Ki hitte volna?! Amszterdamban jutott tovább a Benfica az Ajax ellen

Vágólapra másolva!
2022.03.15. 20:46
null
Darwin Núnez gólöröme (Fotó: AFP)
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében hiába volt előnyösebb helyzetben a portugáliai döntetlen után az Ajax, hiába dolgozott ki az első félidőben számtalan helyzetet, a második félidőben a hazaiak egyetlen védelmi megingása elég volt a Benficának a gólhoz és egyben a továbbjutáshoz (0–1).

 

BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ
VISSZAVÁGÓ
AJAX (holland)–BENFICA (portugál) 0–1 (0–0)
Amszterdam,Johan Cruijff ArenA.Vezette:Del Cerro Grande (spanyol)
AJAX:Onana – Mazraui, Timber (Kudus, 90+7.), Lisandro Martínez, Blind – Edson Álvarez (Brobbey, 81.), Berghuis (Klaassen, 81.), Gravenberch – Antony, Haller, Tadics.Vezetőedző:Erik ten Hag
BENFICA:Vlahodimosz – Gilberto Júnior (Lazaro, 90+2.), Otamendi, Vertonghen, Grimaldo – Everton (Jaremcsuk, 72.), Weigl, Taarabt (Meité, a szünetben) – Rafa Silva, Darwin Núnez (Diogo Goncalves, 81.), Goncalo Ramos (Paulo Bernardo, 90+1.).Vezetőedző:Nélson Veríssimo
Gólszerző:Darwin Núnez (77.)
Továbbjutott:aBenfica, 3–2-es összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Ajax előtt adódott az első lehetőség, Anthony fejese azonban nem talált el a kaput a 3. percben. Négy perccel később Haller lőtt gólt, ám lesen volt, így maradt a gól nélküli állás. A folytatásban is a házigazda játszott mezőnyfölényben – a 26. percben portugál védelmi hiba után Berghuis tüzelhetett a tizenhatoson belülről, de lövése célt tévesztett. Az első félidő hajrájában két távoli lövésnél is résen kellett lennie a vendégcsapat görög kapusának. Az első játékrészben közelebb járt a gólhoz az Ajax, de nem tudott előnnyel menni a szünetre.

A második félidő ott folytatódott, ahol az első abbamaradt – Tadics lőtt fölé. A 62. percben az egész mérkőzésen veszélyesen játszó Anthony fejelt, ezt is megúszta azonban a lisszaboni gárda. Hiába a hatalmas amszterdami mezőnyfölény, a 77. percben mégis a Benfica szerezte meg a vezetést; jobb oldali szabadrúgás nyománDarwin Núnez fejelt a kapuba. Érdekesség, hogy a hírek szerint a Barcelona sportszakmai tanácsadója, Jordi Cruyff az uruguayi támadó miatt is utazott el erre a mérkőzésre. Négy perccel később kisebb sérülés miatt lecserélték a gólszerzőt.

A hosszabbításban előbb a Benfica előtt adódott hatalmas ziccer, majd az utolsó percben közel járt az egyenlítéshez az Ajax – Darwin Núnez találata döntött, ott van a legjobb nyolc között a portugál együttes. 0–1

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+8. perc: Vége a meccsnek, a Benfica nyert, és bejutott a legjobb nyolc közé. 0–1

90+7. perc: A végén még Brobby került nagy helyzetbe, de Vlahodimosz védett, bár az ajaxos valószínűleg lesről próbálkozott.

90+7. perc: Ez a kávé alighanem lefőtt az Ajaxnak...

90+4. perc: Blind vágta földhöz a labdát idegességében, kapott egy sárgát, akárcsak Gravenberch, aki szövegelt.

90+4. perc: Tadics is elszürkült, küszködik az Ajax.

90. perc: Hét perc a hosszabbítás.

90. perc: Most már húzza az időt a Benfica, amennyire csak tudja. Csak a szokásos... fetrengés, görcsbe állt láb, ilyesmi.

88. perc:Az ajax.nl emlékeztetett arra, hogy az amszterdamiak eddig nyolcszor találkoztak a Benficával az európai kupákban, de csak egyszer kaptak ki. Négyszer ők kerültek ki győztesen, a másik három meccs pedig döntetlenre végződött.

88. perc: Egyfolytában védekezik a Benfica, de jól teszik a dolgukat a vendégek, mert az Ajax egyáltalán nem tud lövőhelyzetbe sem kerülni.

83. perc: Timber kapott sárga lapot túlságosan agresszív ütközés miatt. Ha az Ajax továbbjut, Timber nem léphet pályára az első meccsen.

81. perc: Cserék egyre-másra: Darwin Núnez helyett Diogo Goncalves,Álvarez helyett Brobbey,Berghuis helyett Klaassen a pályán.

80. perc: Tíz perce maradt az Ajaxnak, hogy változtasson a sorsán.

78. perc: Ez volt a Benfica első kaput eltaláló próbálkozása. A legjobbkor. Darwin Núnez a 4. gólját szerezte a BL idei kiírásában.

77. perc: GÓÓÓÓL! VEZET A BENFICA! Szabadrúgást kaptak a portugálok néhány méterre az alapvonaltól, a jobb oldalon, az oldalvonal közeléből. A szöglettel felérő szabadrúgás Grimaldótól remekül jött középre, Onana árnyékra futott, Darwin Núnez pedig 6 méterről a kapuba fejelt. 0–1

75. perc: Darwin Núnez indult be egy látszólag veszett labdára, de mégis utolérte a tizenhatoson belül, Mazraui remek szerelése kellett, hogy ne legyen helyzet.

72. perc: Cserélt a Benfica, Everton helyett Jaremcsuk a pályán.

71. perc: Foggal-körömmel védekezik a Benfica, de most még erre sem volt szükség, mert Antony egy bal oldali szöglet után gyengén találta el a labdát.

67. perc: Goncalo Ramos rúgta meg Gravenberchet, villant is a sárga.

65. perc: Gravenberch tört be a Benfica tizenhatosán belülre, majd három ember között elesett. Nem ért hozzá senki, ezért aztán nem is lett az esetből tizenegyes.

62. perc: Hűha! Blind ment el a bal oldalon, ballal beadott, Antony 11 méterről nem sokkal fejelt a léc fölé.

57. perc: Rafa Silva cselezte be magát a holland tizenhatoson belülre, majd kitette a mellette futó Darwin Núneznak, aki egy szögletet tudott csak elérni.

55. perc: Antony rúgta meg nagy erővel Vertonghent, de ápolás nélkül folytatódhatott a küzdelem.

49. perc: Újabb Ajax-lövés! Tadics fordult le a védőjéről, majd 19 méterről ellőtte, de a kaput nem találta el.

46. perc: A Benfica cserélt a szünetben, Taarabt helyett Meité folytatja.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

Tömegjelenet a Benfica kapuja előtt (fotó: AFP)
Tömegjelenet a Benfica kapuja előtt (fotó: AFP)

 

ELSŐ FÉLIDŐ

45+3. perc: Vége az első félidőnek, gól nincs, a továbbjutás kérdése teljesen nyílt. 0–0

44. perc: Egy szórványos Benfica-támadás után Onana kapus úgy húzta le a labdát, hogy Otamendit és Timbert is letarolta. Úgy tűnik, hogy nagyon fáj a Benfica argentinjának. Jött a hordágy, de lábra állt a cséká, és egyelőre folytatja.

39. perc: Tadics labdáinak szeme van. Ezúttal is kiváló meglátással hozta helyzetbe Berghuist, aki 12 méterről egyszerűen nem találta el rendesen a labdát...

38. perc: Egyelőre a védekezés emészti fel a Benfica minden erejét, támadásra nem futja belőle.

36. perc: Gravenberg is megindult, csak ő a bal oldalról tartott középre, majd 19 méterről jó kis lövést küldött kapura, Vlahodimosz azonban ujjheggyel fölétolta a labdát.

35. perc: Antony húzott befelé a jobb oldalról, majd 19 méterről egy surranó tekerést eresztett meg a védők lába között, és be is gurult volna a jobb alsóba a labda, ha Vlahodimosz nem véd elvetődve.

30. perc: Antonyt buktatták a Benfica tizenhatosának jobb oldalánál, szabadrúgás. Berghuis beadását előbb kifejelték a védők, majd az ismtélését Timber fejelte ügyetlenül fölé.

28. perc: Haller homorított Otamendi mellett a portugál tizenhatoson belül. Túl látványos volt ez ahhoz, hogy tizenegyest adjanak rá.

26. perc: Húha! Egy bal oldali beadást Weigl rossz helyre fejelt a saját ötöséről, éppen Berghuis elé, aki üstöllést rászúrta, de a kaput nem találta el 13 méterről.

25. perc: Nagy játék volt! Az Ajax úgy került helyzetbe a tizenhatoson belül, hogy mindig a jobb helyzetben lévőt keresték, bár végül a Benfica megúszta.

23. perc: Az újabb szöglet utáni lehetőség Taarabt talpalásával holt hamvába.

22. perc: Óriási fogócska után a szögletre Goncalo Ramos érkezett a rövid sarokra, a fejese nem jutott el a kapuig, mert a védők az alapvonalon túlra mentettek.

21. perc: Hosszabb szünet után a Benfica is eljutott az Ajax kapujáig, a jobb oldali szöglet után jött egy a bal oldalról.

19. perc: Nehéz perceket él át a Benfica, egyre-másra jönnek az Ajax szögletei. Most a bal oldalról ívelte be a labdát Tadics,Edson Álvarez fejese eléggé fölément 10 méterről.

17. perc: Jobb oldalról, az oldalvonal mellől jött az Ajax szabadrúgása, a beadást szögletre fejelték a védők, aztán szögletre jött egy bedobás.

14. perc: Darwin Núnez csúnya szabálytalansága után jöhetett az Ajax, a lágy beadást Tadics a kapu elé fejelte, hátha egy berobbanó csapattárs ki tud brusztolni valamilyen lehetőséget, de Vlahodimosz rávetődött a labdára.

10. perc: Ezúttal a jobb oldalról jött a szöglet, Edson Álvarez fejelhetett volna 7 méterről, de sután találta el, veszélytelenül pattogott el a labda a bal alsó mellett.

7. perc: KORAI ÖRÖM. Az Ajax szurkolói nagyon boldogan ünnepelték Haller gólját, de ő nem vigadott, mert tudta, hogy már a neki labdát adó Tadics is lesen volt...

6. perc: Tüntetett a hazai közönség, mert a Benfica nem csupán feltűnt az Ajax kapujának előterében, de volt mersze sokáig passzolgatni is ott. Mondjuk a helyzethez ez is kevés volt...

A Benfica – minden versenysorozatot figyelembe véve – a legutóbbi hét mérkőzésén veretlen, de a listavezető Portóval szemben mégis hátrányba került, mert pénteken 1–1-es döntetlent ért el Vizelában. Veríssimo csapata 26 bajnoki mérkőzésen szerzett 58 pontjával a harmadik helyen áll a tabellán, hat ponttal lemaradva a Sportingtól és 12 ponttal a Portótól.

3. perc: Belekezdett az Ajax rendesen, a közönség biztatása pedig egészen fantasztikus.

2. perc: Csakhogy nem sokáig, mert visszakerült a labda Tadicshoz, középre ívelt, és Antony 5 méterről alig fejelt mellé.

2. perc: Szöglethez jutott az Ajax a jobb oldalon, de olyan cseles volt a kombináció, hogy felszabadítottak a vendégek.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, az Ajax a szokásos fehér-piros mezében játszik, a Benfica tiszta feketében lép pályára.

A mérkőzés előtt a két csapat közös képen ölelkezett össze, és a békéért szállt síkra.

Érdekes, hogy az Ajax legutóbbi hazai győzelme a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában 26 évvel ezelőtt történt. Akkor 1–0-ra a nyert a Dortmund ellen.

Szeretettel köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdődik Amszterdamban az Ajax–Benfica mérkőzés a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

„Az új év kezdete óta mi vagyunk egész Hollandia legjobban teljesítő csapata, vezetjük a bajnokságot, továbbjutottunk a kupában és a Benfica elleni első meccsen is jól teljesítettünk. Ha még ehhez képest is tudtunk javulni, akkor biztos vagyok benne, hogy legyőzzük a Benficát”– mondtaErik ten Hag,az Ajax vezetőedzője, aki magabiztos a visszavágó előtt.

Az Ajax jelenleg kétpontos előnnyel vezeti a holland élvonalat a PSV Eindhoven előtt, a Bajnokok Ligájában pedig ősszel hatalmasat menetelt, hiszen mind a hat meccsét megnyerve lett csoportelső.

A hollandok elefántcsontparti támadója,Sébastien Hallerhét mérkőzésen már 11 gólt szerzett a sorozatban, többek közt az odavágón is betalált. Ő így látja az esélyeket: „Mindenki tudja, hogy milyen stílusban szeretnek futballozni a portugál csapatok. Hatalmas a Benfica támadópotenciálja, ebből a szempontból olyanok, mint mi. Nehéz, de nagyszerű találkozóra számítok.”

A Benfica vezetőedzője,Nélson Veríssimoígy fogalmazott a sajtótájékoztatón:„Tiszteljük az Ajaxot, de az Ajaxnak is tisztelnie kell minket, egyformák az esélyek, és ez az első meccs előtt is így volt. Tudjuk, hogy a hollandok védelmében is vannak gyenge pontok, ezeket kell megtalálnunk:”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik