Tokió 2020: a nyolc kvótás atléta mellett még tízen állnak kijutásra

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2021.06.04. 14:47
null
Baji Balázs még küzd a kvótáért (Fotó: Török Attila)
Kevesebb mint egy hónappal a ranglisták zárása előtt a nyolc tokiói kvótás mellett további tíz magyar atléta áll kijutó helyen az olimpiai lista alapján.

A magyar szövetség honlapjának híre emlékeztet arra, hogy ez a jelenlegi állapotot tükrözi, a kvalifikációs időszak pedig június 29-én zárul.

Atlétikában kétféle módon lehet kvótát szerezni: aki teljesíti a kvalifikációs szintet, már biztos résztvevőnek számít. Ezeken a limiteken az előző olimpiához képest szigorítottak, így jóval kevesebben érik el azokat, mint ahány kvóta van az egyes versenyszámokban. Akik nem érik el a szintet, azok az Út Tokióba elnevezésű ranglista alapján juthatnak ki, amennyiben a pontszámuk alapján a létszámkereten belül állnak a június végi záráskor.

Nyolc magyar versenyző teljesítette eddig a szintet, így biztos ötkarikás résztvevőnek számít: Gyurátz Réka (kalapácsvetés), Halász Bence (kalapácsvetés), Helebrandt Máté (50 km gyaloglás), Krizsán Xénia (hétpróba), Márton Anita (súlylökés), Kácser Zita (3000 m akadály), Kozák Luca (100 m gát) és Venyercsán Bence (50 km gyaloglás).

További tíz versenyző indulást érő helyen áll az olimpiai rangsorban, négy pedig csak egy-két hellyel van lemaradva. Utóbbiak közül Baji Balázs 42. 110 gáton, amiben 40 induló lesz Tokióban, ahogy Kerekes Gréta (42.) is két pozícióra van az utolsó kijutó helytől, a 400 gátas Koroknai Máté (43.) és a diszkoszvető Szikszai Róbert (35.) pedig egyaránt három hellyel áll hátrébb attól, ami olimpiai szereplést ér.

A jelenleg olimpiai kijutó helyen álló magyar atléták (zárójelben az indulói létszám):
férfi 800 méter (48): Vindics Balázs (42.)
férfi 1500 méter (45): Szögi István (37.)
férfi 110 m gátfutás (40): Szűcs Valdó (28.)
férfi gerelyhajítás (32): Rivasz-Tóth Norbert (23.)
férfi diszkoszvetés (32.): Huszák János (32.)
női 3000 akadály (45): Wagner-Gyürkés Viktória (27.)
női távolugrás (32): Nguyen Anasztázia (26.)
női gerelyhajítás (32): Szilágyi Réka (31.)
női 20 km gyaloglás (60): Madarász Viktória (48.), Kovács Barbara (54.)

Minden versenyszámból országonként maximum három atléta szerezhet kvótát. A versenyzők eredményeikkel csak saját maguk számára szerezhetnek indulási jogot, ugyanakkor, ha többen vannak, mint hárman, akkor az adott ország a saját, belső válogatási rendszere alapján döntheti el, hogy közülük kik lehetnek ott Tokióban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik