Atlétika: „Értek néhány szót, de nem beszélek magyarul. Ezt sajnálom”

Vágólapra másolva!
2021.05.08. 16:40
null
Egy nagy győzelem után, jobbján a román színekben versenyző, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Székely Violettával (Fotó: AFP)
A háromszoros vb-aranyérmes, olimpikon, a Besztercén született Szabó Gabriella bevallotta a GSP egyik beszélgetős műsorában, hogy nem tanult meg magyarul, de nagyon sajnálja – írja a kronikaonline.ro.

A magyar apától származó Szabó Gabriella 1999-ben a világ legjobb atlétanője volt, 5000 méteren nyert világbajnokságot, tartotta a világrekordot, és 2000-ben ezen a távon lett olimpiai bajnok.

A karrierje során egyetlen edzője volt: az őt 13 éves korábban felfedező Gyöngyössy Zsolt, aki később elvette őt feleségül.

A sportolónő 2005-ben vonult vissza, azonnal a Román Atlétikai Szövetség egyik vezetője lett, 2014-től egy éven át ifjúsági és sportminiszter.

„Értek néhány szót, mivel nagy magyar közösség van Besztercén, ahogy nagy német közösség is. A magyarok, a németek, a románok utcáján gyerekeskedtünk. Középen találkoztunk, a parkban, és játszottunk. Értek néhány szót, de nem tudok magyarul beszélni. És ezt sajnálom” – idézi Szabót a Krónika.

Kitért arra is, mi volt a sikerei kulcsa (nyert olimpiai ezüst- és bronzérmet is): egyrészt az állandó sikeréhség, másrészt az a tény, hogy a maga negyven kilójával nem is futott, hanem repült, és így képes volt legyőzni a kenyai és etióp futókat is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik