Diego López Ló Rodríguez
nemzetisége:
spanyol
0/0
születési hely:
Paradela (Lugo)
születési dátum:
1981.11.03.
pozíció:
kapus
magassága:
196 cm
súlya:
88 kg
jelenlegi klubja:
Villarreal
korábbi klubjai:
Club Deportivo Lugo, Alcorcón, Real Madrid
sikerei:
spanyol bajnok (2007), Konföderációs Kupa-résztvevő (2009), a La Liga második legjobb kapusa (2008)


„Nem lehet könnyű minden reggel arra ébrednie egy sportolónak, hogy bármilyen jól is véd a mai edzésen, akkor sem kerülhet be a csapatba komolyabb tétmérkőzéseken, hiszen posztján a világ legjobbja áll előtte. Diego, a Real Madrid fiatal kapusa ilyen balszerencsés ember – azaz éppen hogy szerencsés, hiszen a felelősség nélküli edzésekért, a világsztárokkal való beszélgetésekért és edzésekért még évi 300 ezer eurót is hazavihet!” – írtuk a portásról egy réges-régi BL-adatbankban.

A lugói születésű, igen csak nagyra nőtt legényke a helyi CD Lugóban lett először igazolt futballista, innen emelte ki őt hat esztendő múlva, 2000-ben a Real Madrid. Diego a királyi klub C csapatába kapott besorolást, majd egy idény múlva az Alcorcónban töltött el egy kölcsönszezont. Visszatérte után Iker Casillas és César Sanchez mögött nem sok esélye volt a kezdőbeli tagságra, talán ezért is kezdett el edzősködni a Real gyerekcsapatai mellett.

Időközben César a Zaragozához igazolt, így Diego B csapatbeli mérkőzése után Casillas mögött kispadozhatott. A 2005-06-os szezonban már nemcsak Király Kupa-mérkőzéseken, hanem a BL-ben és a bajnokságban is bemutatkozhatott: először az Olympiakosz elleni csoportmérkőzésen, majd az Osasuna elleni La Liga-rangadón pökhetett élesben is kesztyűjébe (Iker piros lapja miatt). Három évet kellett ehhez kibekkelnie a keret mindenkori magasabb (196 cm) tagjának!

Fiatal, tehetséges kapusként szokták őt aposztrofálni – bár ha belegondolunk, hogy alig fél év van közte és Casillas, és micsoda különbség eredményeik között. Erre ő maga is rájöhetett, mert 2007 nyarán hétmillió euróért a Villarrealhoz került, ahol alaposan megszolgálta a meglehetősen borsos vételárat. Különösen a 2008-09-es idényben remekelt, több alkalommal is bekerült a válogatott keretébe.

Jutalomképpen 2009 nyarán a Konföderációs-kupára is magával vitte őt egykori edzője, Vicente Del Bosque. Egyébként első villarrealos idényében kis híján az idény legjobb kapusa lett az osztályzatok alapján, ám éppen Casillas előzte meg. Nyolc századdal…99-00 
Club Deportivo Lugo
           
00-01 
Real Madrid  C
30 
       
01-02 
Alcorcón
 
 
       
02-03 
Real Madrid  C
27 
       
03-04 
Real Madrid  B
       
04-05 
Real Madrid  B
32 
BL 
 
05-06 
Real Madrid  
BL 
 
06-07 
Real Madrid  
BL 
  0  
07-08 
Villarreal
20 
UEFA
6.50
08-09 
Villarreal
38 
BL 
  0
6.58
A táblázatban szereplő adatok sorrendben: év, csapat, mérkőzések száma, szerzett gólok száma, nemzetközi kuparészvétel, nemzetközi kupamérkőzések száma, nemzetközi és válogatott kupatalálkozón szerzett gólok száma és az elért bajnoki átlag.