A Bundesliga Beckhamje, aki válaszolt a lipcsei edző kihívására

Vágólapra másolva!
2020.03.28. 11:31
null
Marcel Sabitzer a duplájával oroszlánrészt vállalt a Tottenham kiejtéséből (Fotó: Török Attila)
A koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag megállt a sportvilág, ennek apropóján pedig most van idő összeszedni azokat a témákat, amelyekre a szokásos dömping során kevesebb idő jutna. Így kerülhetett elő a lipcsei Marcel Sabitzer, akit a Bundesliga hivatalos honlapján nem kisebb formátumú játékoshoz hasonlítottak, mint David Beckham.

 

EMLÉKEZTETŐÜL – BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ
VISSZAVÁGÓ
RB Leipzig (német)–Tottenham Hotspur (angol) 3–0
(Sabitzer 10., 21., Forsberg 87.)
Továbbjutott: az RB Leipzig, 4–0-s összesítéssel

A 26 éves osztrák jobbszélső hazai duplájával oroszlánrészt vállalt José Mourinho Tottenhamjének kiejtéséből – „pechjére” aznap Josip Ilicic mesternégyest jegyzett a Valencia otthonában. Most azonban eljött az ő ideje!

A GÉNJEIBEN VAN A PROFI FUTBALL


Az 1994. március 17-én született Marcel édesapja, Herfried is profi futballista volt, és játszott a Red Bull Salzburg jogelődjének számító Casinóban, valamint a LASK Linzben és a Grazer AK-ban is, az osztrák válogatottban pedig hatszor léphetett pályára. Érdekesség, hogy unokatestvére, Thomas Sabitzer is profi játékossá vált, a 19 éves középpályás nyáron igazolt a LASK Linzhez, és mostanában kezdi bontogatni a szárnyait az osztrák Bundesligában élen álló csapatban.

Édesapja, Herfried Sabitzer (jobbra) is profi futballista volt (Fotó: AFP)
Édesapja, Herfried Sabitzer (jobbra) is profi futballista volt (Fotó: AFP)



MÁR FIATALON FELHÍVTA MAGÁRA A FIGYELMET – 16 ÉVESEN GÓLT SZERZETT A FELNŐTTEKNÉL

Marcel 2000-ben az Admira Villachnál kezdte labdarúgó-pályafutását, majd rövidesen a Grazer AK akadémiájára nyert felvételt, ahol rendületlenül termelte a gólokat, míg egy 2007-es cikk arról értekezett, hogy Herfried Sabitzer fia iskolai bajnoki címig vezette a csapatát, a döntőben duplázva.

A tehetség 2008-ban az Austria Wien utánpótlásrendszerébe került, de egy évvel rá már az Admira Wackernél szerepelt, ahol 2010. szeptember 14-én a felnőttek között is bemutatkozhatott, tíz nappal később pedig gólt is szerzett a másodosztályt megnyerő együttesben.

Az újonc remekül teljesített a Bundesligában is, hősünk öt találatot jegyzett, miközben a csapat bronzérmesként kvalifikálta magát a nemzetközi porondra.

Remekelt a Rapid Wiennél (Fotó: AFP)
Remekelt a Rapid Wiennél (Fotó: AFP)


IDÉNY KÖZBEN VÁLTOTT – REMEKELT A FŐVÁROSBAN

Az Európa-liga selejtezőjében a Zalgiris kiejtéséből két gólpasszal vette ki a részét, ám a Sparta Praha ellen már ő sem tudott segíteni. Az új kiírásban viszont nem ment annyira jól az Admirának, 2012-t a 10 csapatos liga nyolcadik helyén fejezte be a gárda, 2013 januárjában pedig a harmadik helyen álló Rapid Wienhez igazolt – a Transfermarkt adatai szerint 350 ezer euróért cserébe.

A bécsieknél az Austria elleni derbin debütált, majd egy hétre rá a Red Bull Salzburg ellen már gólt is szerzett, a bronzérmet szerző együttesben hat kanadai pontig (3+3) jutott a tavaszi szezon során.

A 177 centi magas, jobblábas játékos a 2013–2014-es kiírásban 29 bajnokin hét góllal és négy gólpasszal járult a bécsiek ezüstéremig tartó meneteléséhez, ezzel pedig már „nem kerülhette el”, hogy külföldről is felfigyeljenek rá.

Az egyetlen salzburgi idényében megállíthatatlan volt (Fotó: AFP)
Az egyetlen salzburgi idényében megállíthatatlan volt (Fotó: AFP)


ALÁÍRT LIPCSÉBEN, MAJD POSTAFORDULTÁVAL MENT VISSZA SALZBURGBA – MICSODA IDÉNYT FUTOTT!

A 2014 nyarán friss feljutóként egyelőre csak a másodosztályra készülő lipcseiek első igazolása volt – potom 2 millió euróért –, viszont rögtön a négyéves szerződése megkötésekor megbeszélték a felek, hogy egy évig még Ausztriában, a testvércsapat salzburgiaknál pallérozódik az akkor 20 esztendős, de már négyszeres válogatott futballista.

„Marcel óriási fejlődésen ment keresztül az előző idényben a Rapidnál. Kulcsjátékosa volt a bécsieknek, technikás, dinamikus és jó értelemben vett agresszív futballista, nem érdemtelenül került be az osztrák válogatottba. Az én szememben ő az egyik legérdekesebb fiatal labdarúgó Ausztriában, aki nálunk tovább fejlődhet” – mondta szerződtetésekor Ralf Rangnick, a lipcseiek sportigazgatója.

Hát nem tévedett.

A bajnoki címmel és kupagyőzelemmel záruló salzburgi évad során igazi mindenesként – balszélső, csatár, visszavont támadó, jobbszélső – 39 hazai tétmérkőzésen 26 gól és 21 gólpassz volt a mérlege!

A 2014–2015-ös idényben még Salzburgban volt Gulácsi Péter csapattársa, azóta pedig a lipcseieknél (itt már Willi Orbán személyében újabb válogatott játékosunkkal szerepelhetett egy gárdában), mindannyian tevékeny részesei voltak a Bundesligába jutásnak. A zömmel árnyékékként használt osztrák nyolc gólt és öt gólpasszt tett a közösbe, s a 2016-os Eb egyik lehetséges felfedezettjeként számolhattunk be róla.

A 2016-os Eb-n Cristiano Ronaldóval is összemérhette az erejét (Fotó: AFP)
A 2016-os Eb-n Cristiano Ronaldóval is összemérhette az erejét (Fotó: AFP)

 

AZ ÉLVONALBAN SEM LASSÍTOTTAK

A 2009-ban óriási célokkal életre hívott lipcsei együttes rögvest megnyerte az ötödik ligát (Oberliga Süd), majd harmadik nekifutásra a negyedosztályt (Regionalliga Nordost) is, a következő idényt pedig második helyen zárta a harmadosztályban, így rögvest szintet lépett.

A 2015–2016-os ezüstéremmel összejött az élvonalbeli szereplés, és a lendület megmaradt: a gárda ugyanúgy 20 győzelemmel, hét döntetlennel és hét vereséggel zárt a második helyen. Az évad végére már szinte kizárólag csak jobbszélsőként játszatott futballista is hasonlóan teljesített, a nyolc góljához négy assziszt társult.

ROBBANÁSSZERŰEN NÖVEKEDETT AZ ÉRTÉKE
A 2016-os Eb idején az értékét még csak 4 millió euróra taksálta a Transfermarkt, ami már így is a duplája volt a lipcsei szerződése megkötésekor lévőnek, de 2017 februárjában már 8 milliónál tartott, az idény végére 13 milliónál, az év végére pedig 18 milliónál. 2018 áprilisában 25 millióra növekedett, ezt sokáig tartotta, majd múlt októberben emelkedett 30 millióra, decemberre pedig már 40-re. Nem kérdés, hogy a következő aktualizálásnál ennél legfeljebb csak több lehet az értéke.

A KETTŐS TERHELÉS MÁR SOKNAK BIZONYULT – AZ ÉV LABDARÚGÓJA LETT AUSZTRIÁBAN

A 2017–2018-as BL csoportkörében a lipcseiek a Besiktas és a Porto mögött harmadikként végeztek – az osztrák játékos három egymást követő meccsen adott gólpasszt –, az Európa-ligában pedig a Napolit és a Zenitet kiejtve a negyeddöntőig jutottak. A kettős terhelés viszont rányomta a bélyegét a bajnoki szereplésre, és bár április elején még a negyedik helyen állt a klub, végül csak hatodikként zárt. Sabitzert a sérülések sem kímélték, a válla miatt kétszer is hosszabb időre kidőlt, de így is eljutott 34 tétmeccsig és 14 kanadai pontig (5+9). Egyénileg jól sikerült számára az idény, 2017 végén megválasztották az év legjobb futballistájának Ausztriában – ezzel megtörte David Alaba hatéves szériáját –, együttese pedig 2018 áprilisában 2022-ig meghosszabbította a szerződését.

Az újabb El-szereplés lényegesen rövidebb ideig tartott: noha a csoportkör összejött, és az első három találkozón hat pontot szerzett a gárda, a másik hármon csak egyet, így a hibátlanul záró Salzburg mellett a Celtic is megelőzte. Így viszont lehetett a hazai porondra fókuszálni, és a döcögős kezdés ellenére novemberben már BL-helyen állt az RB Leipzig, márciustól kezdve pedig nem engedte ki a harmadik helyet a kezéből, miközben a kupában döntőig menetelt – ott azonban a Bayern München túl erősnek bizonyult. Sabitzer 43 ütközetben vett részt, zömében valóban harcias szellemben, hiszen 11 kanadai pontjára (5+6) ugyanennyi sárga lap is jutott.

AZ ÁTTÖRÉS ÉVE – FELELT AZ EDZŐ KIHÍVÁSÁRA


„Az előző idényben hiányzott egy kis higgadtság a kapu előtt, ezt most visszaszereztem” – idézte a Tottenham elleni duplázást és ezzel együtt a lipcseiek BL-negyeddöntőbe jutását követően a Bundesliga hivatalos oldala Sabitzert.

Az már az első meccsen látszott, hogy készen áll a szintlépésre, az Union Berlin elleni nyitányon mind a négy gólból kivette a részét (1+3), és 25 bajnoki alatt megduplázta a tavalyi termését (négyről nyolcra javult). A Német Kupában három mérkőzésen háromszor volt eredményes, a BL-ben pedig hét fellépésen négyszer, ám ez nem jelenti azt, hogy a társairól megfeledkezett volna, nyolc gólpassz is összejött a 15 találata mellett. Emellett az öltözőben is vezérnek számít, Willi Orbán sérülése után január óta ő az együttes csapatkapitánya.

„Mindig azt mondtam, hogy több gólveszélyt akarok a középpályáról, ezt egyértelműen magára vállalta. Rendkívül fontos játékos számunkra” – mondta rólaJulian Nagelsmann, a lipcseiek edzője.

Pontrúgásait David Beckhaméihez hasonlították (Fotó: AFP)
Pontrúgásait David Beckhaméihez hasonlították (Fotó: AFP)

 

BECKHAMHEZ HASONLÍTOTTÁK

A játékstílusával kapcsolatban a bundesliga.com David Beckhamhez hasonlította: gólerős középpályás, remek pontrúgásokkal. Bár az angol klasszissal ellentétben nem annyira a szélhez kötött, de nagyszerű a lövőtechnikája, így szabadrúgásokból is eredményes tud lenni – persze ebben azért még jócskán elmarad a korábban a Manchester Unitedot, a Real Madridot, a Milant, a PSG-t és a Los Angeles Galaxyt is erősítő Beckstől. A rúgótechnikával kapcsolatban kiemelik a Zenit elleni – valóban parádés – gólját, és azzal zárják a bekezdést, hogy ha a Bundesligában kutatunk valakit, aki valóban úgy képes becsavarni, mint Beckham, akkor nem kell Sabitzernél tovább keresgélni.

„Marcel olyan játékos, aki mindent belead kilencven percen keresztül, rengeteget gürizik a csapatért és a védekezésből is keményen kiveszi a részét. Elképesztő mennyiséget fut, vannak jó technikai megmozdulásai, most pedig már a gólszerzésben is jeleskedik” – mondta ezt már Franco Foda, az osztrák válogatott kapitánya a gárda kiválóságáról.

A ZENIT ELLENI PARÁDÉS GÓLJA

RB Leipzig English (from ) on Twitter

No, we're still not over it One more time for your #UCL Goal of the Week #DieRotenBullen https://t.co/aNpzmPwcC5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik