Dobó Ek: Huszák János győzött diszkoszban

Vágólapra másolva!
2021.05.09. 19:19
null
Huszák János győzött Splitben (Fotó: Török Attila)
Huszák János 65.35 méterrel megnyerte a férfi diszkoszvetést a Splitben zajló dobó Európa-kupán, amelyen női gerelyhajításban a lengyel Maria Andrejczyk 71.40 méterig hajította a szert, s ezzel minden idők harmadik legjobb eredményét érte el – közölte a hírt az MTI.

 

A Horvátországban, Varga Roland irányításával készülő magyar atlétának már az első kísérlete is jól sikerült, a diszkosz 63.17 méternél ért földet, amivel az első sorozat után vezetett. A másodikban az izlandi Gudni Valur Gudnason 63.66-tal elé került, amire Huszáknak egészen az utolsó, hatodik kísérletéig nem volt válasza, akkor azonban szépen beletalált a dobásba, és 65.35 métert ért el, ami mindössze három centivel rosszabb az áprilisban elért egyéni csúcsánál.

„Nagyon boldog vagyok, hogy végre nagy versenyen is ilyen jó eredményt értem – nyilatkozta a verseny után Huszák a magyar szövetség (MASZ) tájékoztatása szerint.Ez volt életem második legnagyobb dobása, az elsőt három héttel ezelőtt sikerült megdobnom, ami alig három centivel nagyobb, mint a mai. Legközelebb szeretnék 66 métert dobni, mert az jelenti majd a biztos kijutást Tokióba. De már ezzel az eredménnyel is nagyot lépek előre az olimpiai kvalifikációs rangsorban.”

A szám másik magyarja, a nyíregyházi Szikszai Róbert is jól teljesített, és 61.78 méterrel a hetedik helyet szerezte meg.

Női kalapácsvetésben a már tokiói kvótás Gyurátz Réka kiegyensúlyozott sorozatot produkált, és 68.59 méterrel a nyolcadik lett.

Női gerelyhajításban Szilágyi Rékának ezúttal nem jött ki a lépés, a legjobbakat felvonultató A csoport esti küzdelmeiben csak 55.87 métert ért el, így csoportjából tízen is megelőzték, sőt, a B csoportban délelőtt első helyen végzett Moravcsik Angéla, aki 57.24 métert dobott, is elé került.

A női gerely viszont az egész hétvége legemlékezetesebb eredményét hozta, a lengyel Maria Andrejczyk ugyanis 71.40 méterig hajította a szert, s ezzel minden idők harmadik legjobb eredményét érte el. Ennél jobbat csak a cseh Barbora Spotakova és a kubai Osleidys Menéndez dobott korábban. Előbbi 2008 szeptemberében 72.28 méterrel állította fel a jelenleg is érvényes világcsúcsot, utóbbi pedig két évvel az előtt 71.70 méterrel lett rekorder.

A női diszkoszvetők között Kerekes Dóra a B csoportban kapott helyet, amelyben 53.22 méterrel a hetedik pozícióban végzett.

„Dobóatlétáink a 2019-es dohai világbajnokság óta nem voltak világversenyen, fantasztikus dolog, hogy az idei szabadtéri szezon első viadalán, ráadásul az olimpia évében máris egy aranyérmes eredményre lehetünk büszkék – idézte Gyulai Miklós elnököt a MASZ közleménye. – Szívből gratulálok Huszák Jánosnak és edzőjének, Varga Rolandnak. Összességében elmondható, hogy a hétvégi dobó Európa-kupán részt vevő közel 20 fős magyar keret tagjai egytől egyig jól szerepelnek, szóval ígéretes szezonnak nézünk elébe.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik