Az ő fiuk – Bale lesz a cardiffi BL-döntő igazi főszereplője

SZELI MÁTYÁS (CARDIFF)SZELI MÁTYÁS (CARDIFF)
Vágólapra másolva!
2017.06.02. 09:58
null
Gareth Bale nem feledi el, honnan indult, még akkor sem, ha a félénk, halk szavú tiniből közben sztárjátékos lett (Fotó: AFP)
A helyiek hőse, Gareth Bale hazatér Cardiffba a Bajnokok Ligája fináléjára: a Real Madrid sztárjának pályafutása a walesi fővárosban kezdődött el, ahol most elnyerheti a legrangosabb európai kupát.

 

A budapesti hőséget, majd Dél-Manchester rozsdaszínű lakóházait magunk mögött hagyva csütörtökön érkeztünk meg a Bajnokok Ligája döntőjének otthont adó walesi Cardiffba.

A Real Madridot erősítő Gareth Bale ennél jóval hosszabb és kacskaringósabb utat járt be, csakhogy velünk ellentétben oda érkezik meg, ahonnan elindult. Ritka eset, hogy egy futballista a szülővárosában nyerje meg a BL-trófeát. A sorozat történetében eddig két játékosnak sikerült: 1996-ban Angelo Di Liviónak Rómában a Juventus játékosaként, s 2000-ben Nicolas Anelka a Real Madriddal nyert Párizsban.

Gareth Bale 1989-ben született a walesi fővárosban, itt látta élete első futballmérkőzését, amikor édesapja kivitte a Cardiff City régi stadionjába, hogy megnézzék nagybátyját, az akkor profi Chris Pike-ot. Persze itt kezdett el futballozni egy kölyökcsapatban, illetve a környékbeli parkokban és a szülei kertjében. Példaképe a szintén cardiffi születésű Ryan Giggs volt.

A Bale család Cardiff északi részén, a Whitchurch nevű városrészben lakott. A forgalmas belvárosból kifelé haladva egyre inkább külvárosi, majd gyakorlatilag falusias jellegűvé válik a környezet. A házak egyre alacsonyabbakká, a zöldterületek egyre nagyobbakká válnak. Tizenöt perc barangolás után be kellett látnunk: annyi az üres és füves terület, hogy ez ideális környék egy futballimádó gyermeknek.

Az álmatag városrészben azonban nincs nyoma annak, hogy itt hamarosan BL-döntőt rendeznek. A helyi pubban néhány idősebb úr nem azon vitatkozott, melyik csapat nyeri meg a szombati döntőt, azt próbálták kitalálni, ki volt az első futballista, aki 200 ezer fontba került. Bale-ért ennek több mint hússzorosát fizette ki a Real Madrid, de ismerősei szerint megmaradt annak a szerény fiúnak, aki Whitchurch utcáin kergette a labdát.

A srácot kilencévesen fedezte fel a Southampton játékosmegfigyelője, ám továbbra is a „faluban” élt, miközben az angol klub szatellitakadémiájára járt edzeni a másfél órányi autóútra lévő Bathba. Az ismerősei által félénknek, halk szavúnak és udvariasnak leírt fiút sokszor piszkáltak elálló fülei miatt, egy plasztikai műtéttel nemrég letudta ezt a problémát. A helyi Whitchurch Gimnáziumban folytatta tanulmányait, és a Southampton korosztályos csapatai mellett az iskolai együttesben is pályára lépett. Ha pedig kellett, még nem sokkal a profi karrierjének kezdete előtt is beugrott a rögbicsapatba. Ebben az intézményben ismerte meg jövendőbeli párját, két gyermekének édesanyját, Emma Rhys-Jonest.

Mivel tanítási szünet van, nem léphetünk be az épületbe, de a beszámolók szerint a sztár több meze is a folyosókat díszíti, és az is előfordult, hogy amikor az ideje engedte, beállt passzolgatni az őt példaképnek tekintő diákok közé. Bale ugyanis, amilyen gyakran csak teheti, visszajár ide, hiszen szülei – Frank és Debbie – még mindig ezen a környéken élnek, ugyanabban a három hálószobás ikerházban, amelyet apja harminc évvel ezelőtt 12 ezer fontért (átszámítva 4.2 millió forintért) vásárolt. Amikor Gareth a Southamptonban és a Tottenhamben játszott, szinte heti rendszerességgel megjelent a terepjárójával vagy a legújabb sportkocsijával a szülői háznál. A „kisfiú” a beszámolók szerint mára heti 300 ezer fontot keres, a szülők mégis ragaszkodnak a régi házukhoz.

Bár az akkori iskolai csapattársait másfelé sodorta az élet – van, aki tanár, más könyvelő lett, a középhátvéd Sam Warburton pedig a walesi rögbiválogatott csapatkapitánya –, mindegyikük egyetértett abban, hogy Bale már tiniként kimagasló tehetség volt.

Whitchurchben nagyjából kétszáz méterre az iskolától egy hatalmas Bale-graffiti díszíti az egyik falat, s a belvárosban szinte mindenhonnan az ő arcképe köszön vissza. Őt láthatjuk az egyik szponzor óriásplakátjain, a kastélyról lógó zászlók egyikén, míg az egyik fogadóiroda felfogadta a botrányos Cristiano Ronaldo-szobrot készítő alkotót, hogy készítse el a szélső bronzmását az üzletükbe.

Maradjunk abban, hogy ez egy fokkal jobban sikerült.

KÜLÖNLEGES DÖNTŐ

Gareth Bale, a Real Madrid walesi szélsője:

„Különleges döntő előtt állok, csakhogy nem vagyok százszázalékos állapotban. Hat vagy hét hete nem játszottam. Ha a kezdőbe jelölnek, kezdek, de vélhetően nem tudnék kilencven percet futballozni.”

A belvárosban üzleti érdekeltsége is van Bale-nek, három héttel ezelőtt nyitotta meg a sportbárját – néhány percnyire a finálénak otthont adó Millennium Stadiontól –, amelyben nemcsak a tavalyi BL-döntőben viselt meze, hanem Pelé, Diego Maradona vagy Andrea Pirlo aláírt dressze adja a dekorációt. Az alkalmazottak elárulták, a futballista nem tudott részt venni a megnyitón, mert sérüléséből lábadozott Madridban.

Itt pedig elérkeztünk a legégetőbb kérdéshez. A hazájában nemzeti hősként tisztelt walesi ugyan globális szupersztárrá vált, a madridi éveiben rendszeresen sérülésekkel bajlódik, immár hetek óta nem játszott. Bár a döntőre dupla edzésekkel készül, és vélhetően a motivációjával sincs gond, az erőnlétével kapcsolatban már annál több a kérdőjel. Továbbá azt se feledjük, hogy a támadó középpályás Isco az utóbbi hetekben olyan teljesítményt nyújtott, hogy könnyen elképzelhető, Zinédine Zidane inkább neki szavaz bizalmat a kezdőcsapatban.

Persze történhet bármi, nem kérdés, hogy a cardiffiaknak ki a döntő igazi főszereplője.

A helyi srác.

BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ (június 3., szombat)
20.45:
Juventus–Real Madrid (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik