A Real és az Ajax is visszatalálna a sikerek útjára

Vágólapra másolva!
2010.09.15. 12:42
null
José Mourinho újabb BL-sikerre hajt (Fotó: Action Images)
„Az európai futball két óriása csap össze, két olyan klub, amelyik próbál visszatalálni a sikerek útjára" – vélekedett José Mourinho a ma esti Real Madrid–Ajax mérkőzés előtt. A portugál szakember rátapintott a lényegre, hiszen hiába pihen a madridi vitrinben 9, az amszterdamiban pedig 4 BEK/BL-trófea, az utóbbi években egyik klub sem alkotott maradandót az európai porondon: a királyi gárda sorozatban hat alkalommal a nyolcaddöntőben búcsúzott, az Ajax pedig a 2005–2006-os szezonban szerepelt legutóbb a sorozatban.  

REAL MADRID–AJAX

José Mourinho nem hazudtolta meg önmagát, és nem rejtette véka alá, hogy a Portóval elért 2004-es Bajnokok Ligája-győzelem és a legutóbbi, az Inter vezetőedzőjeként jegyzett siker után ismét felülne Európa trónjára – ezúttal a Real Madriddal.

MOURINHO–JOL 5–1
José Mourinho és Martin Jol hét alkalommal találkozott egymással az angol bajnokságban, amikor előbbi még a Chelsea, utóbbi pedig a Tottenham kispadján ült. Ezekről a meccsekről a portugál szakember őrizhet kellemesebb emlékeket, ugyanis csapata ötször győzött, és csak egyszer szenvedett vereséget.

 

„A Madridnak történelme van ebben a sorozatban, és a klubhoz hasonlóan nekem is – így joggal remélhetjük, hogy közösen is eredményesek leszünk" – nyilatkozta a portugál szakember az Ajax elleni csoportmérkőzés előtti sajtótájékoztatón.

„A Real ugyanannyira akarja a tizedik serleget, mint én pályafutásom harmadik Bajnokok Ligája-győzelmét. Most az a feladatunk, hogy csapatként összecsiszolódjunk, és emellett továbbjussunk a csoportból, és ez egyáltalán nem könnyű – folytatta Mourinho. – A Bajnokok Ligája az a sorozat, amelyet mindenki meg akar nyerni, de apró részletek döntik el a meccseket, ezért általában nem a legjobb együttes diadalmaskodik. Az Ajax a Madridhoz hasonlóan nagy múltú csapat – az európai futball két óriása csap össze, két olyan klub, amelyik próbál visszatalálni a sikerek útjára."

Míg Mourinhónak valóban specialitása a Bajnokok Ligája, addig az Ajax vezetőedzője, Martin Jol most mutatkozik be a legrangosabb európai kupasorozatban. „A világ egyik legnagyobb klubjával játszunk, és ez hatalmas tapasztalat a számunkra – magamat is beleértve. Úgy vélem, amikor a kilencszeres győztes Real Madrid találkozik a négy végső sikert jegyző Ajaxszal, akkor az az egyik legnagyobb mérkőzés egész Európában."

Jol dolgát nehezíti, hogy eltiltás miatt nem számíthat két kulcsembere, Luis Suárez és Jan Vertonghen játékára, de a szakember nem tulajdonít ennek túlságosan nagy jelentőséget. „Hiányuk szokatlan, de így is nagyon motiváltak vagyunk. Igaz ugyan, hogy Suárez szerzi góljaink felét, de biztosak vagyunk benne, hogy nélküle is képesek leszünk betalálni a kapuba egyszer vagy kétszer" – bizakodott a szakember.

A két klub eddig hat alkalommal találkozott egymással az európai kupaporondon, és a mérleg a hollandok felé billen: az amszterdamiak négyszer győztek, egyszer döntetlent játszottak spanyol riválisukkal, és csak egy alkalommal szenvedtek vereséget. Az eddigi utolsó összecsapásra 1995. november 22-én került sor Madridban: az akkor címvédő Ajax 2–0-ra győzött Jari Litmanen és Patrick Kluivert góljával (annak idején a Ferencváros is egy csoportban szerepelt a két óriással).

MAGABIZTOS REAL VS. FIATAL AJAX
 

 

AC MILAN–AJ AUXERRE

Bár a Real Madrid–Ajax összecsapás némiképp a háttérbe szorítja a csoport harmadik nagyágyúját, az AC Milant, de a milánóiak meccse is izgalmasnak ígérkezik, hiszen a francia Auxerre ellen feledtetnék a hétvégi, Cesena elleni vereséget.

„Remek a csapat morálja, nagyon sokat beszélgettünk a hétvégi mérkőzésről, alaposan kielemeztük a látottakat. Furcsa találkozó volt, nem játszottunk jól. Természetesen a szurkolók és a sajtó is többet vár egy olyan csapattól, mint az AC Milan" – nyilatkozta Massimiliano Allegri, a piros-feketék vezetőedzője.

„Élőben nem láttam az Auxerre-t, de több mérkőzésüket is megnéztem videón. Ezek alapján úgy vélem, óvatosnak kell lennünk, mivel elöl és a szélen is gyors játékosaik vannak. Nem lesz könnyű mérkőzés, nem hibázhatunk – különösen a védőink nem" – tette hozzá a szakember.

 

G-CSOPORT
REAL MADRID (spanyol)–AJAX (holland)
Madrid, Santiago Bernabéu, 20.45. Vezeti: Skomina (szlovén)
A várható kezdőcsapatok:
REAL MADRID: Casillas – Arbeloa, R. Carvalho, Pepe, Marcelo – X. Alonso, Khedira – P. León, Özil, C. Ronaldo – Higuaín. Vezetőedző: José Mourinho
AJAX: Stekelenburg – Van der Wiel, Ooijer, Alderweireld, Anita – De Jong, Enoh, De Zeeuw – Szulejmani, el-Hamdaui, Emanuelson. Vezetőedző: Martin Jol
 
AC MILAN (olasz)–AJ AUXERRE( francia)
Milánó, San Siro, 20.45. Vezeti: Balaj (román)
A várható kezdőcsapatok:
MILAN: Abbiati – Zambrotta, Bonera, Nesta, Antonini – Ambrosini, Pirlo, Seedorf – Pato, Ibrahimovic, Ronaldinho. Vezetőedző: Massimiliano Allegri
AUXERRE: Sorin – Hengbart, Coulibaly, Mignot, Grichting – Pedretti, Ndinga – Oliech, Le Tallec, Birsa – Jelen. Vezetőedző: Jean Fernandez
KÖVESSE AZ EREDMÉNYEK ALAKULÁSÁT AZ NSO–N!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik