Tokió 2020: Baji Balázs aggódik a kvótaszerzés miatt

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.03.21. 14:45
null
Baji Balázs nehéz helyzetbe került (Fotó: Tumbász Hédi)
Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó aggodalmát fejezte ki, hogy a koronavírus-járvány miatt jelentősen megváltozott helyzetben miként lesz képes megszerezni a kvalifikációt a tokiói olimpiára, amelyet egyelőre az eredeti időpontban akarnak megrendezni.

A fővárosi otthonában tartózkodó Baji szombaton az M1 aktuális csatornának internetes kapcsolatfelvétel segítségével elmondta: mivel egyelőre nem módosították a július 24-én kezdődő olimpia időpontját, sporttársaihoz hasonlóan kénytelen edzésben maradni, ami viszont a korlátozó intézkedések hatására egyre nehezebbé válik, hiszen sorra zárják be a sportlétesítményeket.

„Szerencsés dolgom van, mert a Budapesti Honvéd sportegyesület még a kiemelt keretének, az olimpiára készülő sportolóinak nyitva tartja a kapuit, másoknak azonban nem. Ha nagyon szükséges, akkor ott el tudom végezni a pályaedzéseimet. Egyébként meg itthon, vagy emberek által kevésbé látogatott parkokban, erdőkben próbáljuk elvégezni azt a futómunkát, amire szükség van. Ez viszont nyilvánvalóan közel sincs olyan minőségű és mennyiségű edzésmunka, mintha annak rendje és módja szerint történne. Most is például Törökországban edzőtáboroznék” – nyilatkozta a 30 éves atléta.

Hozzátette: annak érdekében, hogy átvészelje a mostani nehéz időszakot, sportolóként igyekszik fegyelmezett maradni, valamint megőrizni a hitét és a motivációját. Kiemelte: mind közül utóbbi a legnehezebb, hiszen úgy kell készülnie egy nagyon fontos versenyre, hogy még annak a megrendezése sem biztos, a kvalifikációja pedig rendkívül bizonytalanná vált.

„Minél kevesebb versenyt tartanak meg májustól június harmincadikáig bezárólag, annál kevesebb lehetőségem van kijutni az olimpiára. Ami egyébként sem lett volna egyszerű, így viszont végképp kimondottan nehézzé válik. Nagyon aggódom azért, hogy egyáltalán lesz-e lehetőségem olimpiai kvalifikációt szerezni. Illetve még ha lesz is lehetőségem, ebben a nagyon furcsa kényszerhelyzetben hogyan tudunk úgy felkészülni, hogy ezeken a bizonytalanná vált versenyeken tudjam hozni azt a nagyon komoly formát, ami egy olimpiai kvalifikációhoz szükséges” – mondta.

Baji egyéves kényszerpihenőt követően februárban tért vissza, miután a térdét és a combját is műteni kellett, majd felépülését csonthártyagyulladás hátráltatta. Hangsúlyozta: mostanra közel tökéletesnek érzi ugyan a térdét, és a jelenlegi terhelés mellett panaszmentesen végzi az edzésmunkát, de gyógytornára és kezelésekre most nem tud járni, amire pedig szüksége lenne a teljes felépüléshez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik