Daniel Wanjiru négy évig nem indulhat versenyeken (Fotó: AFP)

Az olimpiai hírekre szakosodott insidethegames.biz portál híre emlékeztetett rá: a doppingellenes szabályok betartása érdekében életre hívott, a sportág tisztaságára felügyelő független szervezet, az AIU (Athletics Integrity Unit) még áprilisban talált szabálytalanságokat a kenyai sportoló biológiai útlevelében.

A 28 éves atlétától 2017 áprilisa és 2019 áprilisa között 19 mintát vettek, ezek közül a 14. és a 15., egyaránt tavaly márciusban adott vérmintája közötti hemoglobinszint-változásnak a testület szerint „nincs fiziológiai magyarázata”, a 14. mintában talált hemoglobin-szint (19.4 gramm/liter) "kimagaslóan nagy egy egészséges fiatalemberéhez képest.

Wanjiru, aki tagadta, hogy doppingolt volna, a kérdéses időszakban magaslati edzőtáborból repült a londoni félmaratonira, majd vissza hazájába, ezekkel az utazásokkal magyarázta a kiugró változást. Az AIU szerint azonban az, hogy csak egyetlen mintájában lett ilyen magas az érték, kizárólag vérdoppinggal magyarázható.

Wanjiru 2017-ben nyerte meg a londoni maratonit, az ugyanabban az évben, az ugyanott rendezett világbajnokságon nyolcadik lett maratoni futásban, egyéni csúcsa 2:05:21 óra.

Eltiltása 2019. december 9-től szól, azaz legkorábban 2023 végén versenyezhet ismét.