Az Arsenal az extra pihenőért játszik

Vágólapra másolva!
2010.11.03. 17:10
null
Theo Walcott (középen) és Nicklas Bendtner sokat tehet azért, hogy az Arsenal már szerdán továbbjusson <br />(Fotó: Action Images)
Az Arsenal tartal&eacute;kosan is a csoportgyőzelem&eacute;rt l&eacute;p p&aacute;ly&aacute;ra Ukrajn&aacute;ban a Sahtar Doneck ellen. Ha nyer, &eacute;s a Braga pontot vesz&iacute;t Belgr&aacute;dban, m&aacute;r senki sem veheti el a londoniakt&oacute;l az első poz&iacute;ci&oacute;t. A Braga is az Arsenalnak szurkol, de a portug&aacute;l verzi&oacute; szerint a szerb főv&aacute;rosban is idegenbeli győzelem sz&uuml;letik, &eacute;s a selejtezők sor&aacute;n a Celticet, valamint a Sevill&aacute;t is elb&uacute;cs&uacute;ztat&oacute; egy&uuml;ttes es&eacute;lyt kap a tov&aacute;bbjut&aacute;sra.

 

ARSENAL (angol)–SAHTAR DONECK (ukrán)

Az Arsenal már szerdán, két fordulóval a csoportkör befejezése előtt biztosíthatja helyét a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, méghozzá csoportelsőként. Ehhez a Sahtar Doneck otthonában megszerzett esetleges győzelme mellett arra lenne szüksége, hogy a portugál Braga pontot veszítsen Belgrádban a Partizan vendégeként. Az eddigi eredmények alapján a londoniak ukrajnai győzelmére van nagyobb esély, hiszen az Arsenal az első három meccsén 14 gólt szerzett, két hete ötöt rúgott a Sahtarnak.

Persze mindez nem ilyen egyszerű, Arsene Wenger, az „ágyúsok" francia menedzsere is tudja, roppant nehéz mérkőzés vár legénységére. Ugyanakkor a francia szakember is tudja, hogy csapata sűrű menetrendjében aranyat érhet a továbbjutás szerdai kiharcolása, hiszen a következő két BL-meccsét ebben az esetben tét nélkül játszaná az együttes, és pihentethetné legnagyobb sztárjait.

„Biztosan kidolgozták Doneckben, miképpen lehet elkerülni az előző meccsünkön elszenvedett súlyos vereséget, és különben is, jobb csapat a Sahtar annál, amit Londonban mutatott. Európa egyik legjobb együtteséről van szó, amely hazai pályán különösen veszélyes lehet. A nyugat-európai riválisai feladatát már az utazás komplikációi is megnehezítik – mondta a sérült Cesc Fabregas, Robin van Persie, Thomas Vermaelen, Manuel Almunia négyes mellett Andrej Arsavint és Alex Songot is Londonban hagyó Wenger. – Ezzel együtt kiváló lehetőséget kaptunk arra, hogy már most kiharcoljuk a továbbjutásunkat, amit feltétlenül ki szeretnénk használni."

A 14 gólos Arsenalnak hat találatra van szüksége ahhoz, hogy beállítsa a Manchester United Bajnokok Ligája-rekordját, a „vörös ördögök" az 1998–1999-es sorozatban húsz rúgott góllal zárták a hat találkozójukat. A sorozatot végül megnyerő MU a Bröndbynek 11, a Barcelonának 6, a szintén a döntőig menetelő Bayern Münchennek 3 gólt lőtt.

A Sahtar nem foglalkozik az Arsenal esetleges rekordbeállításával vagy -döntésével, csak azzal, hogy visszavágjon az 5–1-ért.

„Türelmetlenül várjuk, hogy otthon is megmérkőzhessünk az Arsenallal, mert a londoni eredmény nem volt fair, teljesen kiegyenlített játék ellenére volt ekkora a rúgott gólok közötti különbség. Korán kaptunk gólt, támadnunk kellett, kinyíltunk hátul, és ezt kihasználta az Arsenal – fogalmazott Mircea Lucescu, a Sahtar román mestere. – Tudjuk, hol hibáztunk, és bízom benne, bizonyítani fogjuk a szurkolóinknak, illetve egész Európának, hogy remek csapatunk van. Legalább olyan jó, mint az Arsenal."

Lucescu, akinek együttese a bragai 3–0-s diadalával már bizonyított, nem számíthat Fernandinhóra és Henrik Mhitarjanra, valamint vélhetően kimarad a csapatból Jadson is.

PARTIZAN BEOGRAD (szerb)–BRAGA (portugál)

Belgrádban a még mindig pont nélkül álló Partizan a továbbjutási reményeinek életben tartásáért küzd, ehhez mindenképpen vissza kell vágnia a Bragában elszenvedett 2–0-s vereségért. Mladen Krsztajics, a szerb gárda 59-szeres válogatott hátvédje reálisan látja csapata esélyeit.

„Belgrádban szinte senki sem várta el tőlünk, hogy továbbjussunk, mondhatni, minden meccsen teher nélkül léphetünk pályára – szólt Krsztajics. – Ez azonban nem jelenti azt, hogy szétszórtak lehetünk, főleg a fiatal játékosoknak kell összeszedniük magukat, és jobban odafigyelniük. A Braga kiváló csapat, fantasztikus támadói vannak, ha a felezővonalnál labdát szereznek, négyen is pillanatok alatt a büntetőterületünkhöz jutnak, és többféleképpen befejezhetik az akciót."

A bragaiak győzelmükkel és a Sahtar esetleges vereségével beérhetik pontszámban az ukránokat. „Remélem, segít nekünk az Arsenal, és akkor a saját kezünkbe vehetjük a sorsunkat" – mondta Lima, a bragaiak brazil támadója.

BAJNOKOK LIGÁJA
H-CSOPORT, 4. FORDULÓ
SAHTAR DONECK (ukrán)–ARSENAL (angol)
Doneck. Vezeti: Busacca (svájci)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
Sahtar: Pjatov – Srna, Csihrinszkij, Rakickij, Rat – Styepanyenko, Gai, Teixeira, Eduardo, Willian – Luiz Adriano. Vezetőedző: Mircea Lucescu
Arsenal: Fabianski – Sagna, Koscielny, Squillaci, Clichy – Eboué, Wilshere, Rosicky – Walcott, Nasri – Samah. Vezetőedző: Arsene Wenger
 
PARTIZAN BEOGRAD (szerb)–SPORTING BRAGA (portugál)
Belgrád. Vezeti: Hansson (svéd)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
Partizan: Sztojkovics – Miljkovics, Szavics, Krsztajics, Lazevszki – Tomics, Moreira, Szmiljanics, Sz. Ilics – Cléo, Boya. Vezetőedző: Alekszandar Sztanojevics
Braga: Felipe – Silvio, Moises, Rodríguez, Echiéjilé – Alan, Madrid, Aguiar, Vandinho – Lima, Paulo César. Vezetőedző: Domingos Paciencia
AZ ÁLLÁS
1. Arsenal 3 3 0 0 14–2 +12  9
2. Sahtar Doneck 3 2 0 1 5–5 6
3. Braga 3 1 0 2 2–9 –7  3
4. Partizan Beograd 3 0 0 3 1–6 –5  0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik