Február utolsó napján nem akármilyen eredményeket hozó maratoni versenyt rendeztek Japánban. A tavalyról elhalasztott olimpia házigazdájának versenyén persze csak hazai atléták állhattak rajthoz, ám ettől még a színvonal nagyon is a világelitet jelentette, mivel a győztes Szuzuki Kengo például országos csúccsal, 2:04:56-tal nyert, és az első japán férfi lett, aki a bűvös 2:05-ös határ alá került. Szuzuki ezzel a produkcióval 57. a világranglistán, ráadásul az idén még nem futottak jobbat.

Pontosan 369 japán futó sorakozott fel a Laka Biva Mainicsi elnevezésű maratoni rajtjánál Ocuban, és már csak azért is figyelemre méltó a végeredmény, mert összesen 42 atléta ért célba 2:10-en belül!

Ez egyébként rekord, a vonatkozó legjobbat tavaly regisztrálták Valenciában, amikor harmincan értek célba 2:10 alatt. A japánoknál egyébként nem szokatlan, hogy egy adott versenyen sokan hozzák ki magukból a legjobbat, például egy decemberi eseményen 17 futó teljesítette a tízezer métert 28 percen belül, vagy 2019 novemberében csaknem négyszázan futották le a félmaratoni távot 1:10-en belül, majdnem száznyolcvanan pedig 1:06-on belül – emlékeztet a runningmagazine.ca. Nyilván ezek nem világbajnok eredmények, ám erősnek számítanak. Csak viszonyításként, a magyar rekordot maratonin 1993-óta tartja Szűcs Csaba 2:12:10-zel. A legjobb 2020-as magyar maratoni eredmény Csere Gáspár 2:17:43-a, és ő futotta a legjobb félmaratonit is 1:06:30-cal.

További részleteket megtudhat a csupasport.hu weboldalról.