Videó: a karácsonyfadobáló-vb-nél kevés őrültebb versenyt rendeznek

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2023.01.09. 11:15
null
A kalapácsvetésből ismerős lehet ez a technika (Fotó: AFP)
A karácsonyfák dobálásáról a legtöbbeknek talán az jut eszébe, amikor az ünnep díszektől megfosztott ékei vízkeresztet követően a lakások ablakain át az utcára repülnek. Németországban ezt máshogyan képzelik el: Weidenthal városában idén 15. alkalommal rendezték meg a karácsonyfadobáló-világbajnokságot.

A német közmédia beszámolója szerint a karácsonyfák versenyszerű dobálása (tegyük hozzá: svéd mintára) máshol is szokás Németországban, ám a Rajna-vidék-Pfalz tartományban található kisváros, Weidenthal egyik sportegyesületénél úgy döntöttek: világbajnokságot szerveznek a „sportágnak”. Az esemény az elmúlt években egyre jelentősebbé nőtte ki magát, a helyi és az országos sajtó mellett a világ távoli tájain is – mint Kanada, Új-Zéland, vagy éppen Vietnám – beszámoltak már a versenyről.

Idén 195-en indultak a megmérettetésen, amely három körből áll. Az első a magasdobás: egy magasugró léc felett kell átdobni a fenyőt, szabadon választható módszerrel, értelemszerűen minél magasabban. Ezt követi a katapultdobás és távolba dobás: előbb a kalapácsvetésből, majd a gerelyhajításból ismert technikával kell minél messzebbre juttatni a fát.

A sorozatban harmadjára világbajnok Margret Klein-Raber dobása láttán már senki sem becsülheti le a sportágat (Fotó: Imago Images)
A sorozatban harmadjára világbajnok Margret Klein-Raber dobása láttán már senki sem becsülheti le a sportágat (Fotó: Imago Images)

A versenyt az nyeri, akinek a három részeredményéből a legnagyobb távolság adódik össze. A világrekordot Frank Schwendner tartja 25.01 méterrel, a hatszoros világbajnok idei 21.93 méteres eredménye a bronzéremhez volt elég.

A megmérettetés során kilenc, nagyjából másfél méter magas lucfenyőt használnak – ezeket nem valakik otthonából gyűjtik össze, hanem a versenynap előtt frissen vágják ki, hogy ne okozzanak gondot a kiszáradás során lepotyogó tűlevelek és letörő ágak – tájékoztatta a német közmédiát a vb szóvívője.

Gerelyhajítás karácsonyfával (Fotó: AFP)
Gerelyhajítás karácsonyfával (Fotó: AFP)

A házigazda sportegyesület, az FC Wacker Weidenthal 2017-ben kezdeményezte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságánál (IOC), hogy a karácsonyfa dobálás bekerüljön a téli olimpiai programba, ám udvariasan elutasították a kérést, mivel a „sportágnak” nincsen világszervezete és a szabályok sem kellően kidolgozottak.

A világbajnokságon nagyrészt a városban, vagy a tartomány más településein élők vesznek részt, ám az elmúlt években jöttek már versenyzők Angliából, az Egyesült Államokból és Írországból is – az egyik helyi lap pedig idén ausztráliai fadobálók érkezéséről számolt be.

A dopping ajánlott
A világbajnokságon nem követik a WADA előírásait, sőt, a forralt bort, mint doppingszert kifejezetten ajánlják a 16 év feletti versenyzőknek.

KARÁCSONYFA DOBÁLÁS
VILÁGBAJNOKSÁG (Weidenthal)
FÉRFIAK

1. Jürgen Weiss (német) 22.64 méter
2. Matthias Baumann (német) 22.48 m
3. Frank Schwendner (német) 21.93 m
NŐK
1. Margret Klein-Raber (német) 18.29 méter
2. Anna Brachwitz (német) 15.83 m
3. Cara Möbius (német) 15.37 m

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik