Dopping: két olimpiai bajnok orosz atléta is megbukott

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.03.27. 19:02
Négy orosz atléta, köztük két olimpiai bajnok bukott meg doppinggal korábbi mintáik újraellenőrzésekor.    

Az érintettek közül Andrej Szilnov 2008-ban magasugrásban, Natalja Antjuh 2012-ben 400 méteres gátfutásban szerezte ötkarikás aranyérmét. A teszten tiltott szteroidhasználat miatt fennakadt Szilnov később a Orosz Atlétikai Szövetség alelnöke is volt.

A sportág tisztaságért felelős szervezet (AIU) pénteki közlése szerint a másik két érintett atléta Jelena Szoboleva és Okszana Kondratyeva: előbbi 2016-ban fedett pályán világbajnoki ezüstérmes volt 1500 méteren, utóbbi kalapácsvetésben szerepelt.

Az AIU a teszteket a kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentésére alapozva végezte el: eszerint Oroszországban a doppingot állami támogatással, rendszerszintűen alkalmazták. A jelentés megállapította, hogy az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták és pozitív teszteredményeket titkoltak el.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2015 novemberében eltiltotta az oroszokat a nemzetközi versenyektől, az atlétáknak ugyanakkor biztosította a lehetőséget, hogy semleges színekben ott lehessenek a nemzetközi viadalokon, amennyiben egy szakbizottság erre engedélyt ad.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik