Párizs 2024: csalódott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség a NOB döntése miatt

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.12.08. 11:48
null
Gyulai Márton szerint meg kell vizsgálni, 35 kilométeren milyen csapatversenyeket lehet rendezni (Fotó: Tumbász Hédi)
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) csalódott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfői döntése miatt, hogy nem került be a mezeifutás a 2024-es játékok programjába – adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

A WA jelezte, éppen a NOB útmutatásai alapján és az ötkarikás szervezettel együttműködve alakított ki egy új, vegyes versenyszámot mezeifutásban, ám ezt a NOB nem fogadta el. Atlétikában a férfiak 50 kilométeres gyaloglása helyett egy új vegyes esemény kerül műsorra, ezt később konkretizálják – olvasható a távirati iroda beszámolójában.

Gyulai Márton, az európai szövetség (EAA) tanácsának tagja az MTI-nek kedden elmondta, valószínűleg azért utasította el a mezeifutást a NOB, mert az új helyszínt követelne. A nagy kérdés, milyen számot rendeznek majd az 50 kilométeres gyaloglás helyett, amelyet a televíziós társaságok nem szerettek közvetíteni, mert nagyon hosszú ideig tart.

„Az 50 kilométer helyett egyre inkább a 35 kilométeres verseny felé tolódik a hangsúly. Most szerintem az fog történni, hogy a WA munkacsoportja megvizsgálja, hogyan lehet 35 kilométeres gyaloglásban férfi-női csapatversenyt rendezni" – nyilatkozott Gyulai Márton.

Az MTI által idézett sportvezető szerint, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2016-tól élen jár a vegyes számok kialakításában, célja, hogy egyenlő legyen a nemek aránya, egyenlő az aranyérmek száma. Ezért is hozta létre a 4x400-as vegyesváltót, amely már szerepel a világbajnokságon.

A hírügynökség hangsúlyozta, a NOB hétfői sajtóközleménye kiemeli, a hogy a 2024-es program kialakításánál a fiatal célközönség megszólítása mellett a nemek közötti egyenlőség volt a másik legfontosabb szempont, ezért ugyanannyi női sportoló indulhat majd a francia fővárosban, amennyi férfi versenyző áll rajthoz. Tokióban még 51,2, illetve 48,8 százalék lesz az arány a férfiak javára. A vegyes viadalok száma 18-ról 22-re módosul. Az éremosztó versenyek száma csökken: 339 helyett 329 számban hirdetnek majd bajnokot Párizsban.

Thomas Bach, a NOB elnöke hangsúlyozta, a változtatások egyik célja, hogy az ötkarikás játékok lebonyolításának költsége tovább csökkenjen – írta az MTI.

A NOB közleményéről ITT és ITT írtunk korábban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik