Dopping: orosz atléták nyílt levélben fordultak a NOB-hoz

Vágólapra másolva!
2020.06.28. 13:24
null
Marija Laszickene az egyik fő esélyes az olimpiai részvételre az orosz atléták közül (Fotó: AFP)
Az orosz atlétikai szövetség (VFLA) sportolói bizottsága nyílt levélben fordult támogatásért a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) és a sportági világszövetséghez (WA), hogy a tisztán készülő és versenyző orosz atléták legalább semleges színekben ott lehessenek a nagy versenyeken, így a jövő évi tokiói játékokon.

Az indulás lehetőségét akkor veszíthetik el az orosz atléták, ha a szövetségükre az előző vezetés doppingmanipulációi miatt korábban kirótt 5 millió dolláros büntetést a VFLA nem fizeti be a WA-nek a szerdán lejáró határidőre.

A sportolói bizottság levelében – amelyet a testület elnöke, a rúdugrásban kétszeres olimpiai bajnok, visszavonult Jelena Iszinbajeva osztott meg Instagram-oldalán – az aláírók kiemelték, hogy a szövetség új vezetése aktívan dolgozik az orosz atlétika reformján.

„Véleményünk szerint a bírság kifizetésétől függetlenül a világszövetségnek nincs joga megtagadni az indulás lehetőségét a tiszta orosz sportolóktól, akik a legszigorúbb ellenőrzéseken mennek keresztül, és hogy legalább semleges státusban részt vehessenek a nemzetközi versenyeken" – áll a levélben, amelynek szerzői hozzáfűzték: a büntetést a szövetségnek kell viselnie, nem pedig a sportolóknak.

A semleges színekben való indulásra a leginkább esélyes orosz atléták egyike, a női magasugrásban háromszoros világbajnok Marija Laszickene ugyanakkor nem támogatta a nyílt levelet. A TASZSZ beszámolója szerint Laszickene úgy foglalt állást, hogy az ilyen írások néhány nappal a pénzbüntetés befizetési határidejének lejárta előtt csak zavart okoznak és szorgalmazta a bírság megfizetését.

A VFLA tagságát a rengeteg orosz doppingeset nyomán 2015-ben felfüggesztette a nemzetközi szövetség, és orosz atléták az utóbbi négy évben – akkor is csak külön engedéllyel – kizárólag semleges színekben, az ország zászlajának használata nélkül állhattak rajthoz világversenyeken.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik