A Bayern, a továbbjutás és a Pandev-hatás

Vágólapra másolva!
2011.11.02. 15:26
null
Jupp Heynckes vezetőedző és egy titkos nápolyi megfigyelő a Bayern edzésén (Fotó: Reuters)
A Bayern München kiharcolhatja a továbbjutást, a Villarreal az Európa-ligáért zajló versenyfutásból is kiszállhat – e két szélsőség között szóródnak a ma esti két mérkőzés következményei a labdarúgó Bajnokok Ligája A-csoportjában. A topligás kvartettben szerdán a Bayern a Napolit fogadja, a Manchester City a Villarrealnál vendégeskedik.

BAYERN MÜNCHEN–NAPOLI

Ha a Bayern München legyőzi a Napolit, s közben a Manchester City nem nyer a Villarreal otthonában, a bajor csapat továbbjutása máris biztossá válik – ez lehet az extra motiváció a házigazda számára Münchenben. A közelmúltbeli olaszországi mérkőzés tapasztalatai persze óvatosságra intenek, csakúgy, mint Jupp Heynckes mester megfigyelései a nápolyiak legutóbbi bajnokiján (Catania, 1–2).

Az alkalmazást bemutató galéria 
megtekintéséhez  kattintson a képre!
Az alkalmazást bemutató galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

„Az edzőjük öt játékost is pihentetett a szokásos kezdő tizenegyből, ez mutatja, milyen ambíciókkal készülnek ellenünk. Agresszívek, fegyelmezettek, sokat futnak labda nélkül, bárkinek képesek rettentően megnehezíteni a dolgát – mondta a bajorok szakvezetője. – De ezt figyelembe véve is kellően széles a taktikai repertoárunk ahhoz, hogy ne nekünk kelljen az ellenféléhez igazítanunk a hadrendünket. Nekik a kontrázás marad."

A nemrégiben megműtött Arjen Robbenen és Brenón kívül a legjobb erők állnak a német szakvezető rendelkezésére – vagyis a kisebb sérülésből lábadozó Bastian Schweinsteiger és Daniel Van Buyten bevetésre kész.

„Ha jól emlékszem, a Bayernnek öt játékosa is volt az ötvenes Aranylabda-listán. Nem tudom, a Barcelonának mennyi volt, de szerintem ennek a két csapatnak volt a legtöbb – így Walter Mazzarri, a Napoli edzője, aki elismerte azt is: még egy idény eleji felkészülési meccs is libabőrössé tenné embereit a müncheni arénában. – De hát hasonló volt a szituáció akkor is, amikor a Manchester Cityhez utaztunk. A folytatásra nyilván mindenki emlékszik."

Valóban, az angliai meccs 1–1 lett, csakúgy, mint a Napoli és a Bayern előző csatája – mindkét eredmény a továbbjutásért makacsul harcban álló olasz csapat felkészültségét dicséri. Összességében a Bayernnek ezúttal is lesz mitől tartania – az olaszok szervezettségén túl például a Pandev-hatástól is.

Goran Pandev ugyanis az a labdarúgó, akinek góljával legutóbb csapat (még az Inter tavasszal) BL-meccset tudott nyerni Münchenben; a bajorok a legutóbbi tíz hazai BL-csatájukból csak azt az egyet nem nyerték meg. A nyáron csapatot váltó Pandev most kisebb izomsérüléssel küzd, de ott van a nápolyi keretben – nem úgy az eltiltott Paolo Cannavaro, valamint a sérült Walter Gargano, Miguel Angel Britos és Marco Donadel.

EGYÉNILEG A BAYERN, CSAPATBAN A NAPOLI A JOBB – FECZESIN

VILLARREAL–MANCHESTER CITY

Miközben a Manchester Cityről a média az elmúlt órákban leginkább megint a kegyvesztett Carlos Tévez kapcsán cikkezett, nem árt fejben tartani: ha az angol bajnokság listavezetője szerdán nem szerez pontot (de leginkább hármat) Spanyolországban, eddig közepesnek minősíthető BL-kalandja tovább nehezedik.

Roberto Mancini menedzser mindent egybevetve bizakodó. A meccs előtti sajtótájékoztatón arról beszélt, évtizedek óta nem volt ilyen jó pozícióban a klub, de persze ahhoz, hogy a Premier League első helyét megtartsák, és a Bajnokok Ligájában elérjék az egyenes kieséses szakaszt – „keményebben kell dolgoznunk, bizonyos területeken javulnunk kell".

„Most megfelelő szintű az önbizalmunk, amiben nagy szerepe van a Villarreal közelmúltbeli legyőzésének, hiszen egy BL-tapasztalattal bőven felvértezett csapatról van szó – mondta Mancini. – Nem győzöm hangsúlyozni, az én játékosaim többsége még csak most ismerkedik ezzel a sorozattal, amelyben szerintem nehezebbek a meccsek, mint a Premier League-ben. Például az El Madrigalban sok kiváló csapat szenvedett már, nekünk is nagyon oda kell tennünk magunkat, ha győzni akarunk. Még úgy is, ha az ellenfél négy-öt fontos játékost nélkülöz majd."

Mario Balotelli edzésben (Fotó: Reuters)
Mario Balotelli edzésben (Fotó: Reuters)

Az említett Tévez mellett a sérült Owen Hargreaves sincs ott a City utazó keretében, ellenben Mario Balotelli letöltötte eltiltását, így az idényben először BL-meccset játszhat.

A Villarrealnál eközben oly népes a sérültek tábora, hogy többféleképp is csoportosíthatjuk az eseteket, például így: Giuseppe Rossi, Cani, Cristián Zapata és Nilmar a térde miatt kényszerül hosszabb-rövidebb kihagyásra, Javier Camunas, Marco Rubén és Marcos Senna egyéb egészségi okból.

S ebben a helyzetben még a megoldásra váró feladat is könyörtelen: ha a „sárga tengeralattjáró" története során először elszenvedi egymás után a negyedik BL-vereségét is, aligha álmodozhat tovább tavaszi európai szereplésről. Éppen ezért Juan Carlos Garrido vezetőedző amolyan személyiségpróbának látja a szerda esti mérkőzést:

„A fiatal játékosok éppen ilyen szerepre vágynak: a falnak szorítva megmutathassák egy nagy klub ellen, hogy milyen sokra képesek. Az esélytelenség megsokszorozza az erőnket. Két hete többet érdemeltünk volna Manchesterben. Most két választásunk van: eleve lógó orral pályára lépni, vagy megpróbálni felnőni a feladathoz. Természetesen az utóbbit kíséreljük meg."

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-CSOPORT, 4. FORDULÓ
BAYERN MÜNCHEN (német)–NAPOLI (olasz)
München, Allianz Arena, 20.45 (tv: Digi Sport). Vezeti: Kuipers (holland)
A várható kezdőcsapatok
BAYERN MÜNCHEN: Neuer – Rafinha, J. Boateng, Badstuber, Lahm – Luiz Gustavo, Schweinsteiger – Th. Müller, Kroos, Ribery – Gomez. Vezetőedző: Jupp Heynckes
NAPOLI: De Sanctis – Campagnaro, Fernández, Aronica – Maggio, Gökhan Inler, Dzemaili, A. Dossena – Hamsík, Lavezzi – Cavani. Vezetőedző: Walter Mazzarri
VILLARREAL (spanyol)–MANCHESTER CITY (angol)
Villarreal, El Madrigal, 20.45. Vezeti: Pedro Proenca (portugál)
A várható kezdőcsapatok
VILLARREAL: Diego López – Mario, Gonzalo, Musacchio, Catalá – Marchena, Bruno – Borja Valero, De Guzmán, Hernán Pérez – Joselu. Vezetőedző: Juan Carlos Garrido
MANCHESTER CITY: Hart – Richards, Kompany, Lescott, Clichy – Nasri, Yaya Touré, Milner, David Silva – Balotelli, Agüero. Menedzser: Roberto Mancini
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bayern München 3 2 1
5–1 +4 7
2. Napoli 3 1 2 4–2 +2 5
3. Manchester City 3 1 1 1 3–4 –1 4
4. Villarreal 3 3 1–6 –5 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik