A DNS-ében van a kapusposzt: Alisson Becker

Vágólapra másolva!
2019.05.29. 09:06
null
Végy egy jó kapust. Ez az egyik legnagyobb klisé, és egyúttal az egyik legnagyobb igazság a labdarúgásban. Ékes példa lehet erre Alisson Becker és a Liverpool FC esete. Az előző nyáron Rómából 62.5 millió euróért szerződtetett – ezzel három hétig, Kepa Chelsea-be igazolásáig világrekorder – kapus az első angliai idényében csupán 22 gólt kapott, s az ellenfeleknek 21 meccsen nem sikerült bevenniük a kapuját. Bár a hőn áhított angol bajnoki cím egy pont híján nem jött össze a Liverpoolnak, Alisson számos egyéni elismerést nyert. Szombaton pedig Bajnokok Ligája-győzelemmel vigasztalódhat – ő és az egész csapat. Mindezt egy évvel azután, hogy elődje, Loris Karius két kapitális hibát is elkövetett a Real Madrid ellen 3–1-re elbukott kijevi fináléban. De ki is ő? 
MOTTÓNAK

„Csak egyvalamit tudok tanácsolni a fiatal kapusoknak. Higgyetek magatokban és az álmaitokban. Gyerekként arról álmodtam, hogy az Internacional mezében védhessek. Majd arról, hogy a brazil válogatottéban. Mindezt sikerült elérnem. Azért sikerült, mert hittem az álmaimban, és hittem Istenben. Istennek tartozom hálával azért, mert Novo Hamburgóból, Dél-Brazíliából eljuttatott engem Liverpoolig. Mindig is azt éreztem, hogy komoly tervei vannak velem. Légy elhivatott, dolgozz olyan keményen, amilyen keményen csak tudsz, és legyen meg a hited. Ennyi. Nincs más titok.”
(Alisson – LFC Globe, 2018. október)

Alisson Becker sorsa már születésekor egész egyértelmű volt. Édesapja és nagyapja is labdarúgókapus volt, és az ifjú Alisson még járni is alig tudott, amikor öt évvel idősebb fivére, a jelenleg a portugál élvonalbeli Belenensesben játszó Muriel Becker szintén védeni kezdett. Az már csak hab a tortán, hogy édesanyja szintén kapus volt – igaz ő a kézilabdában jeleskedett. A fiúcska minden mérkőzésen ott volt, ahol apja, vagy testvére pályára lépett.

Szabadidőnkben mindig a testvérem barátaival játszottunk. Én voltam a legkisebb, így többnyire engem választottak utolsónak, és nem maradt más, minthogy a kapuba álljak. De hogy őszinte legyek, az első perctől kezdve ezt élveztem a legjobban – ha védhettem. Állandóan a bátyámat figyeltem, ő mit, hogyan csinál. Mindig inspirált” – tekintett vissza az LFC Globe által szemlézett interjúban a kezdetekre.

Tízéves koráig a Porto Alegrében szerepelt, majd testvérét követve az Internacional játékosa lett. Itt járta végig a szamárlétrát, mígnem 2013-ban, 21 évesen – többszörös utánpótlás válogatottként – megkapta élete esélyét: az első számú kapus eltiltása miatt a Cruzeiro elleni bajnokin bemutatkozhatott a profik között. Az 1–1-es döntetlent hozó mérkőzésen a meccs embere az újonc kapus lett.

Alisson balra, Muriel jobbra – egy fotó az Internacional edzéséről, 2013-ból (Fotó: ESPN)
Alisson balra, Muriel jobbra – egy fotó az Internacional edzéséről, 2013-ból (Fotó: ESPN)

Nagyon különleges volt az egész. Egyszer csak egy csapatban találtam magamat azokkal a játékosokkal, akik korábban a hőseim voltak. Azt gondoltam, ennél jobb érzés nincs a világon. A kedvenc csapatom mezében voltam, és azt tettem, amit a legjobban szeretek, védhettem” – emlékezett vissza Alisson az első fellépésére, amit később még 114 tétmérkőzés követett az Internacionalnál.

Pedig nem volt egyszerű helyzetben: bemutatkozásakor az AC Milan és a brazil válogatott korábbi legendájával, a veterán Didával és a testvérével, Muriellel kellett megküzdenie a csapatba kerülésért. Mindezt úgy, hogy nem is olyan régen még közel járt ahhoz, hogy lemondjon a profi futballal kapcsolatos terveiről. Tinédzserként kifejezetten alacsony, ám kissé pufók volt, testalkata miatt az edzők ritkán rakták be a csapatba

Emlékszem, tizennégy éves lehetett. Egyik idegenbeli meccsünkre készültünk, a gyerekek kaptak egy kis szabadidőt. A város főterén botlottam belé, egy nagy zacskó keksszel és csokoládéval a kezében. Odajött hozzám és szó nélkül odaadta – mesélte az angol FourFourTwo-nak Durgue Vidal, a brazil klub utánpótláscsapatainak kapusedzője – Plusz gyakorlatokat tartottunk neki, és ez a túlsúlyán segített is, de még mindig nem volt elég magas.”

Mint az FFT megjegyzi: 15 éves koráig ő volt korcsoportjában a legalacsonyabb kapuspalánta. A következő esztendőben aztán 17 centit nyúlt, s az Internacional gyorsan aláíratta vele élete első profi szerződését…

Alisson az Internacionalban (Fotó: AFP)
Alisson az Internacionalban (Fotó: AFP)
CSODACIPŐK
Nemcsak a felmenők miatt lett családi vállalkozás a futball Alissonéknál. Édesapja, és unokatestvérei Novo Hamburgóban cipőtervezéssel és gyártással foglalkoznak, így fivérével, Muriellel az Internacional utánpótláscsapatait úgy járták végig, hogy mindig a család saját készítésű stoplisait viselték.

Muriel és a példamutatása nélkül nem válhattam volna profivá. Nem csak a testvérem, a legjobb barátom és a példaképem egy személyben, mind a mai napig.”

Példaképeknek egyébként sem volt híján. A goal.com-nak adott 2018-as interjúban elárulta, a tv-ben mindig az 1994-es vb-n remekelő és aranyérmet szerző Cláudio Taffarel mérkőzéseit akarta nézni. Később az európai klubfutballt figyelve Gianluigi Buffon gyakorolt rá nagy hatást.

2015 telén döntenie kellett. A két olasz gigász, a Juventus és az AS Roma minden követ megmozgatott, hogy megszerezze az Internacionaltól. Az erőviszonyokat tekintve a torinóiak lettek volna a befutók, a rómaiak mellett viszont az állandó játéklehetőség szólt. Az Arsenaltól kölcsönvett Wojciech Szczesny szerződése az idény végén lejárt, Rudi Garcia vezetőedző pedig azt ígérte Alissonnak, hogyha a fővárosi klubot választja, ő lesz az első számú választás kapusposzton.

Nagyszerű lett volna Buffonnal készülni. Gyerekként sokszor próbáltam utánozni őt. De az én döntésem volt, hogy ne a Juventusba, hanem a Romába igazoljak. Tudtam, hogy a Juvéban nem kapnék annyi lehetőséget. Ki mert volna Buffonnal versenyezni akkor?” – tette fel a költői kérdést a FourFourTwo hasábjain.

Az élet azonban csúnyán megtréfálta az akkor 23 éves brazilt.

Alisson hiába szerette volna ezt elkerülni, az első európai idényét végig a kispadon töltötte (Fotó: AFP)
Alisson hiába szerette volna ezt elkerülni, az első európai idényét végig a kispadon töltötte (Fotó: AFP)

Garciát még tavasszal menesztette a Roma vezetősége, a helyére kinevezett Luciano Spalletti pedig kapcsolatait latba vetve elintézte, hogy Szczesny még egy évig az olasz fővárosban maradjon. Az ekkor 8 millió euróért klubot váltó Alisson – bár épp ezt szerette volna elkerülni – első európai idénye kezdetén a kispadon találta magát. S még csak nem is Buffon mögött…

Alisson a Roma összes bajnokiját onnan is nézte végig. Ekkor már felnőttválogatott volt, a brazil tizenegyben – akárcsak anno az Internacionalnál – elsőként Dunga szavazott számára bizalmat. Azzal viszont, hogy nem játszott, könnyen veszélybe kerülhetett volna a helye a nemzeti csapatban is. Példaképei egyike, az ekkor a válogatott kapusedzőjeként dolgozó Taffarel viszont kezeskedett érte.

Minden adottsága megvan ahhoz, hogy a brazil válogatott és a világ meghatározó kapusai közé emelkedjen. A legfontosabb tulajdonsága a magabiztossága. Tisztában van a képességeivel és azzal a munkával, amit elvégez. Kész minden lehetőséget megragadni a bizonyításra, amit csak az élettől kap” – mondta a játékosként a Serie A-t is megjárt Taffarel a Gazzettának.

2017 júliusában az egy évvel korábban kiszemelt brazil helyett Szczesny lett a Juventus kapusa. A lengyel távozása megnyitotta az utat Alisson számára a római kezdőbe.

S ő élt a lehetőséggel…

Alisson első tapasztalata az Anfielden nem volt a legjobb (Fotó: AFP)
Alisson első tapasztalata az Anfielden nem volt a legjobb (Fotó: AFP)

A 2017–2018-as kiírásban a Roma 38 bajnokin 28 gólt kapott, s Alissont a liga legjobb kapusának választották. Ami ennél is fontosabb: a rómaiak nemcsak odahaza, hanem Európában is remekül teljesítettek és elődöntőig meneteltek.

Alisson a BL-negyeddöntőben négy gólt kapott az FC Barcelonától a Camp Nouban, a visszavágón viszont parádézott, a Roma 3–0-ra nyert és idegenben szerzett több góljának köszönhetően kiejtette a katalán együttest. A legjobb négy között a Liverpool következett…

Már akkor nagy hatással volt rám, amit az Anfielden tapasztaltam. Más mérkőzésre számítottunk, mint lett belőle. Győzni mentünk Liverpoolba, és nem tiszteltük eléggé az ellenfelet, azt hittük be tudjuk majd nyomni őket… Hát nagyon nem így történt – idézte fel a The Guardiannek adott interjúban első liverpooli élményét, a 2018-as elődöntőben 5–2-re elvesztett első mérkőzést. – A meccs atmoszférája így is lenyűgözött. Ez az élmény meghatározó volt, amikor később a jövőmről döntöttem.”

A visszavágón, köszönhetően Alisson bravúrjainak, illetve a másik kaput őrző Karius bizonytalanságának, a Roma majdnem megtréfálta a Poolt. Végül 7–6-os összesítéssel, egyetlen gólnyi előnnyel jutott csak tovább az angol gárda.

Amikor felkerültem az Internacional első csapatához, no abban volt kockázat. Néhányan talán fogadásokat is kötöttek, meddig maradok majd. Hasonló volt a helyzet, amikor eljöttem Brazíliából és megérkeztem Rómába. Rengeteg kockázat volt a lépésben. Új kontinens, új kultúra és akkor a futballszakmai kérdésekről nem is beszéltünk… De amikor aláírtam a Liverpoolhoz, abban nem volt. Nagyra értékelem, hogy néhányan azt gondolták, megérek egy ennyire őrült összeget. De ami számomra sokkal fontosabb, az a velem szemben megfogalmazott elvárás volt. Nyugodt vagyok. Mindig is keményen dolgoztam, s eztán is keményen fogok, olyan keményen, mint amilyen nagy az átigazolási díjam volt. Így pedig nem lehet gond” – mondta ősszel.

Alissont nem viselte meg az Anfield és a 62.5 millió eurós vételár jelentette nyomás (Fotó: AFP)
Alissont nem viselte meg az Anfield és a 62.5 millió eurós vételár jelentette nyomás (Fotó: AFP)

Alisson annak ellenére sem gondolja úgy, hogy a világ két legjobb kapusa közé tartozna, hogy a transzferdíjak tekintetében – a Jürgen Kloppék által kifizetett, s már említett 62.5 millió euróval – ő a második legdrágább játékos a poszton.

Sokat nézem Jan Oblakot, ő és talán Marc-André ter Stegen, aki a világon jelenleg a legjobb. A pénz nem igazán érdekel. Persze jó visszajelzés, hogy a Liverpoolnak ennyit értem, azt mutatja, valamit jól csinálok. De hogy én lennék a legjobb? Nem hiszem” – mondta a goal.com-nak.

A szerződtetése volt az a lépés, amit meg kellett lépnünk. Az árral nem kell foglalkoznia és nekünk sem. Ilyen jelenleg a piac. Lehetőségünk volt megszerezni a világ egyik legjobb kapusát, és ha az ember ilyen lehetőséggel találkozik, nem kell, hogy sokáig gondolkozzon – csak a tulajdonosok hozzájárulását kell megszerezni” – jellemezte Klopp, amikor hivatalos lett a brazil érkezése az Anfielden.

Ha most újra megkérdeznék, aligha mondana mást. Alisson posztja legjobbjai közé tartozik – ezt nem egy meccsen bizonyította már liverpooliként is, legutóbb például az FC Barcelona ellen 4–0-ra megnyert elődöntőben az Anfielden. Ám a legfőbb bizonyíték majd az lesz, ha június 2-án, csapattársaival együtt Bajnokok Ligája-győztesként ébred fel.

A Liverpool 2018–2019-es idényében szintén kimagasló teljesítményt nyújtó, a Premier League legjobb játékosának választott holland védőről, Virgil van Dijkről szóló portrénkat ide kattintva olvashatja!

BAJNOKOK LIGÁJA 2018–2019
DÖNTŐ

Június 1., szombat

21.00: Tottenham Hotspur (angol)–Liverpool FC (angol) (TV: M4 Sport – élőben az NSO-n!)
Madrid, Wanda Metropolitano (Atlético-stadion)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik