Marcelo Bordon (Schalke, balra) elől Bruno Alves (középen) és Helton (jobbra, mindkettő Porto) közös erővel tisztáz egy beívelést
Reuters
Marcelo Bordon (Schalke, balra) elől Bruno Alves (középen) és Helton (jobbra, mindkettő Porto) közös erővel tisztáz egy beívelést

Századik nemzetközi kupamérkőzésére készült a Schalke, amely a szép jubileumot az ötvenedik győzelemmel tette volna még felejthetetlenebbé. Ebben a Porto próbálta meg megakadályozni a németeket, de végül összejött a házigazdák elképzelése. A találkozóra alaposan rányomta a bélyegét a korai gól: a hazaiak inkább előnyüket őrizték, mintsem növelték volna azt, a vendégek meg nem hozták saját formájukat.

„Tudtuk, hogy nehéz és szoros meccs vár ránk – nyilatkozta a lefújást követően Slomka. – Remekül kezdtünk, gyorsan megszereztük a vezetést, és több lehetőségünk is adódott a második találatunk megszerzésére, mint a Portónak az egyenlítésre. Tulajdonképpen 1-0-s győzelemről álmodtunk. A második félidőben nehezebb dolgunk volt. Előfordult, hogy csak a szerencsének köszönhettük, amikor megúsztuk az egyenlítést. Eközben azért nekünk is adódott lehetőségünk az előny növelésére, de nem tudtunk élni vele. Tisztában vagyunk, hogy a Porto milyen erős otthon, de előnyünk tudatában rákészülhetünk a kontrajátékra, ami viszont nekünk kedvez.”

„A korán bekapott gólnak köszönhetően végig hátrányban játszottunk - mondta Jesualdo Ferreira -, nem is tudtunk a képességeinknek megfelelő teljesítményt nyújtani az első félidőben. A második játékrészben pedig nem találtuk a hazaiak játékának a megfelelő ellenszerét. A 0-1 tulajdonképpen nem rossz kiindulási alap a hazai visszavágóra. Rosszul játszottunk, különösen támadójátékunkból hiányzott az átütőerő.”

EMLÉKZETETŐ - BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS:

SCHALKE 04 (német) – FC PORTO (portugál) 1-0 (1-0)
Helyszín: Gelsenkirchen, Arena Aufschalke
Nézőszám: 53951
Játékvezető: Laurent Duhamel (francia)
Asszisztensek: Stephane Duhamel, Christoph Capelli (franciák)

A KEZDŐCSAPATOK:
SCHALKE 04 FC PORTO
1 Neuer 1 Helton
18 Rafinha 14 Joao Paulo
5 Bordon 3 Pedro Emanuel
20 Krsztajics 2 Bruno Alves
2 Westermann 13 Fucile
10 Rakitic 8 Lucho González
13 Jones 6 Paulo Assuncao
8 Ernst 16 Raul Meireles
3 Kobiasvili 9 Lisandro
14 Asamoah 19 Farias
22 Kuranyi 7 Quaresma
Vezetőedző: Vezetőedző:
Mirko Slomka Jesualdo Ferreira

Gólszerző: Kuranyi (4.)
Csere: Rakitic h. Grossmüller (76.), Asamoah h. Halil Altintop (81.), Kuranyi h. Vicente Sánchez (89.), ill. Farias h. Sektioui (56.)
Sárga lap: Jones (45+2.), Ernst (68.), Grossmüller (85.)