A Dinamo abban gyenge, amiben a Ferencváros sem erős

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2020.12.08. 14:38
null
„Csak a földön” – ahogy a Ferencváros és a Dinamo első meccsén sem láthattunk parázs légi csatákat, valószínűleg a visszavágó sem a levegőben dől majd el (Fotó: Árvai Károly)
A labdarúgó Bajnokok Ligája G-csoportjában a Ferencváros ellen készülő Dinamo Kijev még nem tudta megmutatni a valós erejét. Az FTC elleni, 2–2-vel záruló budapesti meccsen csak az első félidőben játszott jól, míg a Juventus és a Barcelona ellen az ukránoknak sem volt reális esélye a pontszerzésre. Ezért a Dinamo selejtezős meccseit, az AZ és a Gent elleni győzelmeket alapul véve vizsgáltuk meg, mire is számíthat a Fradi a sorsdöntő, kijevi meccsen – mint ismert, a magyar bajnok győzelem (vagy hatgólos döntetlen) esetén készülhet az Európa-liga tavaszi folytatására.

A Bajnokok Ligája G-csoportjában a Dinamo Kijev a Ferencvároshoz hasonlóan két-két vereséget szenvedett a Juventustól és a Barcelonától. Így ha az ukrán csapat valódi erősségeit szeretnénk felmérni, akkor érdemes a Dinamo három selejtezős meccsét megvizsgálni. Mircea Lucescu csapata mind a három találkozóját megnyerte a selejtezőben: a holland AZ (2–0) és kétszer a belga Gent ellen (otthon 3–0, idegenben 2–1) győzött úgy, hogy hét gólt szerzett és csak egyet kapott. Nem mellesleg hárompontos előnnyel az ukrán bajnokságot is vezeti a Dinamo, igaz, a 2. helyen álló címvédő Sahtartól éppen egy hónappal ezelőtt, november 8-án 3–0-s vereséget szenvedett hazai pályán.

A DINAMO LEGFŐBB ERŐSSÉGE A SZÉLSŐJÁTÉK

A Dinamo Kijev legnagyobb erősségét a széleken vezetett, gyors, egyritmusú támadások jelentik. Labdaszerzések után azonnal a jobb vagy a bal oldalra passzolják a labdát, egyből indulnak vele a kapu felé, a szélről pedig középre passzolják. Jól mutatja a különbséget ezen a téren a Ferencváros és a Dinamo összesített csoportkörös statisztikája: míg a kijeviek összesen 18 pontos beadást hoztak össze (60 kísérletből) az eddigi meccseiken, köztük a két sztárcsapat a Juventus és a Barcelona ellen, addig a Ferencvárosnak ez csupán hatszor sikerült 50 próbálkozásból. Persze a Ferencváros játéka nem is annyira a szélről középre passzolt labdákra, sokkal inkább a támadók mélységi kiugratására épül.

A dinamósok gyakran nem beívelik, hanem erőből belövik, laposan bepasszolják középre a labdát, amire aztán többen is érkezhetnek. Mivel a középre adott labdákra lendületből érkező támadókat a középső védőknek sokszor nem sikerül felvenniük, gyakran ütemet tévesztenek, szabálytalankodnak a védők. A selejtezőkkel együtt 10 gólt szerzett ebben a BL-idényben a Dinamo, ebből hármat 11-esből (a Fradi ellen is büntetőből szereztek vezetést az ukránok).

Egyébként a Dinamo az említett tíz gólja közül a három 11-es mellett négyet szerzett jobbról vagy jobb oldali beadásból, hármat pedig balról, de ebből csak egyet fejjel.

DINAMO KIJEV–AZ 2–0

A LUXEMBURGI TITKOS FEGYVER ÉS A 19 MILLIÓ EURÓS GÓLVÁGÓ

Fontos kérdés lehet, hogy milyen szerepet kap majd a Ferencváros ellen a luxemburgi válogatott Gerson Rodrigues, aki az előző idényben 23 tétmeccsen nyolc gólt szerzett, az új évadban pedig a selejtezők során három találkozón kettőt, viszont a csoportkörben négy találkozón még egyszer sem volt eredményes. A Fradi ellen Budapesten csak egy percet kapott, utána megküzdött a koronavírussal, de legutóbb a Juventus ellen már kezdő volt, majd a bajnokságban megint csak egy percet kapott. Olyan típusú csatár, aki visszalép a labdákért a középpályára, és fontos szerepet játszik a támadásépítésben, ha kell ő indítja a szélsőket.

A selejtezőben az AZ ellen az egyik gólt ő szerezte a jobb oldalról, a másodiknál pedig tőle indult a támadás. Egyelőre azonban kérdéses, hogy a Ferencváros ellen kezd-e, amolyan titkos fegyver lehet azok után, hogy mostanában kevesebb szerephez jutott.

A Dinamo főszereplője ebben az idényben a Budapesten 11-esből eredményes, a csapat házi góllövőlistáját is vezető Viktor Cihankov, aki 17 tétmeccsen jegyzett nyolc gólt és három gólpasszt az idényben. Nem véletlen, hogy a 23 éves jobbszélsőt tartják a kijeviek legértékesebb játékosának, a Transfermarkt 19 millió euróra becsüli az értékét.

DINAMO KIJEV–JUVENTUS 0–2

A DINAMO GYENGÉJE A FEJJÁTÉK

A Dinamo Kijev fő gyengéje védekezésben a fejjáték. Ebben a BL-idényben, a selejtezőkkel együtt 14 gólt kapott az ukrán csapat, ebből négyet fejjel szereztek az ellenfelek. Kettőt közvetlen szöglet után (egyet a Gent, egyet a Barcelona), viszont az egyiknél, a barcelonai Martin Brathwaite egy csúsztatott fejest továbbított a kapuba lábbal. Amúgy a csoportkörben Gerard Piqué (Barcelona), Álvaro Morata (Juventus) és Federico Chiesa (Juventus) fejelt gólt a Dinamónak. A nem túl erős fejjátékhoz az is hozzátartozik, hogy nincsenek kimondottan magas védői a csapatnak, a legutóbb a Juve ellen vagy Budapesten az FTC ellen kezdő védelemből senki sem éri el a 190 centit.

BARCELONA–DINAMO KIJEV 2–1

Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy a Ferencvárosnak sem a fejjáték az erőssége. A Ferencváros mezőnyjátékosai közül Lasa Dvali az egyetlen, aki eléri a 190 centit (ő 191). A Ferencváros a csoportkörben öt gólt szerzett, a selejtezők során kilencet, de a 14-ből csupán egyet ért el fejjel, Myrto Uzuni révén, de azt sem szögletből szerezte.

Azt tehát leszögezhetjük, aligha a fejjáték fogja eldönteni a 21 órakor kezdődő mérkőzést, sokkal inkább az, hogy a Ferencváros meg tudja-e állítani a szélen a Dinamo támadásait, illetve tud-e annyi helyzetet kialakítani elöl a Tokmac Nguen, Uzuni, Olekszandr Zubkov támadó trió (de idevehetjük a várhatóan csereként beszálló, a csoportkörben már kétgólos Franck Bolit is), amellyel megnyerheti a mérkőzést. Hiszen a Fradinak alapvetően győznie kellene (az iksz csak akkor lehet elég ha legalább hat gól születik) ahhoz, hogy tavasszal az Európa-ligában folytathassa szereplését.

JUVENTUS–DINAMO KIJEV 3–0

DINAMO KIJEV–BARCELONA 0–4

BAJNOKOK LIGÁJA
G-CSOPORT, 6. FORDULÓ
December 8., kedd

21.00:Dinamo Kijev (ukrán)–Ferencváros (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00:FC Barcelona (spanyol)–Juventus (olasz) (Tv: Spíler1) – élőben az NSO-n!

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Barcelona5516–2+1415
2. Juventus54111–4+712
3. Dinamo Kijev5143–13–101
4. FERENCVÁROS5145–16–111

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Babják Bence (szöveg), Török Attila (fotó)

A G-CSOPORT EDDIGI EREDMÉNYEI
1. FORDULÓ
Október 20., kedd
Dinamo Kijev (ukrán)–Juventus (olasz) 0–2 (Morata 46., 84.)
FC Barcelona (spanyol)–Ferencváros 5–1 (Messi 27. – 11-esből, Fati 42., Coutinho 52., Pedri 82., O. Dembélé 89., ill. Haratin 70. – 11-esből)

2. FORDULÓ
Október 28., szerda
Juventus (olasz)–FC Barcelona (spanyol) 0–2 (O. Dembélé 14., Messi 90+1. – 11-esből)
Ferencváros–Dinamo Kijev (ukrán) 2–2 (Nguen 59., F. Boli 90., ill. Cihankov 28. – 11-esből, De Pena 41.)

3. FORDULÓ
November 4., szerda
FC Barcelona (spanyol)–Dinamo Kijev (ukrán) 2–1 (Messi 5. – 11-esből, Piqué 65., ill. Cihankov 75.)
Ferencváros–Juventus (olasz) 1–4 (F. Boli 90., ill. Morata 7., 61., Dybala 73., Dvali 81. – öngól)

4. FORDULÓ
November 24., kedd
Juventus (olasz)–Ferencváros 2–1 (C. Ronaldo 35., Morata 90+2., ill. Uzuni 17.)
Dinamo Kijev (ukrán)–FC Barcelona (spanyol) 0–4 (Dest 52., Braithwaite 57., 70.– a másodikat 11-esből, Griezmann 90+2.)

5. FORDULÓ
December 2., szerda

Ferencváros–FC Barcelona (spanyol) 0–3 (Griezmann 14., Braithwaite 20., O. Dembélé 28. – 11-esből)
Juventus (olasz)–Dinamo Kijev (ukrán) 3–0 (Chiesa 21., Cristiano Ronaldo 57., Morata 66.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik