Gyász: Elhunyt Lamine Diack, az IAAF volt elnöke

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2021.12.03. 09:52
null
Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Lamine Diack (Fotó: Getty Images)
Nyolcvannyolc éves korában elhunyt a szenegáli Lamine Diack, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) volt elnöke, akit tavaly két év börtönbüntetésre ítéltek – közölte az MTI.

Diackot, aki 1999-től 2015-ig irányította a nemzetközi szövetséget, csalással, korrupcióval, sikkasztással és pénzmosással vádolták, az ügyész négy év börtön kiszabását kérte a volt sportdiplomatára. Többek között azért is felelnie kellett, mert készpénz ellenében doppingeseteket tussolt el, rajta kívül fiát, Papa Massata Diackot is megvádoltak a perben. Tavaly szeptemberben az illetékes párizsi bíróság két év börtönbüntetésre – plusz két év felfüggesztettre – és félmillió eurós pénzbírság megfizetésére kötelezte.

A hazájában egykor távolugró-rekorder Diack 1976 és 1999 között az IAAF alelnökeként tevékenykedett, majd a legendás Primo Nebiolo halálát követően a Nemzetközi Atlétikai Szövetség ötödik elnöke lett. Számos vezetői és fontos pozíciót töltött be, így volt Dakar főpolgármestere, Szenegál sportminisztere, a szenegáli parlament tagja és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik