Rio 2016: pozitív doppingmintát adott a maratoni bajnoka

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.07. 10:20
Pozitív doppingmintát adott Jemima Sumgong, a riói olimpia maratoni futó bajnoka – jelentette be a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF). A kenyai futónő ellen eljárást indítottak.

Újabb jelentős doppingeset fenyegeti az atlétikát: a maratoni futás olimpiai bajnoka, Jemima Sumgong vérmintájában EPO-t találtak. „Megerősítjük, hogy a héten eljárás indul Jemima Sumgong ellen a doppingellenes szabályzat megsértése miatt” – írja hivatalos közleményében az IAAF.

A 32 éves futónő tavaly tavasszal megnyerte a nagy hagyományokkal rendelkező londoni maratonit, majd Rióban sem talált legyőzőre. Sumgong véletlenszerű ellenőrzésen bukott meg: az IAAF a jelentős nemzetközi utcai versenyek szervezőbizottságával (WMM) karöltve programot indított az élmezőnybe tartozó maratoni futók doppingellenőrzésére, amelynek részeként vettek mintát a kenyai atlétától is.

Ha Sumgong B-mintája is pozitív lesz és eltiltják, az nagy csapás lesz Kenyának: az afrikai ország Sydneyben bronzérmet nyert női maratoni futásban, az azt követő három olimpián pedig egyaránt ezüstérmet, így a riói arany az első a klasszikus ötkarikás távon. Az már most eldőlt: Sumgong nem vesz részt az idei londoni maratonin (április 23.), így nem védheti meg címét.

Nemrégiben négy évre eltiltották a többszörös maratoni bajnok Rita Jeptoót, Sumgong korábbi kenyai edzőpartnerét, akinek mintájában szintén EPO-t találtak még 2014-ben. Kenyában a közép- és hosszútávfutók sikereit doppingesetek árnyékolják be, a hivatalos adatok szerint az ország atlétái az elmúlt négy évben 50 pozitív doppingtesztet produkáltak.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik