A Chelsea felért Európa tetejére

Vágólapra másolva!
2012.05.19. 19:19
null
A Bajnokok Ligája-csúcson a Chelsea! (fotók: Action Images)
Szombat este a müncheni Allianz Arenára szegeződött a futballrajongók tekintete, a Bayern München és a Chelsea küzdött meg egymással az európai klubfutball legfontosabb címéért. Szó szerint küzdöttek, a mérkőzés csak tizenegyespárbajban dőlt el: a Chelsea javára.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

„A döntők azért vannak, hogy megnyerjük őket" – mondta a mérkőzés előtt Didier Drogba, a Chelsea támadója, akinek véleményét alighanem a világ összes olyan sportolója osztja, aki eljut odáig. Jelen esetben nem éppen döccenőmentesen ért el a Bajnokok Ligája-fináléig a két csapat, ezt jelzik az út mellett lévő „kidőlt" labdarúgók is: a hazai pályán fellépő Bayern Münchenben Holger Badstuber, David Alaba és Luiz Gustavo sem játszhat eltiltása miatt, a Chelsea pedig egy kicsit olyan, mint a Fekete Lovag a Gyalog galoppban (ha már angol csapatról van szó), hiszen ott Braniszlav Ivanovics, Raúl Meireles, Ramires és John Terry „pontozódott ki". Egy dologban egyetértett a két mester a találkozó előtt: egyáltalán nem biztos, hogy behozhatatlan előnyt jelent a hazai pálya.

„Talán éppen ez helyez majd fölösleges nyomást rájuk – spekulált Roberto Di Matteo, az angolok menedzsere, míg kollégája, Jupp Heynckes szerint: – A sanszokat tekintve 50–50, a hazai pálya csak némi előnyt jelent számunkra". A londoniak szerencséjére felépült a mérkőzésre – vagy inkább összedrótozták őket – a két középső védő, David Luiz és Gary Cahill, míg a másik oldalon Brenónak esélye sem volt erre.

A németek kezdője (Neuer – Lahm, Timoscsuk, J. Boateng, Contento – Schweinsteiger, Kroos – Robben, Th. Müller, Ribéry – Gomez) semmilyen meglepetést nem hordozott magában, a Chelsea-be viszont bekerült a középpálya bal oldalára a fiatal Ryan Bertrand. Mi tagadás, a P. Cech – Bosingwa, Cahill, Luiz, A. Cole – Obi Mikel, Lampard – Bertrand, Mata, S. Kalou – Drogba tizenegynél különben is megálmodhatott volna a BL-döntőre Di Matteo, de az is tény, hogy a realitások szerint pár hónapja még magáról a fináléról is csak álmodozhatott...

Egy rekordot már a kezdő sípszó előtt regisztrálhattunk: Bertrand lett az első labdarúgó a BL történelmében, aki a döntőben debütál a sorozatban. A szakértők szerint bevetésével az olasz menedzser Philipp Lahm és Arjen Robben semlegesítését szeretné elérni, vagy legalábbis lendületüket csökkenteni.

A mérkőzés előtti percekben egy utolsó hősies rohamra indultak azok az Angliából érkező szurkolók, akiknek nem jutott a londoniak számára félretett 17 500 jegyből. Közel húszezerre tehető a számuk, de nehogy azt gondoljuk, a bayernesek jobb helyzetben voltak, ott szolid 1.2 millió jegyigénylés futott be. A stadion körül a mérkőzés előtti percekben annyi pénzt kérhetnek a jegyüzérek egy-egy bilétáért, hogy azt le sem merjük írni...

„Nem sok lehetőségünk volt a sérülések és az eltiltások miatt, Cahill és Luiz szerepeltetése kockázatot jelent, de nincs mit tenni. Florent Malouda lesérült, ezért kell kipróbálnunk a helyén Bertrandot. A Bayern kezdője az, amire számítottunk, de mi felkészültünk, és készen állunk" – csípte el az angol közszolgálat egyik mikrofonja Di Matteo gondolatait közvetlenül a kezdés előtt.

A Bayern szurkolói a kezdés előtt sem beszéltek mellé. „A mi városunk. A mi stadionunk. A mi kupánk" – árulta el az általuk összerakott mozaik.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

A MÉRKŐZÉS

Ahogyan azt vártuk, azonnal rohamot vezényelt a német alakulat, de már a második percben némi lépéshátrányba került, amikor Bastian Schweinsteiger sárga lapot kapott kezezésért. Az első öt percben két müncheni kapura lövést is láthattunk: előbb Schweinsteiger próbálkozását blokkolta gyönyörűen Cahill, majd a sárga lapos készített le Toni Kroosnak, aki azonban rosszul célzott. Igyekezett lassítani a játékot a kék mezes vendégalakulat, sikerrel, így a következő percek mezőnymunkával teltek.

Még Didier Drogba is rendre hátra ment védekezni (Fotó: Action Images)
Még Didier Drogba is rendre hátra ment védekezni (Fotó: Action Images)

Az első negyedóra felé tartván megvillant Luiz is, aki a gólhelyzetben fejeléshez felugró Mario Gomez alá olyan sikeresen feküdt oda, hogy megzavarta a támadót a célzásban. Nem sokkal később Bertrand blokkolta Arjen Robben veszélyesnek tűnő lövését a kapu előtt, majd egy rossz Frank Lampard-passz miatt kitört a pánik a Chelsea-védelemben, de megúszták – már ekkor látszott, hogy nem egyszerű dolog elviselni azt, hogy az ellenfél 74 százalékban birtokolja a labdát.

JÓ KAPUSNAK...

A cseh kapus fantasztikus lábreflexe a legszebb David Seamant és Toni Schumachert idézte, de valószínű, hogy ebből ő látta a legkevesebbet. Ha nem dől előre túl korán, aligha fogja meg. Ha megnézzük a félidő statisztikáit, rájövünk, miért dőlt ki...

A 21. percben már kapufáig jutott el a bajor alakulat: Robben közeli lövését a már félig letérdepelő Petr Cech a jobb lábával kotorta a léc és a kapufa találkozásához.

Az újabb ziccer után ismét az angolok akarata érvényesült, és ez bizony nem tett jót a mérkőzésnek, miközben egyre alattomosabb belépőket, szurkapiszkákat láthattunk a gyepen.

Jellemző módon az első épkézláb angol támadáshoz kellett Cahill előretörése, majd a buktatása miatt megítélt szabadrúgásból Juan Mata az első chelsea-s kapura lövést produkálta (de ennek duplán örülhettek a Bayern a kapu mögött ülő fanjai: egyrészt magasan a léc fölött hagyta el a labda a játékteret, másrészt az az ő zsákmányuk lett).

0–0 A FÉLIDŐBEN

Nem született gól az első játékrészben, de ez csak a németek borzasztó helyzetkihasználásán múlott. Ez a statisztikák szerint kevés jót ígér...

Válaszképpen Thomas Müller került helyzetbe, de hiába előzte meg Franck Ribéry beadásánál Lampardot és Ashley Cole-t is, 12 méterről a jobb alsó mellé trafált; majd nem sokra rá ugyanonnan Ribéry lőhetett volna kapura – ha nem a sípcsontjával találja el a labdát.

A félidő hajrájában Robben beadásánál Cahill megforgatta saját magát, így a kissé csodálkozó Gomez 12 méterről szabadon lőhetett, de ő is a nézők közé trafált.

Egyik mester sem cserélt a szünetben, és a második félidő éppen ott folytatódott, ahol abbahagyták a csapatok.

DUPLÁN BÁNHATJA

Gomez több ziccert is elpuskázott, és ez duplán fájhat neki, ugyanis még harcban állt a BL aranycipőjéért.

Az 54. percben Ribéry már a kapuba is betalált, de lesről tette, ám ez is jelezte: a levegőben lóg egy bajor gól.

Ashley Cole viszont nem lógott, hanem repült, mégpedig a levegőben, miután odaért a bal oldalról középre, hogy bevetődjön Robben tízméteres lövésébe, és blokkolja azt.

Ahogyan az a mérkőzés ritmusából adódott, az újabb hazai helyzet után próbálta lopni az időt a Chelsea, bár a rövid passzos játékba egyre több hiba csúszott, és Drogba is egyre fáradtabban harcolt elöl a védőkkel. A londoniak ugyanúgy játszottak, mint a Barcelona ellen: a védelmi négyes valamivel a 16-oson belül sorakozott, a három védekező középpályás pedig négy-öt méterre tőlük, minimális teret adva a németeknek.

A szerencsével sem álltak hadilábon, mert mindig odaért egy-egy fej, láb vagy kar (ez utóbbi Cech részéről) a beadásokra, lövésekre.

A hajrára Di Matteo beküldte Bertrand helyére Florent Maloudát, de ez nem változtatott a játék képén, mert Thomas Müller került ez követően háromszor is helyzetbe: az első kettőt még kihagyta, de Kroos bal oldali beadását közelről a léc alá bólintotta. 1–0

Thomas Müller fejes gólja (Fotó: Action Images)
Thomas Müller fejes gólja (Fotó: Action Images)
KÉPGALÉRIA - A LEGJOBB FOTÓK A DÖNTŐRŐL
KÉPGALÉRIA - A LEGJOBB FOTÓK A DÖNTŐRŐL

A találat felrázta a Chelsea-t, beállt Fernando Torres, a másik oldalon a gólszerzőt pedig a hosszas sérülés után visszatérő védő, Daniel van Buyten váltotta, már csak a várható ívelgetések miatt is.

Ám Didier Drogba csodálatos fejesétől ő sem óvhatta meg kapuját: Mata jobb oldali szögletét a támadó az ötös rövid sarkáról elképesztő „nyakmozdulattal" fejelte a rövid felsőbe. 1–1

Ez a gól Kocsis Sándornak is dicséretére vált volna!

Hogy a dráma fokozódjon, a ráadás utolsó percében szabadrúgást végezhetett el a Chelsea a Bayern kapujától 23 méterre, de Drogba végül fölé lőtt.

Drogba egyenlítő gólja (Fotó: Action Images)
Drogba egyenlítő gólja (Fotó: Action Images)


A hosszabbítás egy Chelsea-helyzettel indult, de társai elrontották passzát, majd a 93. percben a megmentő Drogba Barcelona után itt is összehozott egy teljesen fölösleges 11-est: a 16-os bal sarkánál összekoccantotta Ribéry bokáit.

MINT AZ EDZÉSEKEN

Sejthette Cech, hová tart majd a holland büntetője, mert 2004 és 2007 nyara között egy csapatban futballoztak – a Chelsea-ben.

A letett labdához Arjen Robben állt oda, és ballal a bal alsó felé lőtt, de Petr Cech megérezte, hová fog célozni, és megfogta lövését!

Hogy még rosszabb kedvük legyen a németeknek, a lesérült Ribéry nem tudta folytatni a játékot.

Egy hatalmas sárga lufi egyébként a bal oldali kapufa mellett éppen a gyep felé tartott, és be is gurult oda – ha pár másodperccel hamarabb odaér, talán újra kellett volna rúgni a 11-est. Feldobta az eset a vendégeket, átvették a mérkőzés irányítását, fizikailag ugyanis kezdtek a hazaiak fölé kerekedni.

A villámszünet után hatalmas Bayern-helyzettel folytatódott a játék: Ivica Olic szépen játszott középre, ahol Van Buyten lemaradt passzáról, az üres kaputól két lépésre. A maradék tíz percben egyre-másra dőltek ki a begörcsölt játékosok, de Cahillnek így is volt ereje egy újabb fantasztikusat menteni Gomez elől az ötösön.

Nem is hús és vér, hanem lélek és győzni akarás vitte előre a két csapatot, önkívületi arckifejezéssel rohanták meg egymást az utolsó percekben, túllépve már fizikai fájdalmaik és a savasodás minden határán. Közel húsz hőst láthattunk a pályán, már ekkor tudni lehetett: bármi is lesz a vége, a vesztes holnap tiszta lelkiismerettel nézhet tükörbe.

JÖHETNEK A 11-ESEK!

Pacsizik mindenki mindenkivel, összeölelkeznek a felek, azután jöhetnek a kiszemeltek, akik között ott vannak a tragikus hősök...

Philipp Lahm az első, és jobbal a bal sarokba lő. 10
Juan Mata sorakozik, és ballal a balra eldőlő Manuel Neuerbe lő! 1–0
Mario Gomez jobbal a bal alsóba lő. Cech ezen is rajta volt. 2–0
David Luiz jobbal a bal felsőbe bombáz. 2–1
Manuel Neuer áll oda, és jobbal a jobb alsóba gurít. Cech érezte ezt is, de nem ért oda... 3–1
Frank Lampard következik, jobbal a léc alá durrant. 3–2
Ivica Olic jő, ballal a bal alsót célozza meg, de Cech erre már odaért. Kijárt neki... 3–2
Ashley Cole szintén ballal a bal sarokba lő, félmagasan. 3–3
Bastian Schweinsteiger jobbal a bal kapufára lő. 3–3
Didier Drogba lépdel oda, és kis nekifutás után jobbal a jobb sarokba lő. 3–4

Bajnokok Ligája-győztes a Chelsea, visszaadta neki a sors, amit elvett tőle a tizenegyesekkel elveszített moszkvai fináléban.

KÉPGALÉRIA - AZ ÜNNEPLÉS
KÉPGALÉRIA - AZ ÜNNEPLÉS

Nem úgy indult ez az évad a Chelsea számára, hogy eljut a BL döntőjébe, sőt még meg is nyeri. Hogy mi kellett a londoniak sikeréhez Roman Abramovics pénze mellett? Elszántság, akarat, elképesztő fizikai erőnlét és taktikai vasfegyelem, egy bő, kiegyensúlyozott játékoskeret, a végletekig elszánt labdarúgók – és nagyon nagy adag szerencse.

A Bayern pedig történelmi esélyt szalasztott el azzal, hogy nem tudta Münchenben megverni az ezer sebből vérző Chelsea-t.

Hogy is mondták tegnap az edzők? A hazai pálya semmiképpen sem dönti el a mérkőzést...

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

BAYERN MÜNCHEN–CHELSEA 1–1

(A TV2 felvétele)

A TIZENEGYESPÁRBAJ

(A TV2 felvétele)

BAJNOKOK LIGÁJA, DÖNTŐ
BAYERN MÜNCHEN (német)CHELSEA (angol) 11 – 11-esekkel 34
München, Allianz Arena, 62 500 néző. V: Pedro Proenca (portugál)
BAYERN MÜNCHEN: Neuer – Lahm, Timoscsuk, J. Boateng, Contento – Schweinsteiger, Kroos – Robben, Th. Müller (Van Buyten, 87.), Ribéry (Olic, 97.) – Gomez. Vezetőedző: Jupp Heynckes
Kispad: Butt (kapus), Van Buyten, Petersen, Olic, Rafinha, Uszami, Pranjic
Sérült: Breno
Eltiltott: Alaba, Badstuber, Luiz Gustavo
CHELSEA: P. Cech – Bosingwa, Cahill, Luiz, A. Cole – Obi Mikel, Lampard – Bertrand (Malouda, 73.), Mata, S. Kalou (F. Torres, 84.) – Drogba. Menedzser: Roberto Di Matteo
Kispad: Turnbull, Essien, Romeu, F. Torres, Malouda, P. Ferreira, Sturridge
Sérült:
Eltiltott: Ivanovics, Ramires, Raúl Meireles, Terry
Gólszerző: Th. Müller (83.), ill. Drogba (88.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik