bernabéu keltette, hogy indulnia kell beszerezni a kellékeket. A legenda szerint egyedül a tradicionális skót öltözékbe bújó Marquitos látványa csalt mosolyt a madridi klub elnökének arcára, aki az újabb BEK-serleg ellenére roppant csalódott volt, hogy 1959 után ismét a rivális FC Barcelona nyerte meg a bajnokságot.

Az 1960-as BEK-döntő az M4 Sporton hétfőn 19.15 órától teljes egészében megtekinthető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik