Ancelotti: A maximum kell, ha győzni akarunk!

Vágólapra másolva!
2010.02.24. 14:11
null
Ancelotti tudja, hogy mindent be kell vetni a győzelemhez, de Paolo Maldini (jobbra) játékára már nem számíthat (Fotó: Action Images)
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében José Mourinho, az Internazionale vezetőedzője korábbi csapata, a Chelsea ellen meccsel. A portugál szakember a szerda esti első mérkőzés előtt hangsúlyozta, hiába ismeri jól az ellenfelet, nem lesz könnyű feladat a „kékek” legyőzése, míg Carlo Ancelotti, a londoniak menedzsere úgy véli, a maximumot kell nyújtaniuk, ha nyerni akarnak Milánóban.

A decemberi sorsolás után az olasz, az angol és a nemzetközi sajtó is egyetértett abban, hogy az Internazionale–Chelsea csata lesz a nyolcaddöntő egyik slágercsatája. A középpontban (ahogy azt a portugál mester csapatainál megszokhattuk) ezúttal is José Mourinho áll, hiszen a fekete-kékek vezetőedzője a korábbi együttese ellen meccsel, azonban hiba lenne a párharcot pusztán Mourinho szemszögéből megközelíteni.

SZAVAZÁS

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Tény, a sztártréner (aki 2004 és 2007 között két bajnoki címet, egy FA-kupát, két Ligakupát, és egy angol Szuperkupát nyert a „kékekkel") nagyon jól ismeri az ellenfél játékosait, de ő maga is elismerte, ez nem garantálja a milánóiak sikerét.

„Jól ismerem a Chelsea-t, ám ez nem jelenti, hogy ettől könnyebb lesz a párharc. Néha még nehezíti is a helyzetet, ha sokat tudsz egy gárdáról, és nem megfelelően választod ki azokat az információkat, amelyeket átadsz róla a futballistáidnak. A Chelsea vezetőedzőjeként játszottam a Portóval, abban az évben, amikor eljöttem a portugál klubtól. Az az én csapatom volt, az én játékosaimmal, és mégsem volt könnyű. Egy meccset megnyertünk, a másikat elveszítettük" – idézte fel Mourinho a 2004–2005-ös kiírás csoportkörét.

Ráadásul a 47 éves szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy nem ő az egyetlen, aki szinte mindent tud a ma esti ellenfélről: „Carlo Ancelotti nagyon jól ismeri az Intert, hiszen egész életében az olasz futballban dolgozott, így mindent tud a játékosokról."

„Nem tartok a találkozótól – jelentette ki Ancelotti, a Chelsea menedzsere (aki az AC Milan vezetőedzőjeként 18 tétmérkőzést játszott a városi rivális ellen, és ezekből tizet megnyert). – Ahhoz, hogy legyőzzük az Intert, száz százalékot kell kiadnunk magunkból, de a fekete-kékeknek is a legjobbjukat kell nyújtaniuk, ha győzni szeretnének. Tisztelem az Intert, és jól tudom, hogy nagyon meg akarja nyerni a Bajnokok Ligáját – de ezzel mi is ugyanígy vagyunk."

Ancelotti a nyilatkozatában rátapintott a lényegre: az utóbbi években mindkét csapatnál kimondva-kimondatlanul a Bajnokok Ligája megnyerése számít az első számú célnak (a Chelsea még sohasem végzett az élen a legtekintélyesebb kupasorozatban, míg az Inter 1965 óta vár arra, hogy ismét felülhessen az európai trónra), és az egyikük reményei már a nyolcaddöntő után elszállnak.

Az elmúlt esztendők eredményei alapján a milánóiak őriznek kellemetlenebb emlékeket a sorozat ezen szakaszáról, ugyanis az utóbbi három kiírásban a 16 között búcsúztak a további küzdelmektől – ráadásul két alkalommal angol ellenféllel szemben elvérezve: tavaly a Manchester United, azelőtt pedig a Liverpool bizonyult túl nagy falatnak a milánóiak számára.

Nem valószínű, hogy Mourinho ezúttal Ancelotti orrára kötötte az Inter taktikáját
Nem valószínű, hogy Mourinho ezúttal Ancelotti orrára kötötte az Inter taktikáját

Ez természetesen egyáltalán nem jelenti, hogy a Chelsea biztosra mehetne az Inter ellen, pláne annak ismeretében, hogy Mourinho csapatai hazai pályán szinte verhetetlenek – hangsúlyozzuk, szinte: a Panathinaikosz például 2008. november 26-án 1–0-ra győzött a San Siróban.

A Chelsea mellett szól az a tény, hogy az utóbbi öt idényben a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában angol–olasz párharc esetén nem sok babér termett a dél-európaiaknak. A tizenhárom párosításból (két alkalommal a fináléban találkozott a Premier League és a Serie A egy-egy képviselője) csak három zárult itáliai sikerrel, bár írhattunk volna szűkebb értelemben lombardot is: a Milan az egyetlen olasz alakulat, amely – alkalmanként – túlélte a szembekerülést.

Az Inter és Chelsea egyébként korábban még nem találkozott, azonban a két mester, Mourinho és Ancelotti többször is meccselt már egymással: a 2003-as európai Szuperkupában az olasz trénerakkori együttese, az AC Milan 1–0-ra felülmúlta a portugál irányította Portót, míg az olasz bajnokság előző kiírásában mindketten egy-egy győzelmet jegyeztek a másik ellen.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
INTERNAZIONALE (olasz)–CHELSEA (angol)
Milánó, Giuseppe Meazza Stadion, 20.45. (tv: DigiSport). V: Mejuto González (spanyol)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
Internazionale: Júlio César – Maicon, Lúcio, Samuel, J. Zanetti – D. Sztankovics, Cambiasso, Muntari – Sneijder – Pandev, D. Milito. Vezetőedző: José Mourinho.
Chelsea: P. Cech – Ivanovics, Ricardo Carvalho, Terry, Belletti – Ballack, Mikel, Lampard – Anelka, Malouda – Drogba. Menedzser: Carlo Ancelotti.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik