Sportrádió: Közel vagyok! – Ekler Luca az álomhatárról

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.06.22. 11:37
null
Ekler Luca (Fotó: Dömötör Csaba)
A hétvégi atlétikai országos bajnokságon távolugrásban áll rajthoz Ekler Luca – a nemrég Párizsban paravilágcsúcsot ugró sportoló a Sportrádió Hazafutás című műsorában sok minden más mellett erről is beszélgetett vendéglátójával, Szegő Tiborral.

„Szombaton lesz a selejtező, hat méter a selejtezőszint, és ha minden jól megy, vasárnap a döntőben is láthatnak” – adott hangot reményeinek a 22 éves Ekler Luca, aki az utóbbi hetekben a Testnevelési Egyetemen folytatott tanulmányaira is összpontosított, ám a minapi államvizsga után az ob-n már felszabadultan versenyezhet.

A hat méter amúgy egyéni csúcs lenne, a hétvégi Honvéd-kupán – ahol négyszer ugrott a korábbi legjobbja fölött – már csak két centiméter hiányzott neki. Megugrása a paralimpiai bajnok rövid távú céljainak egyike („nagyon közel vagyok hozzá!”), mint ahogyan az egy percen belüli 400 méterre is vágyik már. Harmadik számában, a 100 méteres síkfutásban rövid távon nem jelölt ki konkrét időeredményt célként, de azt is úgy akarja futni, „ahogyan a csövön kifér”.

Az évek óta Szalma László tanítványaként készülő atléta beszélt arról is, hogy bár az épek között is versenyez, a rekordokat nem csak a hitelesítés adminisztratív nehézségei miatt szeretné paraversenyeken megjavítani.

„Ott van az a közösség, ott van az a hangulat, amihez az én szememben tartozik az az eredmény. Egyébként ezért van az is, hogy az egyéni csúcsom jobb, mint a paravilágcsúcs” – világította meg a hátteret Ekler Luca, aki biztos abban, hogy nem a 2024-es párizsi lesz az utolsó paralimpiája.

Ami pedig a még távolabbi célokat illeti: szeretné megőrizni azt a képességét, hogy nehézségekkel küzdő embereket a sport segítségével motiválni tud.

„Tízéves koromban kaptam egy stroke-ot, aminek következtében lebénult a bal oldalam – idézett fel egy kulcsmomentumot az életéből, amely a gyógyulás, az újrakezdés, a kiváló sporteredmények révén sokak számára követésre méltó példaként szolgálhat. – A közösségi médiában és az előadásaimon is olyan visszajelzéseket kapok, hogy motiválni tudok másokat. Ez egy olyan képesség, amelyet ki kell használnom, természetesen jó értelemben, pozitív folyamatokat elindítva az emberekben. Jelöljenek ki célokat, akármilyen kicsiket is, mert ezek elérése is óriási lendületet tud adni.”

Telefonon bekapcsolódott a beszélgetésbe Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is.

A teljes beszélgetés alább hallgatható meg!


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik