Berlino és Usain Bolt mozdulataira örökké emlékezni fogunk (Fotók: AFP, Getty Images)

 

A jamaicai atléták a forró Oszakából csupán egy aranyérmet vittek haza: Veronica Campbell-Brownt hozta ki győztesnek a célfotó minden idők legszorosabb 100 méteres vb-döntője végén. A 200-on ezüstérmes Campbell-Brownnak Berlinben is ezüst jutott 200-on – a rövidebb sprinttávon viszont lecsúszott a dobogóról. A 100-as fináléba négy jamaicai jutott, az egy évvel korábban az olimpiát megnyerő Shelly-Ann Fraser-Pryce a vb aranyát is kipipálta, Kerron Stewartnak Peking után Berlinben is be kellett érnie az ezüsttel. Nem csoda, hogy a zöld-aranyban repesztő villámlányok a 4x100-as váltóban is utcahosszal diadalmaskodtak. Fraser-Pryce mellett még egy jamaicai hölgynek sikerült az olimpia után a vb-n is győznie: a rövidebb távokról egyre hosszabbakra lépegető Melanie Walker végre megtalálta igazi számát a 400 gátban. (Azért a sprintszám, a 100 gát aranya is jamaicai lányé lett, Brigitte Foster-Hylton élete formájában versenyzett 2009-ben.)

A zsúfolásig telt berlini Olympiastadion felülnézetből


A nők négy szenzációs sikeréhez hármat tettek hozzá a jamaicai férfiak – az ő földöntúli teljesítményükre nehéz volt jelzőt találni. A két évvel korábbi vb-n két ezüstéremmel (200, 4x100) a figyelmet magára felhívó Usain Bolt a pekingi játékokon futott világcsúcsait is tovább javította, 100-on 9.69-ről 9.58-ra, 200-on 19.30-ról 19.19-re, mindkét távon ellenállhatatlan, széles mosollyal demoralizálta a teljes mezőnyt. És most hozzátette a harmadik aranyát és harmadik világcsúcsát is: Steve Mullings, Michael Frater, Usain Bolt, Asafa Powell váltója 37.31 másodperces űridővel vitte végig a botot a 4x100 méteren. (A jamaicai sprinterek erejét mutatja, hogy azóta négyszer futottak ennél is gyorsabban, míg a nagy rivális amerikaiak kétszer.) A világ első számú sportolójává avanzsáló Bolt csúcsonként 100 ezer dollárt kasszírozott és elszórakoztatta a publikumot a végtelenül kedves kabalamackóval, Berlinóval bohóckodva.

PARS KRISZTIÁN LEMARADT A DOBOGÓRÓL
Ahogy a távoli Oszakába, meglepő módon Berlinbe is csak 11 magyar versenyző utazhatott, 4 nő és 7 férfi. A hölgyek között már ott volt a súlylökő Márton Anita, de 16.80 méterrel még nem jutott tovább a selejtezőből. Papp Krisztina viszont döntőben futhatott 5000 méteren, s a 14. helyen végzett.
A férfiak közül a kalapácsvető Pars Krisztián a világ az évi legjobb eredményével, az áprilisban Veszprémben dobott 81.43 méterrel esélyesként érkezett meg Berlinbe (ezzel aranyérmes is lett volna), a döntőben viszont csak 77.45-ig jutott, s be kellett érnie a 4. helyezéssel. A diszkoszvető Kővágó Zoltán is döntőbe jutott és a 6. helyet szerezte meg, 800 méteren Kazi Tamás elődöntőt futott, végül összesítésben a 17. legjobb idővel zárt, a 110 gátas Kiss Dániel az elődöntőjében 3. lett, ideje végül a 12. helyre volt elég.


E vágtaszámok kiemelkedtek a berlini programból, a vb-t közvetítő ARD és ZDF rekordszámú, 213 országnak adta tovább a jelet, Németországban a nézettségi átlag napi 5 millió volt, a 100-as döntőé 9.9 millió... Az IAAF weboldala csaknem lefagyott, annyian kattintottak rá, a vb kilenc napja alatt összesen 90 milliószor nyitották meg. A végig telt házat regisztráló rendezők összesen 400 ezer jegyet értékesítettek Werner March az 1936-os berlini olimpiára tervezett, s legutóbb a 2006-os németországi labdarúgó-vb-re 242 millió euróért felújított, közel 75 ezer férőhelyes Olympiastadionjába. De a gyalogló és maratoni számok városi útvonalán is hömpölygött a tömeg a Brandenburgi kapu és az Unter den Linden környékén.

A tényleg lenyűgözően megrendezett, látványos versenyeket hozó vb emlékére csak utólag vet árnyékot, hogy a megőrzött doppingminták újravizsgálása nyomán 2016-ban több klasszis eredményét törölték: az oroszok közül Valerij Borcsin (20 km gyaloglás, arany), Szergej Kirdjapkin (50 km gyaloglás, arany), Alekszandr Pogorelov (tízpróba, bronz), Olga Kanyiszkina (20 km gyaloglás, arany), Anna Csicserova (magasugrás, ezüst), Marija Abakumova (gerelyhajítás, bronz), Tatjana Lebe­gyeva (távolugrás, ezüst) és a női 4x400-as váltó (bronz), valamint a spanyol Marta Domínguez (3000 m akadályfutás, arany) teljesítményét annullálták.

Ők tényleg jól érezték magukat a vb-n: Asafa Powell, Usain Bolt, Michael Frater, Steve Mullings a 4x100-as világcsúcs után
A VB SZTÁRJAI 
Blanka VLASIC
Oszakában 205 centivel nyert sportágtörténeti magasugróversenyt (először fordult elő női viadalon, hogy öten vitték át a 200, hárman a 203 centit), Berlinben – a pekingi csalódást jelentő ezüst után – 204 is „elég volt” a horvát csillagnak a címvédéshez.
Kenenisa BEKELE
Miután a 2008-as pekingi olimpián megnyerte az 5000 és a 10 000 métert, a berlini vb-n is duplázott! A 165 centis, 56 kilós etióp futó 26 aranyat számlál világversenyekről, köztük 11 aranyat mezeifutó-világbajnokságról. Még tavaly is ötödik lett a London maratonin, világcsúcsot futva a 40 éven felüli korosztályban.
Shelly-Ann FRASER-PRYCE
Összesen 19 aranyérme van világversenyekről! Olimpiákról három, világbajnokságokról tíz… A vb-aranyakat 2009-ben Berlinben kezdte el gyűjtögetni, s még 2022-ben Eugene-ben is hozzátett egyet (plusz két ezüstöt). Ha szerencsénk van, minden idők legnagyobb sprinterét Budapesten is láthatjuk.
Ryan BRATHWAITE
Barbados első világbajnoki aranyérmét szerezte a 110 méteres gátfutásban elért sikerével. Sem előtte, sem utána nem nyert jelentős felnőttviadalt, országa nagykövete, elismert diplomatája lett, a 2012-es londoni játékok megnyitóján ő vitte a barbadosi zászlót, s 110 gáton az ötödik helyen végzett.
Steffi NERIUS
A berlini vb-n csupán két arany jutott a házigazda németeknek: férfi diszkoszvetésben Robert Harting elkezdte félelmetes sorozatát, női gerelyhajításban Steffi Nerius éppen befejezte. Karrierje utolsó versenyén a 2003-as, 2005-ös és 2007-es vb-bronz után, 37 évesen végre győzött.
A NEMZETI SPORT AJÁNLJA: 
1. rész: Két csúnya bojkott között gyönyörű világbajnokság született – atlétikai vb-történelem, 1. rész
2. rész: Új csillag tűnt fel, de egy év múlva kihunyt – amikor Ben Johnson berobbant a római vb-n
3. rész: Amikor Mike Powell szinte kirepült a stadionból – atlétikai vb-történelem, 3. rész
4. rész: Colin Jackson repült a gátak fölött, Gécsek Tibor érmet nyert – atlétikai vb-történelem, 4. rész
5. rész: Három ugrás az örökkévalóságnak – Jonathan Edwards szenzációs göteborgi világcsúcsa ma is él
6. rész: Amikor Szerhij Bubka a hatodik világbajnokságon a hatodik aranyérmét nyerte
7. rész: Andalúz varázs, magyar helytállás – Sevillában rendezték a 7. szabadtéri atlétikai vb-t
8. rész: Fél háztól aranylázig – először rendeztek atlétikai vb-t az észak-amerikai kontinensen
9. rész: Amikor a sprinter Kim Collins feltette a sport térképére Saint Kitts és Nevist
10. rész: Az atlétikai világbajnokság, amit csaknem elmosott a zuhogó eső
11. rész: Hősök születtek a hőségben – nyomasztó amerikai fölény a 11. atlétikai vb-n

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. július elsejei lapszámában jelent meg.)