A mesterek Anelkát és Fabregast dicsérik

Vágólapra másolva!
2010.09.16. 13:38
null
Wengernek nagyon tetszett Fabregas Velának kiosztott gólpassza (Fotó: Reuters)
Amíg kedden a Manchester United és a Tottenham Hotspur sem tudott győzelemmel kezdeni a Bajnokok Ligájában, addig a szerdán pályára lépő két angol csapat, az Arsenal és a Chelsea begyűjtötte a három pontot – ráadásul könnyedén. A „kékek” az európai porondon is az angol bajnokságban eddig tőlük megszokott gólgazdag előadással rukkoltak ki, 4–1-re győztek a szlovák Zilina vendégeként, de az „ágyúsok” még erre is rátettek egy lapáttal, és 6–0-ra tömték ki a Bragát.

 

Zilina–Chelsea

„Valamennyi mérkőzésen nagyon nehéz játszani a Bajnokok Ligájában – értékelte a szlovákiai mérkőzést Carlo Ancelotti, a Chelsea menedzsere. – Az első félidőben mégis remekül kezdtünk, fantasztikus futballt mutattunk be, a második játékrész azonban teljesen máshogy alakult. A Zilina sokkal nagyobb nyomást helyezett ránk, a védelmünk azonban nagy meccsen van túl.”

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri a Bajnokok Ligáját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„A kulcs Anelka volt. Fantasztikus mérkőzést játszott. Sokat mozgott, rendre megjátszható volt, s többször helyzetbe került” – dicsérte két gólt szerző játékosát az olasz szakember. Cseh kollégája, Pavel Hapal sportszerűen elismerte, hogy a jobbik együttes győzelmével ért véget a találkozó: „A Chelsea megmutatta, mennyire erős csapat. Ez a meccs jó lecke volt számunkra.”

Érdekesség, hogy a mérkőzés 79. percében csereként pályára lépő Joshua McEachren lett a sorozat történetének első játékosa, aki a Bajnokok Ligája 1992. november 25-i startját követően született: a londoniak fiatal tehetsége 1993. március 1-jén jött napvilágra. „Ha van rá lehetőség, szívesen adok lehetőséget fiatal játékosoknak, hogy fejlődjenek, tapasztalatot gyűjtsenek. McEachran fantasztikus tehetség, és még nagyon fiatal” – adott magyarázatot Ancelotti arra, hogy miért cserélte le az egyébként jól teljesítő Joszi Benajunt.

Arsenal–Braga

A selejtezőben a Sevillát búcsúztató Braga újabb bravúrban bízva érkezett az Emirates Stadionba, aztán csúfos kudarccal távozott – a portugáloknál nagyobb vereséget eddig még egyetlen újonc sem szenvedett első BL-csoportmérkőzésén.

Az Arsenal 6–0-s gálájának vezéralakja Cesc Fabregas volt, és Arsene Wenger, az „ágyúsok” menedzsere nem is fukarkodott a világbajnok középpályást dicsérő szavakkal a találkozó után.

„A fiatal játékosok számára hatalmas lehetőség, hogy az ő oldalán játszhatnak. Ha tizennyolc éves vagy, mint mondjuk Jack Wilshere, és Fabregast látod, rengeteget tanulhatsz tőle – kezdte Wenger. – Igaz, az emberek gyakran elfelejtik, hogy még ő is csak huszonhárom éves, de teljesen más dimenzióban futballozik. Nagyon tetszett, hogy gólpasszt adott Velának, ahelyett, hogy ő maga lőtt volna kapura, mivel ez is mutatja, hogy igazi vezér, egyáltalán nem önző.”

Mivel a nyári átigazolási szezon egyik nagy slágere Fabregas Barcelonába költözése volt, a francia szakember ezúttal sem kerülhette ki az erre vonatkozó kérdéseket. „Azt hiszem, Cesc szereti az Arsenalt. Az emberek kételkedtek ebben, de én sohasem. Tizenhat évesen érkezett hozzánk, és élvezi azt a futballt, amit játszunk. Mi más kell a boldogsághoz?”

A Braga vezetőedzője, Domingos Paciencia érhetően csalódottan nyilatkozott a mérkőzés után. „Nem ilyen eredményben reménykedtünk. Mindig kockázatot kell vállalni, ha topcsapat ellen lépsz pályára, de túl sok hibát követtünk el, nagyon rosszul játszottunk. Ennek ellenére szeretném megjegyezni, hogy a Braga nem annyira rossz csapat, mint amennyire annak látszott. A klub most ismerkedik a Bajnokok Ligája légkörével, tanulnunk kell ebből a kudarcból, és arra kell figyelnünk, hogy ne ismétlődjön meg.”

Pacienciát aligha vigasztalja, de tény, hogy nem a Braga az első portugál csapat, amely „megég” az Arsenal vendégeként: a londoniak hazai meccseiken eddig 17 gólt lőttek luzitán ellenfeleiknek, és egyszer sem kapituláltak.

EMLÉKEZTETŐ
F-CSOPORT, 1. FORDULÓ 
Olympique Marseille (francia)–Szpartak Moszkva (orosz) 0–1
G: Azpilicueta (81. – öngól)
MSK Zilina (szlovák)–Chelsea (angol) 1–4
G: Oravec (55.), ill. Essien (13.), Anelka (24., 28.), Sturridge (48.)
EMLÉKEZTETŐ
H-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Sahtar Doneck (ukrán)–Partizan Beograd (szerb) 1–0
G: Srna (71.)
Arsenal (angol)–Braga (portugál) 6–0
G: Fabregas (9., 53. – az elsőt 11-esből), Arsavin (30.), Samah (34.), Vela (69., 84.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik