nemzetisége:
spanyol
28/3
születési hely:
Madrid
ideje:
1976.10.31.
pozíció:
védekező és támadó középpályás, csatár
magassága:
181 cm
súlya:
76 kg
korábbi klubjai:
CSK Bamako, Omilos Filathon Iraklion, Vitesse Arnhem, Lyon
sikerei:
BL-győztes (1998, 2000, 2002), európai Szuperkupa-győztes (2002), Világkupa-győztes (1998, 2003), spanyol bajnok (1997, 2001, 2003, 2007, 2008), spanyol Szuperkupa-győztes (1997, 2001, 2003, 2008), U-19-es Eb-győztes (1995), U-21-es Eb-győztes (1998), az Év csapatának tagja Spanyolországban (2000)

A spanyol "Spice Boy", José Maria, akit mi csak Gutiként ismerünk, az a játékos, aki a leginkább megosztja a Real szurkolóit és vezetőségét. Pedig milyen jól kezdte futballkarrierjét, ugyanis azon a napon született, amelyiken Diego Maradona. Madridi születésű lévén a Realban kezdett el komolyabb szinten játszani, 18 évesen már a Real C-ben, s egy év múlva pedig már a nagyok között is bemutatkozhatott. Jorge Valdano volt az, aki a pályára küldte - 2003 őszén vele, mint technikai igazgatóval vívott késhegyre menő csatát a szerződéshosszabbítás miatt...

Pechjére védekező középpályásként számolt vele az argentin mester, azaz a világklasszis csapatkapitánnyal, Fernando Redondóval kellett volna konkurálnia... Akkori "B-csapattársai" közül csak Jaime és Víctor tudott bekerülni a nagyok közé - őket később el is adták Capello távozása után a Depornak. Guti a tartalékok között támadó középpályásként rendszeresen játszott, 11 gólt is lőtt - bár tisztában voltak tehetségével, sem Capello, sem Heycknes alatt nem volt stabil kezdő a legjobbak között. 1998-ban az utánpótlás-válogatottban is bemutatkozhatott, akikkel Európa-bajnoki aranyat nyert - Inaqui Saez később a felnőtteknél is volt a kapitánya. Salva, Garcia Calvo, Valerón, Guerrero és Michel Saldago társaságában védekező középpályásként játszott - remekül! 1999. 05. 05-én bemutatkozhatott a felnőttválogatottban is a horvátok ellen (Camacho volt akkoriban a szövetségi kapitány), bár tipikusan realos módon a klubjában még messze nem volt kezdő! Del Bosque érkeztével jött el az ő ideje: a fiatalokat nagy sikerrel beépítő mester kezdőként számított Gutira, ráadásul csatárként! 2000 nyarán olyan jól játszott, hogy több csapat, még a Milan is érdeklődött iránta. Zűrös magánélete miatt a bulvárlapok címlapján több alkalommal is szerepelhetett: barátnőit naponta váltogatta, divatbemutatókon szoknyákban mutogatta magát, s együtt élt egy színésznővel (Bibi Fernández), akit eredetileg férfiből operáltak nővé... Ekkoriban Pirri, a technikai igazgató mindenképpen el akarta adatni őt Sanz elnökkel.

De felváltotta őket Valdano és Perez, ráadásul megsérült Morientes is, így nagy szükség lett rá. Ekkoriban Guti élete nagy formájában szinte a hátán vitte a Realt: 15 meccsen 10 gólt lőtt, sőt, a hétköznapokon is megkomolyodott, családot alapított (egy nővel!!!): Arantxa Benító TV-bemondónőt vette el, akivel azonban 2003 végén összeveszett. 2001 végén súlyosan megsérült, így az ázsiai VB-ről is lemaradt, pedig végig tagja volt a selejtezőkön a hispán kereteknek. 2002 őszén újra nagy formába lendült, remekül ment neki a játék, a BL-ben pl. az AS Romát szinte egyedül verte meg. Egy év elteltével Ronaldo érkezése miatt újfent a középpályára szorult vissza, s Bosque remek védekező középpályást faragott belőle: nem csak a védekezéssel törődött, de zseniális passzaival rengeteg gólt is előkészített. Meghosszabbították szerződését is - pedig David Beckham az ő helyére érkezett -, kivásárlási ára 40 millió euró! 2003-ban a válogatottban is visszaszerezte helyét, a németek elleni barátságos mérkőzésen még gólt is lőtt - ám újabb sérülése miatt az egész őszt ki kellett hagynia. Tavasszal sem nyújtott meggyőző formát, így, bár több EB-selejtezőn is pályára lépett, mégsem merte Sáez elvinni őt Portugáliába. Camacho, Ramón és Luxemburgo kezei alatt sem számított a kezdő tagjának a viharos 2005-ös szezonban, igaz, a VB-selejtezőket vívó nemzeti csapatnak így is tagja maradt.

Ha pályára lép, nincs rá panasz: lelkesen, keményen védekezik, kiváló ütempasszokkal tudja kiugratni Raúlt (Ronaldo nem hajlandó a futásra), zseniálisan lát a pályán, magabiztos gólhelyzetben is - igazi multifunkcionális játékos. Ha kiegyensúlyozottabban teljesítene, napjaink legjobbjai között lenne a helye! - szólt szentenciám 2005 tavaszán Gutiról. Madridban viszont kitelt becsülete: mivel védekező középpályásként Gravesen és Pablo Garcia, csatárként Raúl, Ronaldo és Robinho miatt nem számol vele a kezdőben Luxemburgo, ezért egész nyáron olyan csapatot kerestek Guti számára, amely hajlandó lenne hatalmas fizetése mellett a 15 millió euró körüli lelépési díjat is kifizetni. Az Arsenal, a Liverpool, a Tottenham és az Everton is érdeklődött Guti iránt, akit szerződése 2008-ig köt a Real Madridhoz. A 2005/2006-os idényben összességében 43 mérkőzésen játszott a Realban, ezeken hatszor zörgette meg az ellen hálóit. Ám a bajnokságban csak akkor volt eredményes - négy alkalommal - , ha csapata legalább három gólt rúgott, igazából a BL-ben volt nagy hasznára a királyi klubnak, ahol a Lyon és a Rosenborg ellen is fontos gólt szerzett. Náron viszont érkezett Madridba a Calderón-Capello-Baldini-Mijatovics-kvartett, akik szerint Guti ideje lejárt: a középpályára a spanyol helyére megvásárolták az Émerson-Diarra-duót, s sokáig komoly tárgyalásokat folytattak a Milannal Kakáért. Guti, átlagosnál kissé jobb szezonja ellenére nem volt tagja a válogatott keretnek a 2006-os világbajnokságon, igaz, előtte mindössze egyetlen selejtezőn lépett pályára, San Marino ellen (akiknek azért lőtt egy gólt).

HMiután Kaká maradt Itáliában, neki sem kellett mennie, holott több spanyol klub is bejelentkezett érte, legélénkebben az Atletico Madrid éreklődött. Capello a szezon eleji gyengébb eredmények és a későbbi sérülések miatt egyre többször játszatta Gutit, játékmesterként, ám a labdarúgó hozta szokásos ingadozó formáját. A Barca elleni örökrangadón például Nistelrooy gólja előtt négyen sem tudták elvenni tőle a labdát, máskor meg az is leküzdhetetlen gondot okozott neki, hogy öt méterre passzoljon. Szeptemberben kisebb bokasérülése okozott neki gondot (máskor meg a labdalevétel), később pedig az, amit Calderón elnök mondott róla: "Guti 31 éves, ám továbbra is csak egy örök ígéret, aki nem érdemelt volna szerződéshosszabbítást".

Télen Capello elvesztette bizalmát a Diarra-Émerson-párosban, így Guti újfent a kezdőben találta magát a friss igazolás Gago oldalán.94-95 
Real Madrid B (II.o.) 
     
95-96 
Real Madrid B (II.o.) 
26 
11 
95-96 
Real Madrid  
96-97 
Real Madrid  
14 
97-98 
Real Madrid  
17 
BL 
98-99 
Real Madrid  
28 
BL 
99-00 
Real Madrid  
28 
BL 
10 
00-01 
Real Madrid  
31 
14 
BL 
12 
01-02 
Real Madrid  
29 
BL 
02-03 
Real Madrid  
34 
BL 
15 
03-04 
Real Madrid  
26 
BL 
04-05 
Real Madrid  
31 
BL 
05-06 
Real Madrid  
33 
BL 
06-07 
Real Madrid  
30 
BL 
07-08 
Real Madrid  
32 
BL 
A táblázatban szereplő adatok sorrendben: év, csapat, mérkőzések száma, szerzett gólok száma, nemzetközi kuparészvétel, nemzetközi kupamérkőzések száma, nemzetközi és válogatott kupatalálkozón szerzett gólok száma és az elért bajnoki átlag.