Könyvajánló: két hosszútávfutó életéről írt Török Ferenc

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2020.10.29. 13:30
Két egykori remek hosszútávfutó életét eleveníti fel Török Ferenc Győzelmek és emlékek szögescipőben című kötetében.

Két egyaránt 92 éves „fiatalember” a könyv főszereplője, Béres Ernő és dr. Szabó Miklós.
Két egyaránt 92 éves „fiatalember” a könyv főszereplője, Béres Ernő és dr. Szabó Miklós.

Béres 1500, 2000 és 5000 méteren magyar csúcstartó volt az ötvenes évek elején, 1953-ban a 4x1500 méteren világcsúcsot elérő váltó tagja Garay Sándorral, Iharos Sándorral és Rózsavölgyi Istvánnal. A helsinki olimpián (1952) 5000 méteren hetedik lett. Szabó Miklós négy évvel később Melbourne-ben ugyancsak ötezren negyediként ért célba az ötkarikás játékokon, számos nemzetközi verseny győztese.

„Csodálatos, boldog életem volt, és ez nem más, mint Isten ajándéka – nyilatkozta Béres Ernő.

„Boldog embernek vallhatom magam. És ezt annak is köszönhetem, hogy egy szép, tavaszi délután, fociedzés helyett a futást választottam” – mondta Szabó Miklós.

A páratlan képanyagot tartalmazó, 12 fejezetből álló könyv megjelenése a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla Programjának is köszönhető, emellett a maga nemében egyedülálló kezdeményezés eredménye. Összefogott az honi atlétavilág a szövetségtől kezdve a Testnevelési Egyetem támogatói köréig.

Szalma László a TE tanszékvezetője, egyetemi docense, Európa-bajnok és Gál László a sportág honi mindenese elmondták, valamennyi atlétikai szakosztályhoz szeretnének eljuttatni egy-egy példányt, mert szükség van példaképekre, s Béres, illetve Szabó azok.

A sportág szerelmese, az újságíró Török Ferenc tizenharmadik könyve meleg szívű írás a sportág két nagy öregjéről. A Libri és a Lyra boltjaiban 4400 forintért kapható könyv a Nemzet Sportolója, Monspart Sarolta és Szalma László kedvcsináló előszavával kezdődik, a kétszáz oldalas könyvet a Nemzet Művésze, az operatőr Koltai Lajos sorai foglalják keretbe.

A könyvbemutatón: Szabó Miklós, Béres Ernő és Török Ferenc (balról jobbra) (Fotó: Török Levente)
A könyvbemutatón: Szabó Miklós, Béres Ernő és Török Ferenc (balról jobbra) (Fotó: Török Levente)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik