CAS: április végéig nem döntenek Semenya ügyében

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.03.21. 18:38
Április végéig elhalasztotta az ítélethirdetést a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a dél-afrikai atléta, Caster Semenya ügyében.

A kétszeres olimpiai bajnok középtávfutó a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) novemberben életbe lépett, rá vonatkozó szabályozása ellen fellebbezett.

A február közepe óta vizsgálódó CAS csütörtökön jelentette be, hogy azért van szüksége további egy hónapra, mert ez az egyik legjelentősebb ügye, amelynek széleskörű következményei lehetnek nem csak az atlétika, hanem a sport jövője szempontjából is.

A 28 éves Semenya tiltakozását az váltotta ki, hogy az IAAF tavaly úgy határozott, a túl magas tesztoszteronszinttel rendelkező női középtávfutók – 400 és egy mérföld közötti távokon – csak akkor indulhatnak nemzetközi versenyeken, ha gyógyszerekkel csökkentik annak mértékét a szervezetükben. Márpedig Semenya hiperandrogenizmussal küzd, ami azzal jár, hogy a szervezetben a férfihormonok aktivitása a normál mértéken felüli, és egyik legjelentősebb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteron-szint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, illetve az állóképességet befolyásoló hemoglobin-szintet.

A 800 méter háromszoros világbajnoka pályafutása kezdete óta támadások kereszttüzében áll férfias adottságai miatt. A 2009-es, első vb-győzelme után egy évig nem is versenyezhetett, amíg az IAAF nemi vizsgálatokat végeztetett rajta. Később azonban visszatért, a 2012-es és a 2016-os olimpián is megnyerte a kétkörös távot, ahogy a legutóbbi két vb-n egyaránt. Ugyanakkor néhány női riválisa többször panaszkodott, hogy a hiperandrogenizmus tisztességtelen előnyhöz juttatta Semenyát.

Az IAAF már 2015-ben is szabályozni akarta a helyzetet, de akkori kísérletét éppen a CAS hiúsította meg az indiai Dutee Chand fellebbezésének helyt adva. Tavaly márciusban azonban az IAAF tanácsa jóváhagyta az új szabályt, mivel egy 2017-es – az IAAF és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából készült – tanulmány bizonyította, hogy a magas tesztoszteron szintű nők jelentős előnyt élveznek a pályán a riválisokkal szemben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik