Az Év Sportolója Gála: Kozák Luca legyőzné Kozák Lucát

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2023.01.11. 08:18
A Münchenben Európa-bajnoki ezüstérmes, 60 és 100 méter gáton is országos csúcsot elérő Kozák Luca lett az Év női sportolója – a Debreceni SC-SI versenyzője az idén a budapesti világbajnokságon futhat nagyot.
Kozák Luca (Fotó: Árvai Károly)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Kozák Luca (Fotó: Árvai Károly) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

A második hely elegendő volt az elsőhöz: a 100 méter gáton Európa-bajnoki ezüstérmes Kozák Lucát választották meg az Év női sportolójának!

„Kicsit még szoknom, ízlelgetnem kell, hogy én lettem kétezerhuszonkettő legjobb női sportolója – mondta az Operaházban rendezett gála után a Nemzeti Sportnak a 26 esztendős atléta, miközben újabb és újabb pillantást vetett a kezében lévő díszes trófeára. – Amíg nem kerültem be a top háromba, valójában nem is gondoltam arra, hogy valaha megkapom ezt a díjat. Hatalmas megtiszteltetés! S bízom benne, hogy az előttünk álló időszakban bizonyítom, rászolgáltam erre az elismerésre.”

Mielőtt szóba került volna a jövő, kissé visszakanyarodtunk a múltba, és megkértük a nyári müncheni multisport Európa-bajnokság – egyik – magyar hősét, beszéljen arról, hogy milyen érzéssel gondol vissza 2022-re.

„Mintha hullámvasúton ültem volna – vágott bele a Debreceni SC-SI versenyzője. – Kezdve ott, hogy a fedett pályás szezonban országos csúcsot futottam, rá egy hétre azonban megsérültem, így nem tudtam elindulni a világbajnokságon. A szabadtéri idény eleje sem úgy alakult, ahogyan vártam, viszont az országos bajnokságon újabb csúcsot értem el, amit követett két, valamivel gyengébben sikerült verseny, amire jött a rendkívül jó Európa-bajnokság. Münchenbe úgy utaztam el, hogy minden elvárást el tudtam engedni. Úgy voltam vele, nem érdekel, ha nem sikerül érmet szereznem, csak fussak jól, és akkor elmondhatom magamról, hogy mindent megtettem. Így is történt. Ahogy mondani szokás, minden jó, ha a vége jó: a legfontosabb viadalon, az Eb-n tudtam a legtöbbet és a legjobbat kihozni magamból, így végül kijelenthetem, hogy nagyszerű esztendőt zártam.”

És akkor a jövő, vagyis a jelen: ebben az esztendőben a szokásosnál is nagyobb reflektorfény övezi Kozák Lucát és társait, hiszen Magyarország fővárosa atlétikai világbajnokságnak ad otthont augusztus 19. és 27. között.

„Az év fő versenye nyilván a budapesti vébé lesz, de ne feledjük, megelőzi a fedett pályás szezon, azon belül is az Európa-bajnokság, szóval, vannak célok a közeli jövőre is – fogalmazott Suba László tanítványa. – Augusztusban pedig felteszünk mindent a hazai világbajnokságra! Ha akkor is megvalósítom, amit a tavalyi müncheni Európa-bajnokságon, vagyis a legjobbamat futom, ami egyéni, egyben országos csúccsal párosul, elégedett lehetek majd – jelentsen bármit is helyezésben. Nyilván az az álmom, hogy olimpiai és világbajnoki döntőben is rajthoz álljak, meglátjuk, hogy utóbbi már az idén sikerül-e. Ha magamat legyőzöm, az már jó, hiszen az atlétikában minden mérhető és összehasonlítható, így látható, hogy jobb voltam-e, mint az előző esztendőben.”

A cél tehát nem más, mint hogy Kozák Luca legyőzze Kozák Lucát. Ami azt illeti, nem ígérkezik könnyű feladatnak egy Európa-bajnoki ezüstérmest lekörözni, de ha valakinek sikerülhet – az Kozák Luca…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik